Hlavní obsah

Na anglickém hradě Warwick se stále bojuje, odstřelují zde katapultem

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Warwick, leckdo si vzpomene na Válku růží. Tu ale připomíná už jen obrovský katapult, který zde pětkrát denně ukazuje, jak daleko bylo možné odstřelovat. Středověký hrad Warwick patří mezi nejkreativnější památky. Rodiny s dětmi zde mohou strávit celý den, každý tu najde to své. Není divu, že byl hrad nominován na nejlepší turistickou atrakci v okolí Coventry a hrabství Warwickshire.

Článek

Za každou zdí, za každým rohem na vás někdo čeká. Hned u vchodu si můžete s lučištníkem zkusit střelbu na cíl, za branou můžete navštívit hradní kobku, ze které vycházejí úzkostné nářky.

Pro otrlejší se hradní žalář otvírá také po setmění v rámci speciálních tématických večeří. Můžete si také posedět s loupežníky nebo se přenést do 14. století a posedět ve stejně staré kryptě.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Jindřich VIII. a jeho šest žen

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Zbrojnice

Pokud se vydáte přímo do hradních místností, setkáte se s mnoha zajímavými postavami. Kromě loutnisty si budete moct popovídat i s bábou kořenářkou nebo se podívat do očí Jindřichu VIII., který je vyroben z vosku. Okolo něj postávají a posedávají jeho manželky, těžko si představit stejnou situaci v běžném životě.

V některých místnostech najdete jen voskové figuríny, které ale vypadají jako skuteční lidé. Procházíte-li konírnou, ucítíte vůni sena a pach koní, v krčmě uslyšíte hádku zbrojnošů a u bylinkářky nechybí vůně bylinek.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky
Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Katapult na hradě Warwick

Nahlédnout můžete také do mlýna, který navazuje na hrad. Uvnitř najdete stále fungující dynamo z roku 1900. Vytváří dostatek energie pro hrad, jeho jediná nevýhoda spočívá v tom, že je potřeba každé čtyři hodiny dolévat olej.

V okolí hradu se nacházejí nádherné zahrady. Pokud dáváte přednost tiššímu a klidnějšímu místu, zajděte do Růžové zahrady. Jestli se chcete pobavit, zajděte na velkou louku za hradem, kde se čtyřikrát denně odpaluje z katapultu. Poslední večerní palba je s hořící náloží. Velká louka je ideálním místem na piknik, jen si musíte dávat pozor na pávy, kteří se tu volně pohybují.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Vojenské ležení v podhradí

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Pokud vám síly stačí a počasí přeje, neváhejte a vystoupejte si 530 schodů na věž hradu. Procházku po hradbách umocní neskutečný výhled do okolí.

Na Warwicku se pravidelně pořádají jarmarky, středověká klání, ale i koncerty a festivaly. Další informace o hradu najdete na stránkách www.warwick-castle.co.uk.

Vstupné
Celý den  - bez vstupu do Hradního žaláře
Dospělí638 Kč (přes internet 460 Kč)
Děti383 Kč (přes internet 306 Kč)
Studenti414 Kč (přes internet 332 Kč)
Celý den - se vstupem do Hradního žaláře
Dospělí878 Kč (přes internet 652 Kč)
Děti622 Kč (přes internet 523 Kč)
Studenti654 Kč (přes internet 523 Kč)
Hrad je otevřen každý den od 10 do 18 hodin.
Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Dětské hřiště

Jak se tam dostat

Pokud pojedete z Londýna autem, cesta vám potrvá asi hodinu a 40 minut. Z Londýna se jede směrem na Oxford a Birmingham po silnici M40. V okolí hradu je několik záchytných parkovišť, na nejbližším zaplatíte cca 190 Kč, vzdálenější jsou za 130 Kč.

Vlaky z Londýnského nádraží jsou ve Warwicku za hodinu a 45 minut. Popřípadě můžete jet vlakem i z Birminghamu, kde mají letiště. Bohužel sem nelétá přímý let z České republiky.

Užitečné stránky

www.warwick-castle.co.uk

www.londonmidland.com

www.chilternrailways.co.uk

www.birminghamairport.co.uk

www.visitwarwick.co.uk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám