Hlavní obsah

Skalní lyžaři mohou v některých střediscích stále lyžovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když vládne jarní počasí v celé republice, přesto mohou skalní lyžaři ještě vyrazit na několik sjezdovek. V provozu je několik středisek v Krkonoších, Krušných a Jizerských horách a v Jeseníkách. Podle počasí bude možné o víkendu lyžovat i na Vysočině. Provozovatelé areálů přitom lákají návštěvníky na zlevněné jízdné a plánují, že by mohli jezdit až do poloviny dubna.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Špindlerovští vlekaři pojedou v areálech Svatý Petr a Medvědín do 18. dubna a v Horních Mísečkách dokonce do 1. května.

Článek

V Krkonoších jezdí vleky ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou, na Černé hoře a v Harrachově. Na sjezdovkách tam leží od 30 do 90 centimetrů sněhu.

Pec pod Sněžkou a Černá hora v neděli už ale provoz ukončí. Naopak špindlerovští vlekaři pojedou v areálech Svatý Petr a Medvědín do 18. dubna a v Horních Mísečkách dokonce do 1. května. Lanovka na Sněžku je do 30. dubna už kvůli jarní údržbě mimo provoz.

Zlevněné jízdné

"V areálu Černá hora jsou v provozu kabinová lanovka a dva vleky. Celodenní jízdné je za cenu dopoledního," řekl tamní šéf Petr Hynek. V Peci pod Sněžkou jezdí lanovka a tři vleky a i tam jízdné snížili. Za poloviční ceny se od úterý lyžuje i ve Špindlerově Mlýně. Celodenní skipas pro dospělého stojí 250 korun a otevřeny jsou všechny hlavní sjezdovky.

V provozu je i celé harrachovské středisko, s výjimkou černé sjezdovky, která se už neupravuje. "Ostatní tratě jsou upravené," řekl vedoucí lanovky Milan Goč.

O víkendu mohou lidé lyžovat i ve Skiareálu Pizár v nedalekých Pasekách nad Jizerou, kde je na sjezdovkách asi 40 centimetrů sněhu. Zhruba dvojnásobná sněhová pokrývka čeká na lyžaře v Jizerských horách, kde lze o víkendu lyžovat ve středisku Černá Říčka u Desné na Jablonecku. Běžkaři mohou vyrazit do hor na desítky kilometrů tratí, měli by ale už počítat s holými místy.

V Krušných horách se bude minimálně do neděle lyžovat na Klínovci. Na sjezdovkách leží kolem půl metru sněhu, a protože noční teploty klesají pod nulu, je jejich povrch poměrně kvalitní. Provozovatel areálu Martin Píša ale nevyloučil to, že by se na Klínovci mohlo jezdit až do 18. dubna, pokud by počasí nadále přálo. Nyní jsou tam otevřené sjezdovky U zabitýho, Dámská, Pařezovka a Přemostěná a lyžuje se za ceny druhé vedlejší sezóny.

Jeseníky hlásí první stupeň lavinového nebezpečí

V Jeseníkách se stále jezdí na Ovčárně. Podle horské služby tam sněhová pokrývka v terénu dosahuje až 60 centimetrů. V Jeseníkách nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí. Lavinové katastry leží ale mimo turistické trasy.

Jedinou sjezdovkou, která jela o velikonočním víkendu na Vysočině, byl Šacberk u Jihlavy. O tom, zda se na něm bude lyžovat i o nadcházejícím víkendu, se zájemci dozvědí na serveru www.sacberk.cz. Na sjezdovce je zhruba půl metru mokrého sněhu. "Na víkend se čeká ochlazení, vlek by se mohl v sobotu i v neděli rozjet v 09:00 hodin," řekl provozovatel areálu Pavel Havlíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám