Hlavní obsah

Cestovní pojištění nemusí být noční můrou

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začala hlavní doba dovolených. Tisíce Čechů jezdí k moři na dovolenou. Ale ať cestujeme do kteréhokoli státu, je vždy lepší uzavřít komerční připojištění. A to i přesto, že už máme Evropský průkaz zdravotního pojištění, na který můžeme čerpat zdravotní péči.

Foto: Václav Pergl, Právo

Do Chorvatska cestuje ročně asi 800 tisíc Čechů. I sem se vyplatí uzavřít připojištění, jinak platíme vysokou spoluúčast.

Článek

Zdravotní průkaz však nekryje všechno. Například spoluúčast musíme hradit ze svého jako občané té země, v níž jsme se nechali neodkladně ošetřit.

Komerční pojištění tyto náklady kryje stejně jako transport do ČR, když se náš stav zhorší nebo v zahraničí zemřeme. Proto odborníci Centra mezistátních úhrad doporučují se raději připojistit a na cestách mít jak průkaz pojišťovny, tak komerční připojištění. Dohromady totiž kryjí největší rozsah péče.

Na co máme nárok

Ve státech EU máme nárok na zdravotní péči na účet své české zdravotní pojišťovny, a to za stejných podmínek jako místní pojištěnci. To znamená, že platíme stejnou spoluúčast jako místní pojištěnci.

Čerpat zdravotní péči můžeme pouze ve zdravotnických zařízeních, která jsou financována z veřejných zdrojů. Ošetří-li nás v zařízeních, která nejsou na tento systém napojena, platíme celou péči sami.

Foto: Novinky

Lefkada

Pro uplatnění nároku je vždy nutné se prokázat Evropským průkazem zdravotního pojištění (ten náš, který máme od své pojišťovny).

Máme nárok na nezbytnou zdravotní péči s přihlédnutím k povaze nemoci a předpokládané době pobytu. Péče je poskytována tak, aby se pacient nemusel do své země vracet dříve, než původně zamýšlel. Nesmí ale jít o vycestování za péčí.

Léky obdržíte v lékárnách na recept, který vystaví lékař. Opět je třeba se prokázat Evropským průkazem zdravotního pojištění. V případě potřeby hospitalizace ošetřující lékař vystaví její doporučení. V akutních případech je možné se obracet přímo na nemocnici a prokázat se uvedeným průkazem.

Za zdravotní péči se ve většině zemí připlácí

Počítejte s tím, že ve většině států se za péči připlácí a může proto po vás být požadováno zaplacení části účtu v hotovosti, i když jste předložili průkaz pojištění. Pokud se tak stalo, a vy jste uhradili péči nebo léky v hotovosti, uchovejte si účty a obraťte se po návratu do ČR s jejich originály na pobočku své české zdravotní pojišťovny. Ta vám tyto náklady proplatí do výše, kterou by uhradila instituce ve státě, kde ošetření proběhlo.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Na tuto úhradu budete muset určitou dobu počkat. Pokud účet nepřesahuje tisíc eur, můžete svou českou zdravotní pojišťovnu požádat o proplacení účtu do výše českých tarifů. Pak peníze obdržíte v krátké době. Částka, kterou musí za ošetření připlatit i místní pojištěnci, vám vrácena nebude.

Případný převoz zpět na území ČR není kryt průkazem pojištěnce a musíte si jej sami zaplatit v plné výši. Máte-li komerční připojištění, je tento převoz z něho hrazen a vy neplatíte nic.

V některých státech musíte zaplatit při ambulantním ošetření celý účet (Francie, Belgie, Lucembursko, Švýcarsko).

Hotelového lékaře platíte v plné výši

Pokud požádáte o přivolání lékaře hotelovou službu, přivolají k vám zpravidla hotelového lékaře, který není napojen na místní veřejný systém. Pak ošetření platíte v plné výši.

Ani komerční připojištění nemusí pokrýt všechno, co vás na cestách v zahraničí může potkat, a proto je lepší při krátkodobých pobytech na územích jiného členského státu EU kombinace obou způsobů, to znamená mít u sebe svůj Evropský průkaz zdravotního pojištění i komerční cestovní zdravotní pojištění.

Pokud například dojde k úrazu pod vlivem alkoholu nebo nějakého nebezpečného sportu, tak tam cestovní komerční připojištění většinou neplatí, a stejně tak, když se nám na dovolené v cizině zhorší naše chronické onemocnění. Tyto stavy ale pokryje Evropský průkaz zdravotního pojištění.

Podmínky komerčního připojištění si řádně prostudujte, protože na některé sporty se musíte připojistit zvlášť. Je to například vysokohorská turistika, potápění a další.

Výhody a nevýhody zákonného pojištění a komerčního připojištění
Nárok ze zákonaNárok ze sjednaného připojištění
VýhodyVýhody
časově neomezený (po celou dobu zákonného pojištění v ČR)zpravidla asistenční služba
neomezený částkou plněníhradí i náklady na spoluúčast
zpravidla nehraje roli příčina úrazuhradí i náklady na péči ve zcela privátních zařízeních
nehraje roli, zda se pojištěnec již dříve na stejnou nemoc léčilhradí i náklady na převoz do ČR a repatriaci ostatků
lékař je povinen přistupovat k pacientovi, který předloží Evropský průkaz, stejně jako k místnímu pojištěnci s místním průkazem pojištěnce.Nevýhody
Nevýhodynárok časově omezený
hrazení spoluúčasti podle tarifů země ošetřenínárok zpravidla omezený i částkou maximálního plnění
nároky lze plně uplatnit jen ve zdravotnických zařízeních napojených na místní systém veřejného zdravotního pojištěnínení-li sjednána zvláštní pojistka pro rizikové sporty, nárok může být omezený na onemocnění či úraz z obecných příčin
nehrazení převozu do ČR ani repatriace ostatkůnárok může být omezený na onemocnění, na něž se pacient v ČR předtím neléčil
stejné povinnosti a omezení, jaká mají místní pojištěnci.lékař není povinen přistupovat k pojištěnci, který předložil pouze doklad o komerčním připojištění, jako k místnímu pojištěnci, zejména tedy může vždy vyžadovat přímou platbu.

Kde a kolik zaplatíme

Když cestujeme do států EU, ošetří nás na náš mateřský průkaz zdravotní pojišťovny, ale platíme spoluúčast ve výši, jakou platí tamní obyvatelé. Bývá hodně vysoká. Proto je lepší se připojistit. Uvádíme spoluúčast pacienta v některých státech Evropy, kam se cestuje nejvíc.

Když cestujeme do států EU, ošetří nás na náš mateřský průkaz zdravotní pojišťovny, ale platíme spoluúčast ve výši, jakou platí tamní obyvatelé. Bývá hodně vysoká. Proto je lepší se připojistit. Uvádíme spoluúčast pacienta v některých státech Evropy, kam se cestuje nejvíc.

Když cestujeme do států EU, ošetří nás na náš mateřský průkaz zdravotní pojišťovny, ale platíme spoluúčast ve výši, jakou platí tamní obyvatelé. Bývá hodně vysoká. Proto je lepší se připojistit. Uvádíme spoluúčast pacienta v některých státech Evropy, kam se cestuje nejvíc. Francie

  • Lékařské ošetření 30 % nákladů plus 1 euro za návštěvu.
  • 85 % nákladů za léky s oranžovou etiketou, 65 % nákladů s modrou, 35 % s bílou a bez etikety.
  • 16 eur za den v nemocnici.

Itálie

  • Až 36 eur za lék. ošetření.
  • Sto procent za léky.

Rakousko

  • 4,9 eura za položku na receptu.
  •  8 až 16 eur za den v nemocnici.

Slovensko

  • Horská služba od roku 2006 není hrazena ze zdravotního pojištění a pro horskou turistiku je proto nutné připojištění.
  • 0,17 eura při vydání léku.
  • 1,99 eura za lékařskou službu první pomoci a ústavní pohotovost.
  • 0,07 eura za jeden kilometr jízdy dopravní zdravotní službou. Záchranka se neplatí.

Španělsko

  • 40 % z ceny léku, vyjma důchodců.

Slovinsko

  • 5 až 25 % za lékařské ošetření. Urgentní ošetření je bez spoluúčasti.
  • 25 až 100 % za léky.
  • 15 až 25 % nákladů za den v nemocnici.

Řecko

  • 25 % za léky.

Chorvatsko

  • Bez spoluúčasti jsou děti do 18 let a pohotovostní služba.
  • Minimálně 25 chorvatských kun (asi 100 korun českých) za ambulantní ošetření.
  • Sto kun za den v nemocnici.

Bulharsko

  • 75 až 100 % ceny léku při akutním onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám