Hlavní obsah

Podzemí Sněžky je v létě otevřené i pro turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko)

Unikátní systém chodeb v dole Kovárna umístěném v Obřím dole v úbočí Sněžky mohou navštívit během prázdninových měsíců i turisté. Podzemí bude přístupné pro předem objednané návštěvníky ve čtvrtek, pátek, sobotu a v neděli, řekl Radko Tásler ze společnosti Speleo Albeřice, která podzemí před lety zpřístupnila.

Článek

Zájemci o prohlídku chodeb dolu si musí lístky zakoupit v Galerii Veselý výlet v Peci pod Sněžkou, poté pěšky dojdou k bývalé boudě Kovárna v Obřím dole. Speleologové na cestu do podzemí doporučují teplejší oblečení, protože teploty se pohybují kolem šesti stupňů Celsia, podmínkou je také pevná obuv a věk nad 10 let.

Jeskyňáři tvrdí, že zhruba 250 metrů dlouhou podzemní trasu zvládne každý turisty, místy je však nutné počítat s nízkým profilem štoly, příkrými schody či pohledy do hloubky. Počet návštěvníků je omezen na deset lidí během jedné prohlídky, kterých se koná pět denně.

Albeřičtí jeskyňáři štoly v podzemí Sněžky zkoumali od roku 1988. Chodby vznikaly od středověku, těžily se v nich například arzenové rudy, které se užívaly ve sklářství. Speleologové zatím v podzemí Sněžky zdokumentovali přibližně čtyři kilometry chodeb umístěných v pěti patrech.

Podle Táslera letos začnou speleologové pracovat na zpřístupnění další části podzemního systému. "Chceme připravit další navazující okruh, který však bude o hodně náročnější. Práce chceme dokončit v příštím roce, pro první návštěvníky by měl být otevřený od roku 2011," řekl Tásler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám