Hlavní obsah

Španělský Priorat – malý kraj plný velkých překvapení

Novinky, Miluše Válková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z úzkých kroutících se silniček mezi borovými lesy se vám často otevře nevšední výhled do kraje s vesnicemi krčícími se na úpatí skalnatých kopců. Je jich třiadvacet a žije v nich necelých deset tisíc obyvatel.

Článek

Hlavní obživou místních jsou olivy, mandle, lískové ořechy a také víno, a to ne ledajaké. Priorat je po veleznámém kraji La Rioja teprve druhou vinařskou oblastí ve Španělsku, které bylo uděleno označení D. O. Ca, což je kombinace původu se zárukou nejvyšší kvality.

Tento polozapomenutý kraj v jižní části Katalánska je výbornou volbou pro všechny, kdo chtějí vyměnit, případně zkombinovat tradiční rušnou dovolenou u moře s novými zážitky. Do Escaladei, kolébky vinařské oblasti Priorat, je to z pobřeží Costa Daurada něco málo přes padesát kilometrů.

Pod správou kartuziánů

Idylická kamenná vesnička Escaladei je historickým a duchovním centrem Prioratu. Právě sem přišli z Provence ve 12. století kartuziáni, kteří si v této jedinečné končině chráněné skalami pohoří Monsant vybudovali vůbec první klášter tohoto řádu na Pyrenejském poloostrově.

Traduje se, že zrovna na tomto místě se jednomu pastýři zjevili ve snu andělé, jak stoupají k nebi po žebříku opřeném o kmen borovice, a místo dostalo jméno Escaladei (Boží žebřík).

Přestože z kláštera zůstaly jen ruiny, člověk si při návštěvě areálu stále dokáže představit jeho někdejší majestátnost i moc jeho obyvatel. Převor (prior – odtud název kraje Priorat) byl jakýmsi správcem okolních obcí i vykonavatelem spravedlnosti. Mniši tu ve svažitém terénu na terasovitých políčkách zakládali první vinice.

Jedete pomalu – ono to v tomto půvabném kopcovitém kraji ani jinak nejde – a jen se podivujete, jak se vůbec lze vinohradnictví na tak kamenitých svazích věnovat. Výnosy jsou v této oblasti spíše nižší, vinaři dávají přednost kvalitě před kvantitou.

Ode vsi ke vsi

Můžete se o tom sami přesvědčit při návštěvě některého z četných vinařství ve zdejších středověkých vesničkách.

Určitě byste neměli vynechat vesničku La Morera de Monsant, kam se z Escaladei dostanete silničkou šplhající do kopce s úchvatnými výhledy, Gratallops, půvabně zasazenou pod skalnatým horským masívem, po dalších pěti kilometrech serpentin se před vámi zjeví doslova pohlednicové panoráma Torrojy del Priorat, shlížející z vysokého osamoceného kopce.

Ve zdejším farním kostele objevíte cenné varhany z 18. století, zajímavé je i muzeum vinařství Joana Pamiese, kde se seznámíte nejen s nejrůznějšími zemědělskými nástroji používanými v 16. až 20. století, ale i vybavením tradičních venkovských obydlí.

Po žluté značce

Nehoní-li vás čas, osahejte si tento kraj zblízka. Můžete ho projet na kole nebo ještě lépe vyrazit pěšky po některé z mnoha starých vinařských cest, po nichž se kdysi venkované vracívali ze svých vinic. Dnes jsou opatřeny žlutými značkami a Priorat je jimi protkán.

Stačí si vybrat, třeba tu z El Lloaru do Damunt Roca s působivými výhledy do krajiny poseté vinohrady, šplhajícími se k břidličnatým, vápencovým a pískovcovým útvarům, případně ještě o něco kratší kolem obce Bisbal de Falset, tentokrát mezi olivovníky.

Milovníci úchvatných výhledů by si v žádném případě neměli nechat ujít vesničku Siuranu de Prades. Z Cornudelly de Monsant jedete úzkou asfaltovou silničkou vytesanou mezi skalami, nebo se můžete vydat stezkou pro pěší, která je sice trochu náročnější, ale zase ne tolik, aby ji nezvládl jen trochu fyzicky zdatný jedinec.

Foto: TJ, Právo

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Přímé lety z Prahy do Barcelony lze nejlevněji pořídit zhruba od 4000 Kč. Spojení veřejnou autobusovou dopravou v oblasti Prioratu není ideální, proto si raději půjčte auto (kolem 50 eur na den).

Tipy na výlety

Tarragona – hlavní město stejnojmenné provincie ležící na pobřeží s četnými římskými památkami, zapsanými na seznamu Světového dědictví UNESCO, středověkým šperkem je románsko-gotická katedrála s nádherným ambitem.

Reus – město plné secesních staveb. Láká moderní audiovizuální Gaudí Centre, kde se dozvíte snad vše, co byste chtěli vědět o nejznámějším katalánském architektovi, který proslavil Barcelonu. Cisterciácký klášter Santa María de Poblet – památka UNESCO.

www stránky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám