Hlavní obsah

Snímky z vesmíru odhalily v saúdskoarabské poušti tisíce hrobek

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džidda/Saúdská Arábie

Téměř dva tisíce staveb z čediče se podařilo objevit vědcům v lávovém poli u saúdskoarabské Džiddy, aniž by vůbec kdy vstoupili na Arabský poloostrov. Podle webu LiveScience.com stačilo, když důkladně prozkoumali záběry, které byly pořízeny z vesmíru.

Foto: Profimedia.cz

Hrobky v Madain Saleh patří k nejkrásnějším v Saúdské Arábii.

Článek

Nejčastěji viděli kruhové pohřební stavby a takzvaná kyvadla – mohyly, od nichž vedou řady kamenů dlouhé až pět kilometrů. Mnohé z nich asi pocházejí z dob dávno před vznikem islámu. Kromě nich byly nalezeny tzv. výhony, jimiž dávní lidé naháněli zvěř do pastí, a také méně určité útvary, které mohly sloužit jako dočasná obydlí.

Foto: Profimedia.cz

Hrobky v Madain Saleh patří k nejkrásnějším v Saúdské Arábii.

Archeolog David Kennedy ze Západoaustralské univerzity, který zkoumání záběrů oblasti o rozloze asi tisíc km čtverečních vedl, dokonce zajistil i pozemní „test“ výsledků. Jeho známý, který žije u Džiddy, vyrazil podle Kennedyho údajů k některým ze staveb, nalezených při vzdušném výzkumu. Pro pozemního pozorovatele však byly výsledky spíše skličující: většinou viděl jen „moře balvanů“, které by bylo pro vědce „noční můrou“, kdyby ho museli zkoumat bez pomoci družic.

Foto: Profimedia.cz

Interiér hrobky v Madain Saleh

Kennedy se domnívá, že na poloostrově bude možné najít milióny takových památek. K tomu jej vedou i zkušenosti z Jordánska. Leteckým výzkumem této země se zabývá již 35 let. Za tu dobu zjistil, že památek viditelných ze vzduchu přibývá, jak se jeho stroj blíží k hranici Saúdské Arábie. Za ni však zatím nesměl.

Stavby z časů Stonehenge

Vláda v Rijádu zakazuje letecké snímkování i vlastním lidem. S Google Earth podobné bariéry mizí – aspoň zčásti. Nemizí totiž překážky pro vlastní archeologickou práci, zejména kvůli ohledům na náboženství.

Foto: Profimedia.cz

Hrobky v Madain Saleh patří k nejkrásnějším v Saúdské Arábii.

„Nechtějí, aby si lidé pohrávali s prehistorií, protože to protiřečí koránu – stejně jako fundamentalističtí křesťané nechtějí, aby někdo říkal, že je něco starší než šest tisíc let,“ vysvětluje různá úřední omezení archeolog Juris Zarins, který pracoval v této zemi 15 let.

Podle něj neříkají Kennedyho výzkumy nic, co by nebylo známo už dříve. V 70. a 80. letech totiž proběhl v Saúdské Arábii široce založený výzkum, na němž se podílel i Zarins a při němž bylo objeveno 1800 hrobek a dalších památek.

Foto: Profimedia.cz

Hrobky v Madain Saleh patří k nejkrásnějším v Saúdské Arábii.

Otázky, kdy stavby vznikly, jak fungovaly, kdo byli jejich budovatelé, však nadále zůstávají nezodpovězeny. Podle Kennedyho však aspoň pro část z nich jsou k dispozici hypotetické odpovědi.

Stavby vznikly asi ve 4. až 1. tisíciletí př. n. l. Časově se zčásti překrývaly s érou budování megalitů typu Stonehenge v Evropě. Tehdy byly arabské pouště vlhčí, a tedy příznivější pro život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám