Hlavní obsah

Mezi novými divy světa je Amazonka nebo Stolová hora

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek 11. 11. v 11:11,11 se uzavřelo hlasování o nových sedm přírodních divů světa. Podle předběžných výsledků se do tohoto exkluzivního klubu podle webu new7wonders dostala řeka Amazonka, zátoka Ha Long, vodopády na řece Iguazú, Ostrov Čedžu, park Komodo, národní park podzemní řeky Puerto Princesa a Stolová hora.

Foto: Profimedia.cz

Meandry Amazonky

Článek

Definitivní výsledky budou po důkladném přepočítání všech hlasů zveřejněny počátkem roku 2012 na slavnostní ceremonii. Páteční vítězné lokality byly zveřejněny v abecedním pořadí, které neodpovídá počtu hlasů, jež dostaly. Po přepočítání hlasů včetně zaslaných pomocí SMS se může ještě pořadí změnit, oznámil server.

Hlasující volili ze seznamu 28 finalistů, které vybral mezinárodní tým odborníků na přírodu v čele s bývalým šéfem Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Federikem Mayorem z původního seznamu 77 semifinalistů. Ten byl sestaven na základě předchozího internetového hlasování světovou veřejností.

Česko v následně vytvořeném užším výběru 28 zastoupení nemělo, protože se do něj nedostala Pravčická brána v Českém Švýcarsku - skončila v semifinále. Podobně dopadlo i slovenské Štrbské pleso ve Vysokých Tatrách. Zástupci Česka a Slovenska v soutěži zůstali jen na seznamu 42 náhradníků sestaveném z nejlepších semifinalistů.

Amazonka

Amazonka s 6 762 km je nejvodnatější a nejdelší řeka na světě. Primát drží i ve velikosti povodí, zaobírá totiž 40 procent území Jižní Ameriky. Protéká deštným pralesem, který se rozkládá na sedmi miliónech kilometrů čtverečních. Vytváří tak dohromady jedinečnou kombinaci fauny a flóry.

Vodní tok objevil na konci 15. století španělský námořník Vicent Yáez Pinzón. Pozoruhodná je i tamní fauna, jež například čítá zhruba třetinu všech sladkovodních ryb (asi 2000 druhů). Charakteristická pro řeku je dravá piraňa, nebo Arapaima velká, která dosahuje délky až čtyř metrů.

Foto: Profimedia.cz

Meandry Amazonky

Vodopády Iguazú (Argentina, Brazílie)

Další největší vodopády na světě jsou Iguazu, ležící na stejnojmenné řece. V půlkruhu (širokém 2700 metrů) přepadává přes okraj 275 vodopádů. Nejdelší je pak Ďábelské hrdlo s 80 metry. Tamější subtropické pralesy jsou domovem stovek vzácných a ohrožených druhů živočichů i rostlin.

Foto: Profimedia.cz

Vodopády Iguazú

Národní park Komodo v Indonésii

Národní park Komodo byl založen roku 1980 pro ochranu varana komodského, ale časem se rozšířila jeho působnost na další řadu druhů. V současné době se rozkládá na indonéských ostrovech: Komodo, Rinca, Padar a dalších malých ostrůvcích, na celkové ploše 1817 kilometrů čtverečních (z toho 603 kilometrů čtverečních tvoří pevnina).

Foto: Profimedia.cz

Národní park Komodo v Indonésii

Ostrov Čedžu v Jižní Koreji

Čedžu je největším jihokorejským ostrovem. Zabírá 1846 kilometrů čtverečních. Ostrov vulkanického původu leží 130 kilometrů od jižně od pevniny, díky malebným vodopádům a soškám vytesaných z lávy patří mezi turistická lákadla. Žije na něm půl miliónu lidí. Jeho součástí je i nejvyšší hora Jižní Koreje, spící sopka Hallasan (1950 m), kolem níž je 360 satelitních sopek.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Čedžu

Národní park podzemní řeky Puerto Princesa na Filipínách

Na filipínském ostrově Palawan asi 50 kilometrů severně od města Puerto Princesa teče nejdelší podzemní řeka. Puerto Princesase táhne 8,3 kilometrů a vlévá se do jihočínského moře. Ukrývá se v krásné vápencové krasové oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Puerto Princesa Subterranean River National Park, Puerto Princesa, Philippines

Stolová hora v Jižní Africe

Nad Kapským městem se majestátně vypíná Stolová hora do výšky 1086 metrů nad mořem. Vodorovný vrchol připomíná stůl, odtud bylo odvozeno i její jméno. Žije na něm více než 1470 druhů rostlin. Kvůli erozi se hora částečně rozdělila, čímž vedle ní vznikly dva vrcholky zvané Ďáblův vrch a Lví hlava.

Foto: Profimedia.cz

Stolová hora tyčící se nad Kapským městem V Jihoafrické republice

Zátoka Ha Long, Vietnam

V Tonkinském zálivu najdete krásnou zátoku Ha Long, kterou zdobí tisíce vápencových monumentů různorodých tvarů. Má přibližně rozlohu 1553 kilometrů čtverečních. Její pobřeží je dlouhé 120 kilometrů a z vody tu ční 1969 ostrůvků, v nichž se ukrývá řada jeskyň, ale také sladkovodní jezírka.

Další kandidáti byli:

Andělské vodopády ve Venezuele

Andělské vodopády s 1002 metry patří mezi nejvyšší na světě. Leží v národním parku Canaima nedaleko hranic s Brazílií. Jsou devatenáctkrát vyšší než Niagarské vodopády. Nejdelší nepřerušovaný volný pád vody měří 807 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Andělské vodopády

Fundský záliv v Kanadě

Fundský záliv je známý díky nejvyššímu přílivu a odlivu na Zemi - rozdíl hladiny je 16,2 metrů. Sto miliard tun vody tak přitéká a odtéká dvakrát denně. Díky tomu se vytvořil dynamický a různorodý ekosystém. Záliv leží mezi kanadskými provinciemi Nový Brunswick a Nové Skotsko.

Foto: Profimedia.cz

Fundský záliv v Kanadě

Černý les v Německu

Černý les (Schwarzwald) najdete v jihozápadním Německu. Nejvyšším vrcholem je hora Feldberg s výškou 1493 metrů. Stromy rostou tak hustě, odtud tak dostal temný les svůj název. Mimo jiné tam pramení Dunaj.

Foto: Profimedia.cz

Černý les v Německu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám