Hlavní obsah

Turisty z USA vábí krizí postižené země a Evropa bez eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Američtí turisté budou v roce 2009 více než jindy vyhledávat dolarově levné destinace. Podle zástupců cestovních kanceláří projevují nyní zvýšený zájem o státy střední a východní Evropy, které ještě nepřijaly euro. Láká je také krizí oslabený Island, Latinská Amerika a domácí destinace.

Článek

Deník Pittsburgh Post-Gazette otiskl seznam destinací, které by mohly v příštím roce přilákat cestováníchtivé Američany. Podle odborníků budou hitem například středoamerická Nikaragua, mexická riviéra, domácí destinace New Orleans, která se stále vzpamatovává z ničivého hurikánu Katrina, a Aljaška.

Z evropských turistických míst by i díky poslednímu filmu Woodyho Allena "Vicky Cristina Barcelona" mělo zabodovat Španělsko a hospodářskou krizí ochromený Island.

Deník také citoval prezidenta CK Gulliver's Travels Paula Busanga, který upozornil na zvýšený zájem o turistické cíle ve střední a východní Evropě, především Prahu, Budapešť, Polsko a Rumunsko. "Ještě nemají euro, tak říkám lidem, aby se tam podívali, než se to změní," řekl Busang. Podle něj roste zájem také o Rusko, Indii nebo Dubaj.

Kvůli světové ekonomické krizi omezí cestování

Za letošní první tři čtvrtletí přicestovalo do České republiky více než 240 000 osob s americkým pasem, což znamenalo pokles o čtyři procenta oproti stejnému období v roce 2007. Všeobecně se očekává, že Američané kvůli dopadům světové ekonomické krize omezí cestování, budou více zůstávat doma nebo odpočívat v letoviscích blíže k domovu.

Především mladí a ti, kteří vyznávají poznávací způsob cestování, však pravděpodobně Evropu ze svých itinerářů nevyškrtne. Vzhledem k nepříznivému kurzu dolaru k euru existuje naděje, že budou trávit více času v zemích na východ od bývalé železné opony. Ve zprávě o trendech v cestovním ruchu to píše agentura CzechTourism.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám