Hlavní obsah

Dovolená all inclusive na karibském ostrově San Andrés

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy je to až hrůza. K snídani máte na výběr vajíčka ve všech podobách, párky a slaninu, sýry, sladké vdolky se sirupem, mango, papáju nebo maracuju, krouhané zelí, mrkev, pečené banány, čokoládové či karamelové zákusky, strouhaný kokos s medem. Asketa, který nenávidí život, si může dát müsli s jogurtem.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Spratt Bight

Článek

Nejinak je tomu s obědem či večeří. Jen ten výběr je ještě trochu větší, protože třeba v hotelu Aquarium máte na vybranou ze čtyř restaurací, v nichž vám jídlo naservírují, a z dalších dvou, v nichž jsou švédské stoly. Pak jsou tam ještě bary. Jeden u bazénu a druhý – ten funguje čtyřiadvacet hodin – na molu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Sklízení kokosu

Zastávky na cestě

Úvodní řádky asi nepřekvapí nikoho, kdo slyšel nebo si vyzkoušel systém, jemuž se říká all inclusive. Když se v hotelu přihlašujete, připnou vám na zápěstí plastový náramek, což je vlastně kouzelný proutek. Co v hotelu sníte a vypijete, to už je započteno v ceně vaší dovolené. Jen je možná třeba dodat, že to, čemu říkají all inclusive v Egyptě nebo ve Španělsku, se s tím karibským nedá srovnávat.

Na ostrově San Andrés je šest hotelů společnosti Decameron. Náramek na ruce z vás dělá hosta každého z nich. Když si půjčíte golfový vozík a vydáte se na cestu po ostrově, můžete ho objet za dvě hodiny nebo si udělat celodenní výlet. Posnídáte v hotelu Aquarium, kousek popojedete a v hotelu Maryland se zastavíte na kafe a něco malého.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Jedna z patnácti obytných věží hotelu Aquarium.

Pak vás čeká „dlouhá štreka“ přes Kopec, kde je baptistický kostel (první na ostrově), Morganova jeskyně (něco mezi skanzenem a pouťovým domem strašidel), Západní vyhlídka, kde se můžete ve skafandru projít po mořském dně.

Hlavní silnice vede až na jih ostrova. Pobřeží je nejprve skalnaté a potom jedete podél porostu mangrovníků a míjíte bažiny, kde všude hnízdí domácí i stěhovaví ptáci. Zastavit se můžete ve vnitrozemí i u „rybníka“, vnitrozemského jezera.

Oběd a koupání

Ono to vypadá, že jste na cestě už dost dlouho, ale nebude to víc než nějaké dvě hodiny. I tak už je čas k obědu. Kouzelný proutek (náramek) vás zavede do hotelu San Luis. Oběd jste si tam včera v recepci svého hotelu objednali. Pokud ne, hladové vás stejně nevyženou. Po obědě si dáte kafe a půjdete si zaplavat.

Pak máte na cestě domů ještě plážový klub Rocky Cay a hotel Marazul. Ty také patří společnosti Decameron. V restauraci, v baru i na pláži budete vítanými hosty.

Večerní drink

Když se pak vrátíte do svého hotelu, dáte si v baru panáka, odpočinete si a po večeři se v baru ještě zastavíte, abyste si naplánovali další den. Je to potřeba, protože právě teď se dostáváme k tomu, co může jednoho docela překvapit. Tři z hotelů společnosti Decameron, byť je omývá moře, nemají pláž.

Večerní drink je příležitostí si např. naplánovat výlet na ostrůvek Johnny Cay nebo na Haines Cay, z nichž každý je vzdálen sotva deset minut plavby rychlým člunem. Jsou tam pláže, korálové útvary se spoustou rybek a další havěti.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Když bůh tvořil svět, člověk se mu povedl až napotřetí. Prvního nedopekl, druhého připálil a teprve třetí byl akorát, říkají na ostrově, jehož obyvalelé jsou většinou mulati, míšenci potomků bílých osadníků a afrických otroků, dovezených z Jamajky.

Hodinu plavby je vzdálen ostrov Bolívar, opuštěný kousek země, kde je opravdu jen příroda a vaše parta. (Kolumbijští vojáci, kteří hlídají mořskou hranici, se většinou neukazují.) Tři hotely společnosti Decameron, které nemají svou pláž, jsou na severní špičce ostrova, tam, kde se nakupuje, sedí v kavárnách, kde je ta městská část ostrova San Andrés.

Rady na cestu

První a zatím jedinou českou cestovkou, která pořádá zájezdy na ostrov San Andrés, je Exim Tours. Jedenáctidenní pobyt přijde v té nejlevnější variantě na nějakých 35 tisíc Kč. Let z Prahy s mezipřistáním na kubánském Varaderu trvá asi 13 hodin.

Víza, čas, zásuvky

S Kolumbií, jíž ostrov patří, má ČR bezvízový styk, takže potřebujete pouze cestovní pas. Když je v Praze poledne, na San Andrés mají šest ráno. Napětí v zásuvkách je 120 V a potřebujete zástrčku (redukci) s plochými kolíky.

Voda a krémy

San Andrés je v tropickém pásmu, je tam po celý rok teplo a vlhko. Člověk by měl opravdu hodně pít. Slunce opaluje i pod slunečníkem, a proto je nezbytné se často a důkladně natírat krémem s ochranným faktorem.

Kdy a pro koho

Klidné období bez dešťů a bouří je na ostrově od konce listopadu do začátku května. Dovolená na San Andrés je pro ty, kteří nechtějí být zavřeni v hotelu a na pláži před ním, ale zajímá je kontakt s místním prostředím. Je to taky dovolená pro potápěče a milovníky šnorchlování. Šéf jedné ze slovenských cestovek poznamenal, že je to také „pre chlapov, čo si chcú užiť“. Pochybuji, že by měl na mysli třeba památky. Ty totiž na ostrově nikdo nezanechal.

Nákupy

San Andrés je bezcelní zónou, a tak tam levně pořídíte cigarety, alkohol, parfémy, ale i značkové oblečení nebo elektroniku. Ta je však přizpůsobena americkým normám a v Evropě s ní mohou být problémy. Obchody a nákupní střediska jsou soustředěny do několika ulic, takže se při nakupování příliš nenachodíte.

San Andrés je bezcelní zónou, a tak tam levně pořídíte cigarety, alkohol, parfémy, ale i značkové oblečení nebo elektroniku. Ta je však přizpůsobena americkým normám a v Evropě s ní mohou být problémy. Obchody a nákupní střediska jsou soustředěny do několika ulic, takže se při nakupování příliš nenachodíte. Mohli byste se ale dost nachodit při shánění známek na pohlednice. Ty mají pouze na poště, kdekoliv jinde byste je hledali zbytečně.

www stránky

www.mzv.cz

www.eximtours.cz

www.sanandres.com

Problém, z něhož si člověk může na první pohled zoufat, vyřeší patnáctiminutová procházka. Tak dlouho trvá, než dojdete na nejhezčí pláž celého ostrova, na Sprat Bight (do zátoky sardinek). Tam je hotel El Isleňo (Decameron), který už dva roky nefunguje (čeká, až ho zboří a postaví nový), ale kde je bar, v němž vás napojí a hamburgrem či párkem v rohlíku i nakrmí a kde jsou pro vás pod kokosovými palmami připravena lehátka a slunečníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám