Hlavní obsah

V americkém Kansasu mají muzeum ostnatých drátů

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum představuje přes 200 variací unikátních ostnatých drátů. Navíc si návštěvníci mohou prohlédnout také nástroje a pomůcky pro pletiva ilustrující vynalézavost průkopníků a dalších podnikatelů pozdního 19. a počátku 20. století.

Článek

Amerika bývala obrovským otevřeným prostorem. S příchodem osadníků bylo potřeba rozdělit tento prostor na teritoria. Ale územním rozdělením vznikaly spory, které vyústily v oplocení jednotlivých částí - osadníci začali používat k oplocení ostnaté dráty.

Historie spolku sběratelů ostnatých drátů v Kansasu drátů začíná 17. května roku 1964, kdy spolek dostal první sbírku 40 ostnatých drátěných plotů, které věnovalo muzeum Post Rock Museum v LaCrosse v Kansasu.

:. Havraní hnízdo z ostnatých drátů je raritou muzea.

Foto: The Kansas Barbed Wire Museum

Během prvních několika let se stále zvětšoval zájem o malou sbírku. Mezi obdivovateli byli také aktivní sběratelé, kteří měli doma také ostnaté dráty. Pomocí malého výzkumu se zjistilo, že existuje několik stovek materiálů pro ostnaté dráty.

Asociace sběratelů organizuje soutěže a sběratelství

V roce 1966 se ostnaté dráty staly pro mnohé lidi koníčkem, i když se stále jednalo o počátky. Spolek sběratelů se usídlil v Texasu. Publikovali také několik knih. A 8. ledna 1967 vznikla Asociace sběratelů ostnatých drátů v Kansasu, která začala organizovat sběratelství a další aktivity jako například různé soutěže v pletení ostnatých drátů.

:. Prohlídka uvnitř muzea  Foto: The Kansas Barbed Wire Museum

V prvním roce měla asociace sběratelů na 133 členů, tento počet vzrostl po několika letech na 350 členů z různých států. Ostnaté dráty, kdysi prominentní průmysl, ale už v historii zapadlý, se znovu dostal do popředí zájmu.

Během posledních několika let se sběratelství opět rozmohlo. Vznikají další organizace sběratelů, kteří začínaní shromažďovat obrovské a cenné sbírky ostnatých drátů a podobných nástrojů. A tak bylo potřeba vybudovat nějaké stanoviště pro sbírky, proto vzniklo muzeum ostnatých drátů.

:. Pohled na muzeum ostnatých drátů  Foto: The Kansas Barbed Wire Museum

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám