Hlavní obsah

V sobotu se bude v Harrachově dobývat sněhový hrad Harrachštejn

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na běžeckém stadiónu v Harrachově vyrůstá velký sněhový hrad Harrachštejn. V sobotu 20. února se zde uskuteční středověká bitva o dobytí Harrachštejna. Program začíná ve 13 hodin, samotná bitva začíná v 17.30 hodin.

Článek

Loupeživí rytíři táhnou krajem západních Krkonoš a usídlili se na největší sněhové stavbě v celých Čechách, na ledovém hradu Harrachštejn. Ten vyrostl na běžeckém stadionu u hotelu Skicentrum v Harrachově. Snahou udatných dobromyslných bojovníků bude tuto majestátní pevnost dobýt a zbavit ji loupeživé chátry.

Středověká kapela i šermíři

Bitva o Harrachštejn začne v 17.30 hodin v sobotu 20. února. Pro veřejnost je připravený doprovodný program od 13 hodin. Kromě středověké kapely uvidí také šermíře, střelce i kaskadéry.

"Hrad zabere na délku asi 40 metrů a na šířku 25 metrů. Při jeho výstavbě spotřebujeme možná až 10 tisíc metrů krychlových sněhu. Uděláme na něm i dvě skluzavky, jednu adrenalinovou s tunelem pro dospělé, jednu menší, pozvolnější pro děti," řekl Pavel Kneř, zaměstnanec Sportovního areálu v Harrachově, který s nápadem na sněhový hrad přišel.

Hrad je z technického sněhu

"Hrad děláme z technického sněhu, nafoukaného na hromadu. Vyřezáváme z něj krychle a spojujeme je sněhovou maltou. Mezi krychle ji foukáme frézou. Hotový hrad ještě pokropíme vodou, abychom ho co nejvíce zpevnili," uvedl stavbyvedoucí Oldřich Langhamer.

Na sněhové pevnosti pracují hlavně instruktoři z harrachovských lyžařských škol a také dobrovolníci. Na stavbě napodobeniny šlechtického sídla se sešlo až 33 lidí, většinou se jich tu pohybuje okolo patnácti. Sněhové krychle vyřezávají třemi motorovými pilami.

Technické parametry hradu Harrachštejna

Architekt: Peter Horník

Obvod hradeb: 81,5 m

Ochranný příkop: 105,1 m

Nejvyšší bod stavby nad terénem: 13 m

Délka v úrovni cimbuří: 34,2 m

Šířka v úrovni hradeb: 9,2 m

Hrubá stavba: od 4.2. do 14.2.2010

Dokončovací práce: od 15.2. do 19.2.2010

Nevolníky odpracováno: cca 1500 hodin

Objem použitého sněhu: 9500 m3

"Před cimbuřím navršíme skosené valy, aby válečníci při nehodě na hradbách nebo na věži neletěli k zemi kolmo a dolů se sklouzli," upozornil Kneř. Sněhový hrad si můžete prohlédnout zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám