Hlavní obsah

Mezi města s nejlepšími památkami a nejhoršími frontami patří i Praha

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nejoblíbenějším turistickým cílům neodmyslitelně patří i davy lidí. Turistický průvodce Lonely Planet vytvořil žebříček míst s největšími frontami na světě, Staré Město v Praze obsadilo druhé místo hned po kambodžském chrámu Angkor Wat.

BEZ KOMENTÁŘE: Angkor Wat

 
Článek

1. Angkor Wat, Kambodža

Turisté mířící k největšímu chrámovému komplexu Angkor Wat v severozápadní Kambodži připomínají z výšky mravence. Angkor, metropoli khmerské říše, vybudoval ve 12. století Súrjavarman II. Chrám Angkor Wat je jednou z desítek památek, které tu jsou na ploše zhruba 200 hektarů.

Foto: Profimedia.cz

Angkor byl zničen Thajci v roce 1431, objevili jej Francouzi v roce 1857. V současnosti je jednou z nejvyhledávanějších turistických atrakcí Kambodže. Podle Lonely Planet je nejpříhodnější doba návštěvy v pozdních odpoledních hodinách, jedině tak se můžete vyhnout dlouhým frontám.

2. Staré Město, Praha, Česká republika

Pražské Staré Město je nacpané turisty ve dne v noci. Procházíte kolem restaurací a barů, musíte se neustále vyhýbat lidem, situace je o to horší, když prší a musíte se vyhýbat ještě s deštníky.

Navíc je Praha známá jako oblíbená destinace pro mladíky loučící se se svobodou. Všechno ale hodíte za hlavu v momentě, kdy uvidíte chrám sv. Víta, secesní Obecní dům nebo nádherný Pražský hrad tyčící se nad Vltavou, píše Lonely Planet.

BEZ KOMENTÁŘE: Prohlídka Starého města Prahy

Foto: Profimedia.cz

Turisté si fotí Pražský hrad ze břehu Vltavy

3. Eiffelova věž, Paříž, Francie

Ačkoliv Pařížané nejprve svou Eiffelovu věž nenáviděli, dnes je nejobdivovanější stavbou hlavního města. Ročně ji navštíví okolo šesti miliónů lidí, turisté často stojí frontu i čtyři hodiny. Proto radí průvodce využít ranních hodin, nebo až poslední hodinu před zavřením monumentu.

Od 15. července do 1. září je otevřená od 9 hodin do půlnoci. Čas vám ušetří internetový předprodej, kam uvolňují několik vstupenek. Podrobnější informace o vstupu najdete zde.

BEZ KOMENTÁŘE: Paříž

4. Florencie, Itálie

Hlavní město Toskánska je domovem umělců. Krásná renesanční architektura, kašny nebo socha Davida přitahují tisíce turistů, kteří okolo skvostů mačkají spouště fotoaparátů. Ve Florencii najdete Galerii Uffizi, kde mají tisíce uměleckých pokladů, neobejdete se ani bez procházky po Mostě zlatníků, kde vám budou oči přecházet nad výlohami. Mnoho muzeí a atrakcí je zavřeno v neděli a pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Před katedrálou Santa Maria del Fiore se kdekomu zatočí hlava.

5. Grand Canyon, USA

Ačkoliv je Arizona spíše pustá země, neočekávali byste, že jeden z nejnavštěvovanějších cílů bude právě zde. Vyhlídky na Velký kaňon jsou velmi oblíbené. Lonely Planet doporučuje North Rim, kam chodí pouhých 10 procent návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

6. Viktoriiny vodopády, Zimbabwe & Zambie

Viktoriiny vodopády nabízejí překrásný pohled. Podle Lonely Planet je levněji v Zimbabwe, kde je také méně turistů. Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje návštěvníkům dbát obecných zásad a uvědomovat si, že Evropan již svým odlišným vzhledem může přitahovat nežádoucí pozornost.

Foto: Profimedia.cz

Nedoporučuje se viditelné nošení větších obnosů peněz a cenností, účast na shromážděních zejména politického rázu, pěší pohyb ve městě po setmění apod.

7. Pyramidy, Egypt

Vyrazit za poznáním do Egypta a nenavštívit pyramidy by bylo stejné barbarství jako přijet do Prahy, nezavítat na Pražský hrad a neochutnat české pivo. Zub času už sice místům posledního odpočinku bájných faraónů sebral na jejich lesku, nicméně monumentálnost staveb vás v jejich těsné blízkosti dokáže i po tolika letech od jejich zrodu srazit na kolena.

Foto: Profimedia.cz

K pyramidám směřují denně desítky autobusů s turisty.

8. Tádž Mahal, Indie

Tádž Mahal patří mezi nejznámější indické památky. Monumentální stavba z mramoru byla zařazena roku 2007 mezi sedm novodobých divů světa. Mauzoleum si uchovává běloskvoucí barvu pomocí bahenní kúry. Zůstává jedním z nejromantičtějších a nejvíce nadčasových míst světa. Nechal jej postavit indický císař Mogul Šáhdžahán své manželce Mumtáz, která zemřela 17. června 1631 při porodu čtrnáctého dítěte.

Foto: Profimedia.cz

9. Machu Picchu, Peru

Mýtické kamenné ruiny inckého města Machu Picchu hnízdí pod vrcholy peruánských And. Město bylo vystavěno v polovině 15 století, ale na stavbách se již podepsal zub času. Po španělských kolonizátorech musí Machu Picchu odolávat nájezdům turistů. Do některých míst, například na horu Huayna Picchu, pustí na vrchol maximálně 400 návštěvníků, dopředu je tedy nutné si zajistit rezervaci. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

10. Uluru, Austrálie

Masivní monolit Uluru se nachází v australském vnitrozemí v Severním teritoriu. Pískovcové skalisko vystupuje 348 metrů nad okolní rovinatou krajinou a do země zasahuje až pět kilometrů hluboko. Monolit je dlouhý 3,6 km a široký 2,4 km. Geologické stáří se odhaduje až na 600 miliónů let. Okolo Uluru vede několik stezek, průvodce doporučuje Base Walk dlouhou 9,5 kilometru, kudy nechodí tolik lidí.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám