Hlavní obsah

První lyžařský vlek se otevřel v Jeseníkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Branná (Šumpersko)

V Jeseníkách se se v sobotu rozjel první lyžařský vlek, a to v Branné na Šumpersku. Nedočkaví lyžaři zatím mohou využít jen jednu ze tří tamních sjezdovek, na níž leží technický sníh, a zaplatí také snížené jízdné. Sezóna letos ve středisku začala dokonce dříve než v loňském roce, řekl provozovatel areálu Rostislav Procházka.

Foto: Petr Marek , Právo

Lyžaři mají k dispozici jednu ze tří sjezdovek v délce zhruba 400 metrů. Ilustrační foto

Článek

"Lidé už byli nedočkaví a také jsme zase chtěli začít lyžovat mezi prvními. Loni jsme sezónu zahajovali 27. listopadu. V sobotu tu byli někteří nedočkavci už na devět hodin a postupně přibývají další," uvedl Procházka.

Lyžaři mají k dispozici jednu ze tří sjezdovek v délce zhruba 400 metrů. Musejí ale počítat s tím, že ji zatím nelze upravovat rolbou. Technický sníh pracovníci areálu připravovali už asi týden dopředu. V provozu není zatím ani lanovka, kterou ale chce provozovatel rozjet zřejmě již za týden. Lidé za snížený komfort zaplatí i nižší ceny. Zatímco v běžné sezóně stojí celodenní jízdenka 270 korun, nyní dospělí lyžují za stokorunu denně a děti za polovinu.

V Petříkově se na zasněžování připravují

Například v nedalekém Petříkově se naopak na zasněžování teprve připravují. Zatím jim v tom bránilo inverzní počasí. "Potřebujeme, aby v noci byly alespoň čtyři stupně pod nulou. Jsme nachystaní, ale dosud jsme děla nespustili. Když všechno dobře půjde, zahájíme sezónu kolem Mikuláše," uvedl provozovatel areálu Kaste František Kaštyl. Třeba v areálu v Hlubočkách nedaleko Olomouce již zasněžování zahájili.

Podle náčelníka Horské služby Jeseníky Michala Klimeše panuje dnes na horách příznivé počasí. Je slunečno, teploty se pohybují mírně nad nulou. "Lidé využívají pěkného počasí k procházkám a podzimní turistice. Návštěvnost na horách je na toto období poměrně velká," uvedl Klimeš.

Vlekaře trápila nízká návštěvnost

Loni začala v Jeseníkách sezóna na konci listopadu, skončila první dubnový víkend. V porovnání s předchozími lety to bylo dříve. Na Ovčárně, v nejvýše položeném středisku, se totiž lyžuje tradičně až do konce dubna. Uplynulá zimní sezóna se přitom příliš nevyvedla.

Většina provozovatelů zimních středisek se potýkala s nízkou návštěvností, která byla podle některých nejhorší za posledních několik let. Odrazilo se na ní nejen neobvyklé zimní počasí s minimem přírodního sněhu, ale i otevření dalších nových areálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám