Hlavní obsah

Telč si připomene 910 let od svého založení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telč (Jihlavsko)

Telč na Jihlavsku si o víkendu historickými slavnostmi připomene 910 let od svého založení. Program na náměstí Zachariáše z Hradce začne už v pátek 14. srpna odpoledne.

Foto: Profimedia.cz

Program oslav započne už v pátek 14. srpna na náměstí Zachariáše z Hradce.

Článek

Hlavní část oslav se soustředí na sobotu, kdy ze čtvrti Staré Město, kde podle legendy Telč vznikla, vyjde slavnostní historický průvod. Novinářům to sdělila mluvčí radnice Věra Peichlová.

Historické slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna se v Telči budou pořádat už pošesté. Ve dvoudenním programu lidé uvidí divadelní představení, tance, vystoupení šermířů, uslyší dobovou hudbu.

Vděčnost za vítězství

Zájemci si budou moci prohlédnout rytířská ležení s rytíři v plné zbroji. Představí se místní spolky, dechovky, mažoretky, folklorní soubory, sportovci a hasiči. Oslav se zúčastní také zástupci z partnerských měst Waidhofenu, Šaly, Rottenburgu a Belpu.

Podle legendy moravský markrabě Otta II. založil v roce 1099 jako výraz vděčnosti za vítězství v souboji s knížetem Břetislavem kapli Panny Marie na dnešním telčském předměstí Starém Městě.

Skutečné počátky dějin Telče sahají na přelom 12. a 13. století, kdy se na území dnešního města u brodu přes Telčský potok rozkládala slovanská osada. Nad ní stál zeměpanský dvorec s románským kostelem s věží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám