Hlavní obsah

Hradozámecká noc se po roce opět vrací

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po roce opět přichystal Národní památkový ústav (NPÚ) Hradozámeckou noc, při níž se, až slunce zajde, mimořádně otevře 78 objektů v celém Česku, ve středních Čechách jich bude 14.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Během Hradozámecké noci se otevře i zámek v Mníšku pod Brdy.

Článek

Speciální noční prohlídky, divadla a pohádková stvoření si lidé užijí v noci ze soboty 3. na neděli 4. září. Podle organizátorů takzvaný nultý ročník Hradozámecké noci, inspirovaný už tradiční Muzejní nocí, byl loni natolik úspěšný – třiceti hrady a zámky prošlo za jednu noc 11 tisíc návštěvníků – že se rozhodli pokračovat.

„Letos to považujeme za oficiálně první ročník Hradozámecké noci a chceme, aby se zavedla jako tradiční, podobně jako Muzejní noc, která nás na tento nápad přivedla. Pokud vím, tak takováto akce nemá jinde v Evropě obdoby.

Letos se navíc přihlásilo 78 objektů, takže čekáme, že to bude ještě úspěšnější,“ řekl Petr Svoboda, náměstek Generální ředitelky NPÚ. Jediný rozdíl mezi Muzejní a Hradozámeckou nocí je ve výši vstupného. Na noční návštěvy si totiž budou muset lidé připravit peněženky.

Ceny vstupného se mohou na některých místech lišit

„Nemůžeme si dovolit uspořádat tuto akci bez vstupného. S rozpočtem je to asi tak, že zisk ze vstupenek pokryje náklady. Na nádvořích je program ve většině objektů zdarma, ale za průvodcovské služby, které jsou obohaceny o dobové kostýmy a různá vystoupení a koncerty, se bude platit.

Ve většině objektů to bude odpovídat běžnému vstupnému, někde ho může noční prohlídka z organizačních a technických důvodů i přesáhnout,“ upřesnila generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Jaký přesně bude na vybraném zámku či hradě program a kolik bude jeho návštěvníky stát, se lidé dozvědí na webových stránkách. Jen ve středních Čechách do temné noci otevře svá vrata hned čtrnáct objektů. Ty nabízejí kromě večerních prohlídek s pohádkovými bytostmi také ohňostroj, hudební koncerty, divadelní představení i netopýří noc nebo ochutnávku burčáku.

Program Hradozámecké noci

Karlštejn

Večerní prohlídky, hudební program, projekce filmu Noc na Karlštejně a ukázky řemesel.

Točník

Noční prohlídky bez průvodce ztemnělým hradem s překvapením.

Konopiště

Večerní prohlídky po zámeckých balkonech s Bílou paní. Návštěva střelnice, muzea i skleníků.

Křivoklát

Čtvrtá Křivoklátská evropská netopýří noc a koncert keltské hudby.

Zámek a bývalý klášter Sázava

Koncert Hudba a ticho v Sázavském klášteře a noční prohlídka trochu jinak.

Zámek Hořovice

Zámecká nokturna – koncerty v dobových kostýmech s romantickou procházkou nočním zámkem.

Zámek Mníšek pod Brdy

Večerní prohlídky s pohádkovými bytostmi; pro dospělé: Lásky a nelásky mníšeckých pánů a předpůlnoční ohňostroj.

Zámek Březnice

Večerní a noční prohlídky zámku s šermem, hudbou a tancem.

Pozn.: Přehled programu všech objektů na www.hradozameckanoc.cz

V noci ze soboty na neděli mohou také Pražané navštívit nasvícené zahrady pod Pražským Hradem, kde je pro fajnšmekry připravena od 19 hodin i barokní opera.

Reklama

Související témata:

Související články

Aquamánie učí, jak se bezpečně koupat

Jak se chovat v bazénu, aby se mi nic nestalo? Jak se bezpečně koupat? To vše nabízí projekt Aquamánie, který chce zábavnou formou přiblížit zejména dětem...

Výběr článků

Načítám