Hlavní obsah

Češi se nejčastěji pojišťují do Chorvatska, kde je ošetří Ugovorni

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastěji se Češi před letní dovolenou pojišťují do Chorvatska na osm dní, ale jen s jednodenním předstihem přes internet. Více než polovina lidí využívá připojištění úrazu, vyplývá to z průzkumu serveru Sfinance.cz.

Foto: Profimedia.cz

Opatija v Chorvatsku

Článek

Turisté by neměli na připojištění rozhodně zapomínat, zlomená noha na dovolené v Chorvatsku se může vyšplhat až na 101 790 korun, ošetření poranění mořským ježkem na 3120 korun.

Pokud cestujete do zemí Evropské unie, neměli byste se spoléhat jen na Evropský průkaz zdravotního pojištění, protože máte nárok jen na nutnou a neodkladnou zdravotní péči, a jen ve smluvních zařízeních. Většinu si budete muset zaplatit sami, komplikovaná může být i komunikace s lékaři. Navíc pokud cestujete do smluvních států, jako je Turecko, Srbsko nebo Černá Hora, musíte mít sebou "evropský formulář", který vystavují české zdravotní pojišťovny.

V Chorvatsku se ptejte po Ugovorni

Chorvatsko patří mezi smluvní země, kde mají Češi nárok na zdravotní péči jen u smluvních lékařů, které poznáte podle cedulky "Ugovorna zdravstvena ustanova, Ugovorni lječnik privatne praxe nebo Ugovorni zdravstveni djelatnik."

Za primární lékařskou péči a předepsání léku se v Chorvatsku platí 10 HRK (35 korun), za modrý předpis zaplatíte také 10 HZK, za lék na červený předpis zaplatíte procento z ceny léku a 10 HRK. Ambulantní péče, jednodenní chirurgický zákrok vychází na 25 HRK (87,50 Kč), ale jednodenní hospitalizace je už za 100 HRK (350 Kč). Maximální finanční spoluúčast činí ke každé faktuře 3000 HRK (10 500 Kč).

Příklady nákladů na lékařskou péči v Chorvatsku (ceny v Kč)
Poranění mořským ježkem2600 až 3120
Ošetření při bolestech zubu3120
Trávicí potíže, zánět ucha2600 až 3900
Infarkt (operace, převoz do republiky)119 600
Plicní embolie (hospitalizace, převoz)cca 104 000
Zlomená noha (hospitalizace, převoz)101 790
Zdroj: Pojišťovna Allianz

V Turecku vás ošetří na Saglik Tesisi

Turecko jako smluvní stát poskytuje Čechům lékařskou pomoc ve zdravotnických zařízeních (Saglik Tesisi) Sociální pojišťovny SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu - SSK) v místě vašeho pobytu, nebo u smluvních lékařů Sociální pojišťovny (Anlasmali Doktor). Nezapomeňte mít sebou „evropský formulář“. Můžete také vyhledat státního lékaře (Devlet Doktoru), lékaře obecního úřadu (Belediye Doktoru) nebo jiné státní zdravotnické zařízení.

Náklady na lékařskou péči v Turecku (ceny v Kč)
Vnitřní krvácení (hospitalizace, převoz)až 468 000
Infarkt (operace, bypass)až 1 196 000
Úraz kolene (ošetření, operace)208 000
Zápal plic (hospitalizace)135 200
Angína13 000 až 39 000
Zdroj: Pojišťovna Allianz

Na mimoevropské dovolené nešetříme

Čtvrtinu cestovních pojištění Češi sjednávají do Chorvatska, za ním následuje Itálie s 13,5 procenty a Slovensko s 10 procenty. Mezi další oblíbené destinace, které překročily hranici tří procent, patří Německo, Velká Británie, Česko, Rakousko, Polsko a Maďarsko. Situace kopíruje následek toho, že do výše uvedených destinací cestují lidé nejčastěji sami bez cestovní kanceláře, které nabízejí vlastní pojištění.

Více jak polovina klientů evropských destinací volí nižší krytí pro léčebné výlohy, které začíná na částce 1,25 miliónu korun. U mimoevropských destinací jsou Češi obezřetnější a kupují si vyšší limit pro léčebné výlohy, které začínají na 3 miliónech a někdy jsou dokonce bez limitu.

Více než polovina klientů k cestovnímu pojištění sjednává připojištění úrazu, 40 procent Čechů také připojištění odpovědnosti. Zavazadla si připojišťuje jen čtvrtina klientů. Velmi málo klientů sjednává online připojištění stornopoplatků zájezdů, jelikož to zajišťují samotné cestovky. Průměrně platíme za cestovní pojištění na letní dovolenou pro dvě osoby 450 korun na dvanáct dní.

Náklady na lékařskou péči v Itálii
Ošetření5200 až 62 400
Převoz do nemocnice vrtulníkem104 000
Převoz do nemocnice sanitkou36 400
Repatriace zemřelého z Itálie do ČR135 200
Náklady na lékařskou péči v Egyptě
Žaludeční obtíže (jednodenní hospitalizace)15 600 až 31 200
Komplikace v těhotenství (5. měsíc, hospitalizace)78 000
Vysoký krevní tlak (hospitalizace)až 390 000
Zlomená klíční kost (hospitalizace, převoz)až 1 092 000
Zánět ucha4160 až 6760
Repatriace zemřelého do ČR260 000
Zdroj: Pojišťovna Allianz

Mezi hlavní výhody připojištění patří asistence v českém jazyce, hrazená je spoluúčast za lékařskou péči a léky, máte nárok na neodkladnou lékařskou péči v soukromých i veřejných zdravotnických zařízeních. Navíc máte nárok na náklady a dopravu za ubytování doprovázející osoby, transport do vlasti a repatriaci ostatků.

"Absolvovat zahraniční dovolenou bez cestovního pojištění je v dnešní době zcela zbytečný risk. Cena v řádu desetikorun vás ochrání od rizik, jejichž finanční následky s sebou můžete nést ještě dlouho po jejím skončení a díky internetu vám tato aktivita nezabere víc než pár minut. Na jednom místě můžete porovnat během chvilky více nabídek a najít tu správnou pro vaše potřeby. Což dokazuje i fakt, že cestovní pojištění patří mezi nejčastěji sjednávaný finanční produkt," říká Martin Špaček ze serveru Sfinance.cz, který se zabývá srovnáváním finančních produktů a pojištění.

Pouhá 2,3 procenta lidí si na letní dovolenou připojišťují rizikové a extrémní sporty. Více než polovina klientů platí online. Průzkum serveru Sfinance.cz zahrnuje 400 klientů, kteří se pojistili během června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám