Hlavní obsah

Uherské Hradiště zve na Slovácké slavnosti vína a otevřených památek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště láká návštěvníky na víkend 12. a 13. září na akci s názvem Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. Toto královské město již po sedmé otevře své brány folklóru, lidovým tradicím, vínu a historickým památkám. Slavnosti budou výbornou příležitostí, jak poznat kulturní dědictví slováckého regionu.

Foto: archiv , Právo

Na náměstí královského města panuje o slavnostech čilý ruch.

Článek

Slavnosti patří k nejvýznamnějším akcím, které prezentují bohatost a rozmanitost tradiční lidové kultury na Slovácku. Z vinohradu do Hradiště – to je hlavní motiv letošních slavností.

Jejich začátek bude patřit již tradičně Vinohradské ulici a slavnostnímu průvodu, který odstartuje v sobotu ráno ve Vinohradské ulici v Mařaticích. V jeho čele budou krojovaní ze všech spolupořádajících mikroregionů Staroměstsko, Buchlov, Dolní Poolšaví, Za Moravú, Východní Slovácko, Ostrožsko a Bílé Karpaty a také zástupci partnerských měst.

Do programu se zapojuje více než padesát obcí a měst z okolí Uherského Hradiště, ke kterým se každoročně připojují města Uherský Brod, Skalica a Trenčín.

Foto: archiv , Právo

Slavnostního průvodu se účastní i ti nejmenší.

Na rozdíl od předchozího ročníku ozdobeného rekordy (počet krojovaných v průvodu dosáhl počtu 4 153) se chtějí pořadatelé více soustředit na folklórní rozmanitost. V tradičním průvodu se letos poprvé představí nejméně jeden vzorový krojový pár reprezentující svou obec nebo město.

Historické jádro Uherského Hradiště se promění v jedno velké pódium, na kterém vystoupí folklórní soubory, cimbálové muziky i dechové kapely, aby společně s ochutnávkou vín, burčáku a regionálních gurmánských specialit vytvořily nezapomenutelné zážitky pro desetitisíce návštěvníků.

V programu slavností opět nebudou chybět vystoupení mužských pěveckých sborů Slovácka, Slovácká křídlovka pro milovníky dechové hudby, rytířské turnaje apod.

Na své si přijdou milovníci vína i cimbálové hudby

Lahůdkou bude celý sobotní večer. Po skončení hlavního pořadu u Slovácké búdy dostanou návštěvníci možnost poznat nejen tradiční vinné sklepy, ale i uherskohradišťská zákoutí a vinárny přímo v centru města.

Noc bude věnována degustaci regionálních vín, lidové písni a cimbálovým muzikám. Večerní putování za vínem Vinohradskou ulicí nabídne kromě otevřených sklepů také další zajímavosti a lákavá představení.

Foto: archiv , Právo

Chcete-li potkat lidi v krásně vyšívaných krojích, slyšet lidové písničky s cimbálovkami, nechat si na každém rohu nalít burčák nebo dobré víno, přijeďte na Slovácko do královského města Uherské Hradiště.

Za povšimnutí stojí rozšíření nedělního koštu, a to o přehlídku šampiónů jednotlivých výstav vín z celého regionu Slovácko. Po oba dny budou samozřejmě zpřístupněny i historické památky v Uherském Hradišti.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek jsou důstojnou prezentací kulturního, vinařského i kulinářského dědictví, které se na Slovácku udržuje. Je to svátek lidových tradic, vína, nádherných krojů Slovácka i historických památek.

VÍCE INFO

Podrobný program a více informací o Slováckých slavnostech vína a otevřených památek naleznete na internetových stránkách:

Více informací o Uherském Hradišti: Městské informační centrum, Masarykovo nám. 21; 686 01 Uherské Hradiště; tel.: +420 572 525 525

Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism Vinohradská 46; 120 41 Praha 2 

Příští ročník Slováckých slavností vína a otevřených památek se bude konat ve dnech 11. a 12. září 2010.

Reklama

Související články

Telč si připomene 910 let od svého založení

Telč na Jihlavsku si o víkendu historickými slavnostmi připomene 910 let od svého založení. Program na náměstí Zachariáše z Hradce začne už v pátek 14. srpna...

Výběr článků

Načítám