Hlavní obsah

Kam o víkendu na lyže: Sněhové podmínky jsou stále výborné

Novinky, ČTK, bav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli už není situace na českých horách tak výjimečná jako minulý víkend, střediska stále hlásí dobré sněhové podmínky. Jezdí se obvykle na technickém sněhu. V Krkonoších je na sjezdovkách až 120 centimetrů sněhu.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Fronty na horách o víkendu nehrozí.

Článek

Všechna zimní střediska v Jizerských horách mají dost sněhu a nabízejí kvalitní lyžování. Sjezdovky pokrývá 40 až 80 centimetrů zmrzlého sněhu. Největší nápor turistů už pominul, a tak se lyžuje většinou bez front.

Na Ještědu je v provozu lanovka Skalka, Černý vrch a lyžařské vleky F-10, Na hřeben a Bucharka. Od minulého víkendu je v provozu lanová dráha Nové Pláně a v pátek se otevře i vlek Staré pláně. V Jablonci nad Jizerou se jezdí na Červené sjezdovce, od víkendu bude ale upravená ještě další trať a fungovat začne i večerní lyžování.

Areály v Krkonoších slibují dobré sněhové podmínky

V Krkonoších leží na sjezdových tratích až 120 centimetrů sněhu, upraveny jsou také trasy pro běžkaře v okolí lyžařských areálů. Na Černé hoře v Janských Lázních leží 50 až 70 centimetrů sněhu, otevřeno a upraveno je 11,5 kilometru sjezdovek a přibližně 50 kilometrů běžeckých tratích na Černé a Světlé hoře. Vynikající podmínky jsou také v lyžařském areálu ve Špindlerově Mlýně, kde jsou v provozu všechny vleky a lanovky.

V Harrachově panují vynikající sněhové podmínky, jezdí obě lanovky, otevřeny jsou všechny sjezdovky. Večer se lyžuje na malém vleku, upravená je i Krkonošská magistrála. V pátek tam bude poprvé platit mimořádná sleva, kterou areál zavádí vždy na jeden den v týdnu určený losem.

Na sjezdovkách v Rokytnici na Jizerou od 40 do 60 cm technického a přírodního sněhu. Na Špičáku se jezdí ode dneška do neděle za ceny vedlejší sezóny.

Šumava hlásí půl metru sněhu

Na lyžaře, kteří o víkendu zamíří na Šumavu, čekají také dobré sněhové podmínky. V provozu jsou všechny velké lyžařské areály, v místech, kde se navíc zasněžuje technickým sněhem, leží okolo půl metru sněhu.

Zadovský skiareál má na Kobyle kolem půl metru, na svazích na Nových Hutích a Churáňově leží o polovinu nižší vrstva sněhu. Lipno hlásí 40 až 60 centimetrů technického sněhu a všechna přepravní zařízení v provozu. V Železné Rudě leží na svazích 20 až 60 centimetrů. Upravené jsou i běžecké stopy. Největší středisko Špičák má podle některých údajů až 80 centimetrů sněhu.

V Jeseníkách jsou všechna lyžařská střediska v provozu

Všechna horská střediska Jeseníků budou nabízet návštěvníkům hor víkendové lyžování. V Jeseníkách leží až 60 centimetrů sněhu. Návštěvníci hor však musejí pamatovat na to, že v Jeseníkách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Pád lavin však hrozí jen mimo značené trasy.    

Dispečer horské služby Jaroslav Tejnský dnes řekl, že v nejvýše položeném středisku Jeseníků, na Ovčárně, je až 60 centimetrů výhradně přírodního sněhu. "V níže položených areálech je kolem 20 až 25 centimetrů přírodního sněhu, na zasněžovaných svazích leží 40 až 50 centimetrů přírodního a umělého sněhu," uvedl dispečer. Nad výletem do hor nemusejí váhat ani běžkaři.

V Krušných horách jsou podmínky nadále dobré

Všechny vleky v provozu a upravené běžecké tratě čekají na návštěvníky Božího Daru, kde leží přes 60 centimetrů prachového sněhu sněhu. Ještě asi o 15 centimetrů více je pak na největším areálu v Krušných horách, na Klínovci. V provozu jsou tam všechny vleky a lanovky, stejně jako sjezdovky pokryté technickým sněhem.    

Upravené tratě jsou i na Bublavě. "Otevřený je celý areál včetně snowparku se skoky a překážkami a nově také naše specialita, lyžařský sněhový tunel. Upravené jsou i trasy pro běžkaře směrem na Přebuz a ke tratím v Německu a pro klasiku i bruslení okruh od Bleibergu na Klobouk," informují provozovatelé areálu.

V Beskydech jsou všechny areály v provozu

V Beskydech jsou v provozu všechny lyžařské areály. V místech, kde se navíc zasněžuje technickým sněhem, se výše sněhové pokrývky pohybuje okolo 40 až 50 centimetrů. Teploty v Beskydech jsou mírně pod nulou. Na horách je zataženo a ve vyšších polohách mlha. Ani o víkendu by se situace neměla výrazně změnit, očekává se pouze drobné sněžení.

Prakticky všechny vleky pojedou o víkendu v Pustevnách. "Na svazích máme více než 60 centimetrů sněhu, podmínky jsou skvělé. Upravené jsou i běžecké stopy. Návštěvnost je v těchto dnech slabší, snad se zvýší příští týden, až začnou prázdniny v Polsku," řekl provozovatel areálu Jan Mikeska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám