Hlavní obsah

Námluvy ledních medvědů v brněnské zoo jsou zatím velmi opatrné

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zjevný ostych. Ten má před svoji partnerkou dvanáctiletý samec ledního medvěda Umca, kterého kvůli založení nové rodiny přivezli zpět do domovské zoologické zahrady na Mniší hoře v Brně z Bratislavy 15. ledna. Medvěd se však za celou dobu neodvážil ve výběhu opustit několikametrový prostor, kde se usadil hned po opuštění transportní bedny.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Medvědí samec Umca (vlevo) zatím neopustil jediné místo v rozlehlém výběhu, které obsadil už 15. ledna. Medvědice tam za ním chodí od středy na krátké „očichávací“ návštěvy.

Článek

Na tomto vyšlapaném místě žere, spí i neustále přešlapuje a polohlasně mručí. Tam se za ním také od úterý, kdy se opět dostali k sobě, přichází vždy jen na pár minut podívat jeho medvědí partnerka Cora, která již v Brně odchovala medvědí dvojčata Billa a Toma.

Zjištění gravidity ledních medvědů je nemožné

Až do poloviny ledna si chovatelé v Brně nebyli stoprocentně jistí, zda Cora pocházející z Petrohradu již není březí. Zjištění gravidity u ledních medvědů je podle ředitele zahrady Martina Hovorky prakticky nemožné. Samice před porodem prakticky ani nezmění postavu. Vždyť mládě, které vrhne medvědice, která může vážit až 400 kilo, má hmotnost většího morčete či zakrslého králíčka. Okolo tři čtvrtě kilogramu.

Vzhledem k tomu, že poslední nejzažší termín známého porodu lední medvědice je 4. února počkali s vpuštěním obou zvířat do jednoho výběhu chovatelé až na první únor. V případě porodu je totiž přítomnost samce zcela nežádoucí. Mládě může zabít on, nebo jej může kvůli medvědovi sežrat i vlastní matka.

U prvního páření převzala iniciativu Cora

Ostych Umcy už v Brně znají. Také při prvním páření to byla právě Cora, která převzala zcela iniciativu a podle chovatelů dokonce partnera doslova“ zfackovala“ než se odhodlal k milostným hrátkám. Nyní jsou medvědi v Brně pod dohledem kamer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám