Hlavní obsah

Na severu Moravy otevře dveře řada památek a turistických atraktivit

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadu novinek si pro letošní turistickou sezónu, která startuje už o tomto víkendu, připravily památky a turistická lákadla ze severu Moravy a ve Slezsku. Na mnoha místech přitom zaplatí návštěvníci stejně jako v loňském roce.

Foto: Pavel Karban, Právo

Lesnická expozice a dvě nové komnaty, to jsou největší novinky pro letošní rok na hradě Sovinec na Bruntálsku.

Článek

Za výjimečnou považuje nastávající sezónu kastelán Zámku Kunín Jaroslav Zezulčík. „Je to sezóna hraběnky Marie Walburgy,“ upozornil na to, že letos uplyne 250. let od narození nejvýznamnější majitelky zámku, filantropky a zakladatelky tehdy jednoho z nejlepších vzdělávacích ústavů ve střední Evropě.

„Vrchol oslav chystáme na 15. a 16. září, kdy bude mimo jiné i tradiční slavnost růží,“ dodal s tím, že vstupné na zámek bude stejné jako v posledních dvou letech. „Velkou novinkou pro turisty je spuštění zámeckého facebooku, kde turisté najdou aktuality, novinky, výročí i zajímavosti ze života zámku i šlechtických rodin.“

Stejné vstupné jako loni zaplatí i návštěvníci zámku v Hradci nad Moravicí, kde zahájí sezónu v sobotu 31. března jarním prohlídkovým okruhem s velikonoční tématikou. „Po trase v zámeckém parku budou nachystány atrakce pro návštěvníky, okruh má dvě trasy, dlouhé 10 a 15 kilometrů,“ prozradil kastelán Radek Přibyla.

Foto: Archiv zámku Hradec nad Moravicí

Jedním z nejromantičtějších míst v kraji, kam ročně míří tisíce turistů, je zámek v Hradci nad Moravicí.

Dva návštěvnické okruhy budou na zámku až od května. V průběhu roku se pak lidé mohou těšit na tradiční akce jako koncerty, divadelní představení či vystoupení šermířů. „Novinkou je velká výstava historických kol, jež zabírá čtyři zámecké místnosti. Tu lze navštívit i samostatně,“ sdělil Přibyla.

O pět korun dražší vstupné má letos štramberská Trúba. „Hrad Štramberk nám vzkvétá a Trúba má od jara novou expozici. Turistická Chata Dr. Hrstky zase bohatší nabídku hudebních akcí, zpřístupněný vchod do jeskyně Slámovy sluje a nový vinný sklep,“ popsal ve stručnosti novinky jednatel Valašského království, které Trúbu spravuje, Tomáš Harabiš.

Také při návštěvě hradu Sovince na Bruntálsku budou muset sáhnout lidé hlouběji do kapsy. Zatímco loni bylo vstupné 60 a 30 korun, letos to je 80 a 40 korun. „Rozšířili jsme otvírací dobu, otevřeno bude denně kromě pondělí a novinkami, jež budou k vidění od května, jsou lesnická expozice a otevření dalších dvou komnat. Ty budou tematicky zaměřeny také na lesnictví, jedna bude domov a druhá kancelář lesníka,“ popsala kastelánka Kateřina Jarmarová.

Foto: Pavel Karban, Právo

Lesnická expozice a dvě nové komnaty, to jsou největší novinky pro letošní rok na hradě Sovinec na Bruntálsku.

Přibližně 20 víkendových akcí přichystali na sezónu na hradu Hukvaldy. „Pořád se bude něco dít. Začínáme Velikonočním jarmarkem, potom bude na konci dubna slet čarodějnic a od května už bude akce každý víkend,“ uvedl hukvaldský kastelán Miroslav Holiš. V průběhu roku dojde mimo jiné i na tradiční akce, jako je sraz historických vozidel, slavnostní otvírání hradu, řada akcí pro děti, středověká noc či dobývání hradu.

„Úplnou novinkou bude v červnu akce nazvaná Slasti a strasti, která bude ukazovat život ve středověku. Návštěvníci uvidí středověký tábor rytířů, hradní kuchyni, středověký špitál i katovnu,“ prozradil kastelán a dodal, že otvírací doba i vstupné na Hukvaldy zůstávají stejné jako v předcházejícím roce.

A vstupné nezdraží ani na Dole Michal v Ostravě. „Novinkou je rozšíření návštěvnické trasy, a to o další autentické kanceláře, které jsou v původních prostorách. Jedná se o známkovnu a místnost na úseku elektroúdržby, která měla na dole výsadní postavení. Kancelář byla hned vedle ředitele a dispečinku,“ zmínil správce Alexandr Zaspal a upozornil na začínající opravu těžní věže Dolu Michal. „Na konci roku věž zpřístupníme a umožníme prohlídky z výšky 45 metrů. Bude to taková outdoorová zajímavost.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám