Hlavní obsah

Aspendos, Seldžucký most a Apollónův chrám - turecké poklady pro turisty

Právo, Mirka Paloncy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko nejsou jen pláže, riviéry a lázně. Turisté se často vydávají za kulturními poklady v podobě amfiteátru v Aspendosu, Seldžuckého mostu a Apollónova chrámu v Side, kde kdysi býval slavný trh s otroky.

Foto: Profimedia.cz

Do někdejšího přístavu Aspendos se dnes jezdí zejména kvůli amfiteátru, architektonickému skvostu ze 2. století.

Článek

Aspendos – amfiteátr a Seldžucký most

Zbytky kdysi významného pamfylského vnitrozemského města Aspendos leží asi třicet kilometrů východně od Antalye. Kdysi významný vnitrozemský přístav spojovala s mořem antická řeka Eurymedon.

Dnes sem turisté jezdí hlavně kvůli amfiteátru, architektonickému skvostu ze 2. století, který patří k nejvíce zachovalým památkám svého druhu na světě. Kromě amfiteátru tu uvidíte i ruiny akvaduktu, který do města přiváděl vodu ze vzdálenosti třiceti kilometrů. Obě stavby spojuje pověst o králi, který měl krásnou dceru.

Zájem o ni byl mezi muži veliký. Král tedy nechal vyhlásit, že ji dostane umělec, který postaví nejzajímavější a nejužitečnější stavbu. Vyhráli dva muži. Autor akvaduktu a architekt amfiteátru. Aby král splnil slib, rozhodl se dceru rozpůlit a oba umělce spravedlivě podarovat. Podle legendy se jí proto mladý architekt vzdal.

Amfiteátr byl ve skutečnosti postaven ve 2. století za vlády Antonina Pia architektem Zenonem. V době jeho největší slávy tu lidé trávili celé dny. Pořádala se tu divadelní představení, jednání parlamentu i gladiátorská klání. Svému účelu slouží dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Seldžucký most byl v době své slávy vysoký 18 m, takže pod ním zaoceánské lodi bezpečně projely.

Než Aspendos opustíte, zastavte se ještě u Seldžuckého mostu (jižně od města). V dobách své slávy byl 18 metrů vysoký, takže pod ním pohodlně proplouvaly námořní lodě. Když se řeka Eurymedon začala zanášet pískem, význam města upadal, most chátral a jeho oblouky se postupně zřítily do řeky.

V místě by vás ještě mohla zajímat zlatnická manufaktura. Ve společnosti tamního průvodce se seznámíte s výrobou zlatých šperků od začátku do závěrečného leštění. Po skončení výkladu si prohlédněte prodejní výstavu, případně si můžete nechat vyrobit šperk na objednávku. Údajně je do tří dnů hotový a výrobce vám ho nechá přivézt až do hotelu, aniž byste platili poštovné. My jsme se tam bohužel z časových důvodů nepodívali.

Perge – významný vnitrozemský přístav

Osmnáct kilometrů od Antalye navštivte další antickou památku – ruiny kdysi významného města Perge. První rozkvět města spadá do 2. století před n. l., kdy bylo významným vnitrozemským přístavem. Se Středozemním mořem Perge spojovala řeka Kestros. Její zanesení pískem znamenalo pro město zkázu. Perge bylo odříznuto od moře, jeho význam klesal, až v době byzantské zcela zaniklo.

Foto: Profimedia.cz

Ruiny kdysi významného města Perge

Perge bylo prvním misijním cílem apoštola Pavla a jeho průvodce Barnabáše. Je tedy jednou z prvních křesťanských obcí v Malé Asii.

Dochoval se zejména amfiteátr pro 15 000 lidí v římském stylu, který byl podle archeologů bohatě zdoben, ale ornamenty se nedochovaly. Vedle stojící stadión patří k nejlépe zachovaným antickým stadiónům na světě. Pochází patrně z druhého století našeho letopočtu.

Side – trh s otroky

Padesát kilometrů jižně od Antalye leží Side, což v překladu znamená granátové jablko, jimž se tu vždy dařilo.

Kdy bylo město osídleno, není známo, ale ví se, že již v sedmém století před Kristem tu vznikla velká řecká kolonie. Město bylo tehdy slavné zejména trhy s otroky.

K nejvíce zachovalým památkám patří divadlo pro 20 000 diváků, kde se dochovalo hlediště a agora za divadlem, původně obklopená ze všech čtyř stran sloupovými kolonádami. Jižně se nacházejí ruiny chrámů Apollóna a Athény, severozápadně jsou zbytky antického přístavu. Z termálních lázní vzniklo muzeum, kde je možné vidět římská, v Side nalezená sochařská díla.

Foto: Profimedia.cz

Apollónův chrám ve městě Side

Dnes je Side vyhledávaným letoviskem pro svou komorní atmosféru, dlouhé písčité a relativně nepřeplněné pláže a stále ještě nedotčenou přírodu. V bezprostřední blízkosti se táhnou plantáže s citrusovým ovocem a lány, na nichž se daří bavlně. V neposlední řadě je místem s nejvyšší koncentrací antických památek.

Kemer, Belek a Alanye

Jižně od Antalye leží původně malá rybářská vesnička Kemer, kterou údajně založili imigranti z ostrova Rhodos. Dnes je to jedno z nejhezčích letovisek obklopené pohořím Taurus s rozlehlými piniovými háji. Rájem golfistů je relativně malé, ale rychle se rozvíjející letovisko Belek, které leží na hranici přírodní rezervace.

Zajímavé je atmosférou, kterou mu dodává pohoří Taurus v těsné blízkosti i kilometry dlouhé písčité pláže obklopující piniové a eukalyptové háje, které nabízejí relativní soukromí.

Foto: Profimedia.cz

Na venkově se ještě žije přísně podle islámských zákonů.

Nejvýchodnější částí Turecké riviéry je hojně navštěvovaná Alanye, druhé největší město oblasti a poslední přístav na východě Turecké riviéry, kde jsou ještě hotely. Dále na východ už pokračuje opravdové Turecko bez turistického pozlátka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám