Hlavní obsah

Brněnská muzejní noc chystá ohňostroj na Špilberku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnská muzejní noc otevře výstavní síně bezmála tří desítek budov v sobotu 16. května. Zpřístupněné budou do pozdních nočních hodin. Připraven je bohatý program, na Špilberku se chystá ohňostroj, koncerty a kejklířská vystoupení. Hlavním cílem akce je přilákat do muzeí návštěvníky, kteří si tam jinak hledají cestu jen těžko, a překonat jejich případné předsudky.

Článek

Do brněnské muzejní noci se letos zapojí rekordních 16 institucí, které provozují bezmála tři desítky budov. Muzea připravila různorodý doprovodný program. Například Muzeum města Brna na hradě Špilberku chystá barokní slavnost s ohňostrojem. V Muzeu romské kultury zazní romská hudba. Přijdou také tři romské věštkyně, řekla ředitelka Jana Horváthová. HaDivadlo připravilo původní politickou satiru. Konají se také koncerty, kejklířská vystoupení a komentované prohlídky.

Muzeum Brněnska zve na přehlídku automobilových veteránů do Předklášteří u Tišnova. Lidé dostanou také výjimečnou možnost vystoupit v noci na věž brněnské Staré radnice.

Bezplatné linky městské hromadné dopravy

Podobně jako v minulých letech budou i letos rozvážet účastníky muzejní noci bezplatné linky městské hromadné dopravy. Tentokrát jich bude osm, zajíždějí do muzeí na okraji města a v blízkém okolí. Přesný program akce najdou zájemci na webových stránkách. "Program si také mohou vyzvednout v informačním autobuse na Moravském náměstí," uvedla Kateřina Tlachová z Moravské galerie, která muzejní noc zaštiťuje.

"Snažíme se samozřejmě návštěvníky přesvědčit, aby do muzeí chodili nejen při muzejní noci. Proto je součástí programové brožury řada různých slevových kuponů na vstupy do jednotlivých institucí," řekla Tlachová.

Mezinárodní den muzeí

Muzejní noci se v Evropě konají v souvislosti s Mezinárodním dnem muzeí, který připadá na 18. května. Brněnská akce se těší velké oblibě. Loni napočítali muzejníci celkem 127 500 vstupů do jednotlivých budov. Přesné počty návštěvníků se odhadují těžko, většina z nich si prohlédne více výstav.

Samostatné muzejní noci se konají také na řadě dalších míst Jihomoravského kraje, například ve Vyškově, Slavkově u Brna a Hodoníně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám