Hlavní obsah

Svůdný Mikulov žije gurmánským festivalem

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vínečko bílé, červené a k tomu něco dobrého. I husička bude a spousta dalších gurmánských radostí. To vše na jednom místě, probíhá v Mikulově na prvním ročníku Gourmet festivalu. Město na moravské hranici se ve dnech 4. až 6. června stane mekkou gurmánů.

Foto: Profimedia.cz

Mikulov

Článek

Účastníci gurmánského festivalu se seznámí se špičkovým jídlem i vínem. První dva festivalové dny budou patřit majitelům a manažerům restaurací, hotelů, cateringu, kuchařům a sommeliérům. Z výsledků spojení jejich sil se pak můžou radovat labužníci z řad laiků.

Speciální jídelníček

Jim bude patřit festivalový víkend 5. a 6. června. Čeká je ojedinělá akce, tzv. gourmet tour, jinak řečeno cesta za poznáním kulinářských dobrot doplněných vybranými odrůdami vín, to všechno výlučně z místních zdrojů.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí v Mikulově

Lidé, kteří si předem koupí on-line vstupenku na webových stránkách www.mikulovgourmetfestival. cz a www.mgf.cz., navštíví nejlepší mikulovské restaurace, kde pro ně bude připraveno speciální menu složené z pokrmů a vín z místních zdrojů.

Vstupenka opravňuje k návštěvě čtyř špičkových restaurací, každý den dvou. To tedy znamená i dvojí degustace v sobotu a dvojí v neděli. Každá má obsahovat tři chody klasických jídel v moderním pojetí, jak naznačují restauratéři.

Bude i cimbál

Menu vždy sestaví kuchař vybraný asociací kuchařů. Vhodné odrůdy vína ke kulinářským specialitám ze zvěřiny, husy, ryby a vepřového masa vybere sommeliér, který doprovodí ochutnávku svým výkladem, to vše za doprovodu cimbálové muziky.

Foto: Profimedia.cz

Mikulov

Z víkendového gurmánského putování po vybraných mikulovských restauracích se může stát zajímavý koníček v případě, že někoho zaujme umění servírování vhodných kombinací jídla a vína. Je to trend ve stylu života i v turistice, která chce přilákat více návštěvníků také díky nabídce kvalitního pohoštění.

Turistické menu

Mikulov je město, které ohromí také svou architekturou a památkami. Obdivuhodné je centrum města z konce 16. století s řadou renesančních domů z první poloviny 17. století. Mnohé se dochovaly takřka v autentické podobě. Nad městem se na skalním útesu tyčí zámek, který Přemysl Otakar II. v roce 1249 daroval Liechtensteinům, jež na konci 16. století vystřídali Dietrichsteinové.

Foto: Profimedia.cz

Sirotčí hrádek

Turistickými cíli jsou i židovské ghetto a spousta církevních památek. Chodci si rádi vyšlápnou na Svatý Kopeček, jehož území je chráněnou přírodní rezervací. Na vrcholu Svatého Kopečku stojí poutní kostel sv. Šebestiána, zvonice a další sakrální stavby křížové cesty. Pohodlná cesta vede i na Kozí Hrádek, což je třetí vyvýšená dominanta města.

Za kolik

Vstupenka na degustace pro veřejnost, které budou probíhat v sobotu a v neděli (5.–6. června), má stát kolem 3000 Kč.

Doprovodný festivalový program

 prezentace a řízená degustace růžových vín + barmanská show

řízená degustace speciálních vín (ledových, slámových) 

galavečer

přehlídka vůní vín a doutníků

minifestival filmů s tematikou víno – film Bobule 1 + Bobule 2, trilogie filmů Bouřlivé, Mladé a Zralé víno

Reklama

Související témata:

Související články

Královské výlety na české zámky

Slunečné počasí láká v létě všechny výletníky i rodiny s dětmi k návštěvě některého z našich mnoha zámků. Historické interiéry a nádherné zahrady nabízejí...

Výběr článků

Načítám