Hlavní obsah

Vesnička Botanicus přiblíží dávný způsob života

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O několik století zpátky se dostane každý, kdo překročí vstupní bránu do vesničky Botanicus v Ostré na Nymbursku. Na místě, kde ještě na konci minulého století byla skládka odpadu, se dnes ekologicky pěstují nejrůznější byliny.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Historické centrum Botanicus Ostrá. Výroba svíček s pomocí houpacího osla.

Článek

Stojí tady také kamenná či dřevěná stavení se střechami z došků nebo šindele a se zdmi slepenými ze slámy a bláta, jak to odpovídá technologiím z minulosti. Té odpovídá třeba také kostrbatá vydlážděná cesta, kostýmy průvodců a řemeslníků, ale také občerstvení ve zdejší hodovně.

„Trámy jsou tady natřené volskou krví, jak se to dříve dělalo, aby dřevo vydrželo,“ vysvětluje průvodkyně skupince dětí, které se svými učitelkami přijely z Mělnicka a dychtivě poslouchaly výklad uprostřed dobových kulis.

Ještě dychtivěji se vrhaly ke starodávným strojům a náčiní, aby si vlastnoručně vyzkoušely tradiční řemeslo a vyrobily třeba lněný provaz.

V kostýmu za polovic

Z každého návštěvníka se tady může za pár grošů stát výrobce mýdla, provazník nebo brusič kamene a hrnčíř. Směnárna, v níž se vymění peníze v kurzu 1 groš za 10 korun, je hned u vstupu, kde se kupuje vstupenka a vypíná mobilní telefon. Vstupné pro dospělé je 90 korun, pro děti, studenty a důchodce 50 korun.

Čas od času se tady ale konají slavnosti se speciálním programem a vstupné je pak vyšší. Dospělí zaplatí 195 korun, děti do 15 let 60 korun, důchodci mohou vstoupit za 100 korun a vstupné pro rodinu čítající dva dospělé a dvě děti je za 430 korun. Ti, kteří se dostaví v dobových kostýmech, mají vstupné za polovinu.

Za asistence zručných řemeslníků si tady návštěvníci mohou také vyrobit ruční papír, vyrýžovat trochu zlata, vyzkoušet, kolikrát se musí namočit knot do rozehřátého vosku, aby vznikla pořádná svíčka, a proč a čím se obarvovaly některé svíčky pro horníky nazeleno. Z výkladu se turisté dozvědí, k čemu je mydlice lékařská nebo houpací oslík, kolik růžových kvítků je třeba do oleje, jak se vyrábí len, jak vypadala cechovní znamení a také třeba vězení a že oblíbeným artiklem z drátenické dílny bývaly pastičky na myši.

Pro děti bludiště a zvířata

Pobyt v historické vesnici a přilehlých zahradách nadchne určitě už i předškolní, ale i školou povinné děti a jejich rodiče. V chlívcích a výbězích mohou spatřit různá domácí zvířata, například slepice, kozy či ovce.

Jsou tady i včelí úly, zdejší včely tady skutečně nemají nouzi o dostatek rostlin, které opylují. Včelí produkty jsou pak také základem pro výrobu medu a mnoha kosmetických přípravků, ale také pro zmíněnou výrobu svíček v Ostré. Na velkých plochách bylinných zahrad se pěstují nejrůznější druhy bylin, které se poté zpracovávají do kulinářských olejů, octů, kosmetických výrobků, čajů a směsí koření.

Na části pozemků by v průběhu roku měl vzniknout i vinohrad, na něm se mají pěstovat odrůdy vinné révy vhodné pro ekologické pěstování. V další části zahrady jsou tradiční ovocné stromy. Vše v zahradách je podle provozovatelů historického centra pěstováno pouze organicky.

Ročně tady vznikne a pro další pěstování se použije asi 100 tun kompostu a zelené hmoty pro zúrodnění zdejších zahrad. Tam je také další lákadlo pro děti, a to přírodní bludiště. Při pobíhání labyrinty a pozorování řemesel mnoha lidem vyhládne. Pak lze posedět u dřevěných stolů v hodovně. Na dřevěné prkýnko pekařky naservírují vynikající keltské palačinky z pohankové mouky.

Historické slavnosti

Otevřené je Historické centrum řemesel a umění v Ostré od května do září, každý den kromě pondělí vždy od 10 do 16 hodin, v červenci a v srpnu, tedy během letních prázdnin je otvírací doba ještě delší, otevřeno je do 17 hodin. Ve dnech speciálních historických slavností mohou návštěvníci kromě práce řemeslníků obdivovat i program šermířů, sokolníků, divadel, dobovou hudbu a tanec.

K tomu se připravuje i stylové občerstvení, například medovina, bylinné šťávy, pečené brambory, masa na grilu ochucená bylinkami ze zdejších zahrad. Z nich zde také nabízejí zeleninové saláty a koření.

Nejbližší slavnosti se uskuteční 20. června a to konkrétně slavnost tance a loutkového divadla a například 18. července by mohli přijet gurmáni na Den středověké kuchyně, v níž budou k mání mnohé ochutnávky toho, co naši předkové jedli a pili. Orientální tance a vystoupení fakíra s popíjením čaje se spojí ve slavnostech čaje, květin a Orientu 25. července.

Vlakem i na kole

Do dobové vesnice v Ostré je velmi snadný příjezd vlakem. Vesnice Ostrá je poblíž Lysé nad Labem, která je na hlavní železniční trati Praha–Nymburk. Do Ostré, kde je železniční zastávka, to z centra Prahy trvá necelou hodinku.

Vzhledem k nížinaté krajině jsou tady také příznivé podmínky pro cyklisty. Areál Botanicus je na cyklotrase vedoucí ze Staré Boleslavi do Nymburka i na značené turistické cestě. Pro motoristy je poblíž parkoviště, které lze využít zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám