Hlavní obsah

Turecká Antalya - luxus za přijatelnou cenu, antické památky i výborné jídlo

Právo, Mirka Paloncy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antalya, centrum Turecké riviéry a přístav na břehu Středozemního moře, se připravuje na mohutný příliv turistů. Alespoň takový byl můj první dojem během cesty z letiště do hotelu. Kam oko dohlédlo, stály obrovské luxusní hotelové komplexy. Další se dokončují nebo začínají stavět.

Foto: Profimedia.cz

Staré město má v Antalyi úžasnou atmosféru.

Článek

„Co bude, až všechno vybetonují?“ obává se naše průvodkyně, Slovenka, která před dvaceti lety přesídlila do Turecka z Německa. Zatímco mimo sezónu žijí v Antalyi přibližně dva milióny obyvatel, během léta stoupne jejich počet až na sedm miliónů.

Foto: Profimedia.cz

Luxusní hotely představují zmenšené kopie známých staveb. Kreml a Chrám Vasila Blaženého jsou jedněmi z nich.

„Támhle bývaly obrovské písečné duny,“ ukazuje směrem k moři na dnes zastavěná místa. „Sem si chodívali starší lidé léčit revma. Zahrabali se až po bradu do horkého písku a hřáli se. Z ulice jste viděli jen slunečníky, jimiž se chránili před prudkým sluncem. Bývalo tu hodně hadů, takže s nimi musel přijít někdo z rodiny, aby je odháněl,“ pokračuje průvodkyně a dodává, že tady všude kolem bývaly bažiny, dařilo se tu vzácným druhům žab, hadům i škorpiónům.

Výjimkou nebylo, když vám do cesty najednou vstoupila želva. S přílivem turistů a postupující výstavbou hotelů se živočichové stahují za město. Jenže bude za chvíli kam?

S turisty přišla práce i peníze

„Vše, co kolem vidíte, vyrostlo za dvacet let,“ pokračuje průvodkyně. Rozmach turistiky přinesl do oblasti prosperitu, a nejen v podobě pracovních příležitostí. Pozemky prý patřily z velké části lidem z okolních vesnic. Když je od nich developeři odkoupili, stali se z nich přes noc boháči.

Jednou z vesnic plnou zbohatlíků právě projíždíme. Muži posedávají venku, popíjejí čaj a hrají karty, ženy pečou před skromnými domy omelety. Žádné zbohatlické satelitní městečko, jak jsme tomu přivykli v Česku. „Oni své zvyky nemění,“ vysvětluje průvodkyně s tím, že někteří z nich dokonce v hotelích pracují nebo turisty vozí jako taxikáři.

Foto: Profimedia.cz

Vodopády Düden najdete nedaleko pláže Lara ve východní části Antalye.

„Turci žijí venku, spí venku, nemají potřebu investovat do interiérů,“ vysvětluje průvodkyně, ale dodává, že mladí lidé z města jsou už samozřejmě jiní. Během projíždění přímořskými vesnicemi mě asi nejvíc zaujala informace, že tamní lidé z velké části moře údajně nikdy neviděli, dokonce prý ani nevědí, že za humny mají klenot, k němuž se sjíždějí lidé z celé Evropy.

Více hvězdiček mimo sezónu

Do Antalye jsme se vydali během květnového prodlouženého volna. Začátkem května není ještě sezóna ani v Turecku, proto jsme si mohli i s našimi průměrnými platy dovolit pětihvězdičkový resort. Atmosféra hotelu byla skvělá. Personál lepších hotelů údajně prochází přísným školením, které prý trvá někdy i rok. Bylo to znát. Všichni dokonale znali přesnou hranici mezi vtíravostí a nezájmem.

Foto: Profimedia.cz

Hadriánova brána pochází z roku 130 př. n. l.

Když jste si sedli ve vestibulu hotelu a jen čekali, nikdo si vás ani nevšiml. Jakmile jste se významně rozhlédli, hned u vás byla servírka. Pro někoho nevýhodou by mohla být jen několikakilometrová vzdálenost hotelu od Antalye, kterou vyplňovaly skvěle fungující dolmuše (mikrobusy) nebo taxi. Je taky možné přepravovat se vypůjčeným autem.

Kaleici vás uhrane

Nechcete-li být vázáni na pronájem auta nebo platit taxi, ale máte rádi večerní promenádu podél pobřeží s mnoha obchůdky, restauracemi a kavárnami, pak dejte v Antalyi přednost ubytování u západní pláže Konyaalti, kde jsou hotely civilnější a odkud do centra v pohodě dojdete.

Foto: Profimedia.cz

Na konci ulice vidíte pověstné balkóny, kde sedávaly ženy a sledovaly dění na ulici.

Příjemnou atmosféru mají i hotýlky a penzióny ve starém městě, jemuž obyvatelé Antalye přezdívají Kaleici. Staré město si určitě projděte. Není velké, ale má úžasnou atmosféru.

Antalyi založil roku 159 před Kristem Attalus II., král Pergamonský. Původně se jmenovala Attalia nebo také Attaleia.

Tehdejší slávu, kterou si město uchovalo za vlády Římanů, Byzantinců, Seldžuků i v době Osmanské říše, dnes připomíná hlavně Hadriánova brána z roku 130 před n. l. Prohlédněte si i Yivli Minaret (Flétnový minaret) ze 13. století a starý byzantský kostel Kesik Minaret (Useknutý minaret).

Foto: Profimedia.cz

Během procházky úzkými uličkami si všimněte domů s předsazenými balkóny. V dřevěném bednění nepřehlédněte otvory, trochu jako střílny, jimiž sledovaly ženy na balkónech dění na ulici. Ačkoli samy ven nesměly, měly přehled a necítily se v izolaci.

Staré město obklopuje jediná tramvajová trať ve městě, což je zároveň i dobrým orientačním bodem.

Za ní už začíná nová Antalya. Na konečné tramvaje v západní části starého města navštivte Archeologické muzeum, kde je uložena velká část archeologických vykopávek z dob vlády Byzantinců, Římanů a Seldžuků. Dočtete se tu o dalších zbytcích antických měst, kam se pak můžete vydat na výlet. Navštívit byste měli alespoň Aspendos, Perge a Side, zajímavé jsou i Lýcie, Pamfýlie a Písidie.

Foto: Profimedia.cz
Co se pije
Národním nápojem je čaj, nejčastěji černý. Pije se horký i v parném létě. Jablečný čaj připravují z prášku prý namletých sušených jablek. Chutná skvěle. Ayran - směs jogurtu, vody a soli. Pije se hlavně ke snídani, ve vedrech příjemně osvěží. Nejčastější značkou piva je Efes, typ plzeňského ležáku, nebo Perge. V letoviscích není konzumace alkoholických nápojů problém.
Co se jí
Skvělé jsou předkrmy (mezelery) – zelenina dušená na olivovém oleji nebo čerstvá, ovoce, sýry, kuskus, mořské plody, listové těsto různě plněné.
Kebab na tisíc způsobů, každý kraj ho dělá jinak, jí se s pita chlebem, na špízu proložený rajčaty a paprikou, připravený s rajčatovou omáčkou i jinak.
Köfty – masové kuličky, ostré s rýží, napíchané na špejli nebo tisíckrát jinak.
Chleba se přikusuje ke každému jídlu. Nejraději mají bílý (ekmek), nadýchaný (připomíná francouzskou bagetu). Běžný je i pita, v hotelích mají výběr.
Pide – pečivo dlouhé od třiceti centimetrů do metru plněné jemně mletým masem a zeleninou. Krájí se na kousky a podává teplé.
Dolma - zelenina plněná masem či rýží. Kromě rajčat, paprik a cuket se hodně využívá i lilek. Turci milují rýži, pilav opět dovedou na mnoho způsobů.
Bulgur - speciálně upravené pšeničné krupky. Ryby – spousty druhů, v zimě jimi nahrazují zeleninu. Ze sladkostí ochutnejte gözleme a chalvu.

Rady na cestu

Antalya je přístav u Středozemního moře, centrum Turecké riviéry, oblasti na jihozápadě Turecka na pobřeží Středozemního moře. Turecká riviéra se říká oblasti na východ od Antalye až po Alanyi. Neoficiálně sem patří ještě letoviska Kemer a Finike, která najdete západně od Antalye.

Antalya má 2 043 485 stálých obyvatel (k 31. 12. 2011, zdroj MZV ČR), v létě počet lidí ve městě stoupne až na 7 miliónů.

Měna

turecká lira (TL), prodává se v přepočtu 1,728 TL/1 USD, 2,38/1 EUR (k 30. 3. 2012, zdroj MZV ČR), ale téměř všude můžete platit eury a dolary.

Ke vstupu do Turecka potřebujete pas platný ještě tři měsíce po návratu. Domluvíte se kromě turečtiny anglicky a německy, někde i rusky.

Jak se tam dostanete

Lety vypravuje i ČSA nebo Turkish Airlines. Nejčastěji se létá s přestupem v Istanbulu. Zpáteční letenku pořídíte cca za 8000 Kč.

Kde se ubytovat 

Na východě Antalye v oblasti Lara vyrostlo malé Las Vegas. Luxusní hotely jsou zmenšené kopie světoznámých staveb. Najdete tu Kreml, Big Ben, náměstí San Marco v Benátkách, Velkou mešitu nebo Topkapi z Istanbulu a mnoho dalších. Tady se majestátně rozkládá i pětihvězdičkový hotel Mardan Palace inspirovaný zlatým věkem Osmanské říše. Z bohaté nabídky vyberu obrovský sladkovodní bazén (16 000 m2) a akvárium se žraloky.

Rovněž pětihvězdičkový hotel, ale za úplně jinou cenu, najdete v Beleku, malém, ale rychle se rozvíjejícím letovisku, považovaném za ráj golfistů. Atmosféru městečku dodává pohoří Taurus i kilometry dlouhé písčité pláže.

Lehátka, slunečníky i ručníky zdarma. V Side se můžete ubytovat v nově zrekonstruovaném tříhvězdičkovém hotelu Side Miami Beach, který se nachází 70 m od pláže a 600 m od historického centra města.

Druhé největší město Turecké riviéry Alanye je zároveň jejím pomyslným koncem. Dále na východ už hotely nestojí. Přímo ve městě, 800 m od centra leží tříhvězdičkový hotel Kleopatra Alis. Vzhledem k poloze je určen milovníkům rušnější dovolené. Písčitá pláž je vzdálená 50 m. Třicet kilometrů západně od Alanye přímo na oblázkové pláži leží čtyřhvězdičkový resort Aqua Plaza.

S Alanyí je spojen dolmušem, pokud by se vám do města nechtělo, můžete nakupovat v nákupním centru vzdáleném 600 m. Aqua Plaza je ideální pro rodinnou dovolenou. Dvacet kilometrů od Alanye v klidném městečku Türkler se můžete ubytovat v tříhvězdičkovém Clubu Rasputin vzdáleném od písčitooblázkové pláže 50 m.

www stránky

Jak nakupovat

Ceny jsou srovnatelné jako u nás. V nákupních centrech jsou ceny dané, jinak se smlouvá. Lákadlem jsou orientální bazary. V Antalyi je najdete kolem hlavního náměstí nedaleko radnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Za tureckým sluncem jezdí celá Evropa

Už třetím rokem se Turecko pokojně nese na rozbouřených vlnách mezinárodního turismu. Za sluncem a teplým mořem tam jezdí celá Evropa a také u nás se znovu po...

Výběr článků

Načítám