Hlavní obsah

Utečte před zimou na atlantické pobřeží Brazílie

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tváří v tvář současnému nevlídnému počasí přemítá stále více Čechů o tom, kam vyrazit na zimní dovolenou, aby unikli obvyklému marastu, ohřáli se v teplé mořské vodě a nastavili své tělo slunečním paprskům. Zima na brazilském pobřeží prakticky neexistuje. Kolem Vánoc je na pobřeží kolem 30 stupňů a déšť je tu významnou událostí. Teplota moře je prakticky stále kolem 24 stupňů.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Jemný písek, teplá voda a tropická vegetace – to jsou tisíce kilometrů brazilského pobřeží

Článek

Výhodou plážové turistiky v Brazílii je také skutečnost, že se této oblasti, na rozdíl od ostrovů v Karibiku a Střední Americe, vyhýbají hurikány, tornáda, tropické bouře a jiné ukázky síly přírody. Také tu prakticky neexistuje nebezpečí napadení žralokem, neznají tu malárii, žlutou zimnici nebo horečku dengue.

Tisíce kilometrů písečných pláží, koupání, potápění

V záplavě zdejších ubytovacích zařízení není problém vybrat si podle vlastního gusta a peněženky. Ležet při západu slunce v lehátku na kraji hotelového bazénu nebo přímo na břehu Atlantského oceánu a pozorovat, jak slunce pomalu mizí za obzorem a popíjet přitom koktejl, jehož základem je hojně stříknutý rum z cukrové třtiny a spousta ovoce, je opravdovým zážitkem.

Vyrazit do Brazílie je zážitkem i pro ty, kteří spíše než plavání preferují pohled pod mořskou hladinu. V některých částech střední Brazílie, např. na pobřeží oblasti Porto Seguro je pobřeží s krásnými písečnými plážemi lemované bariérou korálových útesů, které doslova překypují životem.

:. Katedrála v Ilhéusu svítí do dálifoto: Právo/Petr Blahuš

Samotný útes je od pobřeží vzdálen od stovek metrů až po několik kilometrů, ale sehnat loďku, která by milovníky fascinujícího podmořského života k útesům dopravila, rozhodně není problém. Nedaleko jižního okraje Porto Seguro dokonce úřady daly na kraji útesu potopit loď, jejíž stožáry jsou patrné až ze břehu. Díky tomu je tak možné vyzkoušet si adrenalinové vrakové potápění.

V Porto Seguro Evropa objevila Brazílii

Oblast Porto Seguro (Bezpečný přístav) je pro všechny pravověrné Brazilce něčím, jako pro Čechy hora Říp. Právě tady se totiž na Velký pátek roku 1500 vylodili první Portugalci v čele s kapitánem Pedrem Alvaresem Cabralem. Legenda říká, že námořníky na přítomnost pevné země upozornila měnící se barva mořské vody a ptáci na obloze.

Jako první z budoucí Brazílie námořníci uviděli horu, pravděpodobně dnešní Monte Páscoal jižně od starého města Porto Seguro. Právě tam pak byly postaveny asi první dvě koloniální stavby na území Brazílie, maják a kostel Igreja de Misericórdia z roku 1526.

Dnešní generace ale přehnanou úctou k památkám na své prapředky netrpí. Místní kluci, ze kterých třeba za několik let vyrostou fotbalové ikony typu Pelého, Ronaldinha či Kaka, kopou mičudou do kostelní zdi a její slavná minulost je nechává v poledním žáru zcela chladnými.

:. Mezi oblíbené kratochvíle v přímořských letoviscích patří kurzy sambyfoto: Právo/Petr Blahuš

Ačkoliv je pobřeží Porto Seguro nejpopulárnějším odpočinkovým střediskem celé země, skutečně většinou velmi klidné, na své si zde přesto přijdou i milovníci strhujících – a hlasitých – nočních rytmů brazilské hudby.

Stačí se ubytovat poblíž některého z velkých turistických komplexů rozesetých podél pláží nebo v portosegurské čtvrti Cidade Baixa (Dolní město). Nejvíce rušno je tu kolem Nového roku nebo v čase místního karnevalu.

Během samby je chladí vodou stříkanou z hadic

Jednou z výhod bydlení v mamutích turistických komplexech na pláži je to, že to máte blízko k pódiím, která jsou v každém komplexu samozřejmostí a kde se lidé přes celý den až do hlubokého večera mohou učit tančit ve strhujícím brazilském rytmu.

Aby nezkušení „gringos“ neodpadli, jsou trsající plážoví hejsci i obstarožní a sluncem připečené americké turistky pravidelně během tancování chlazeni vodou stříkanou z hadic.

:. Příprava tradičních brazilských specialitfoto: Právo/Petr Blahuš

Hlavní otrokářský přístav Brazílie, Salvador, založený v roce 1549 a ležící v obrovské zátoce Todos os Santos, je nejstarším městem celé země. V jeho historickém středu, který je skutečnou perlou koloniální architektury, je možno narazit na tanečníky, předvádějící za peníze pro potěchu turistů i zcela zdarma, jen pro sebe samé, legendární bojový tanec capoiera.

Pokud zde strávíte trochu více času, protože jak ve městě samém, tak v jeho bezprostředním okolí je kromě historických památek i spousta možností ubytování a koupání, lze dokonce absolvovat v některé z místních škol capoiery krátký výcvikový kurs.

Přístav Salvador je plný pokladů

Centrum Salvadoru tvoří nekonečná přehlídka starých kostelů, nablýskaných chrámů a lehce ošuntělých paláců. V dolním městě, poblíž někdejšího trhu s otroky dodnes stojí, byť lehce nakloněná, rezidence portugalského krále. Ten tu pobýval po svém útěku ze země před napoleonskou armádou.

Nejkrásnější ukázkou koloniální hýřivosti Portugalců a jejich bohatství, vzešlého z nekonečného utrpení desítek generací otroků je chrámový komplex sv. Františka na východním konci historického centra. Ačkoliv řád františkánů byl původně propagátorem čisté, evangelijní chudoby, zdejší mniši si toho z bible moc nevzali. Po vstupu do hlavního chrámu zůstane stát každý návštěvník s otevřenou pusou před pestrostí jeho vnitřní výzdoby. Byla na ni použita tuna ryzího zlata.

Ač Salvador dlouho byl náboženským pupkem celé Brazílie, přetrval mezi jeho obyvateli dodnes silný prvek afro-brazilského náboženského kultu candomblé.

Salvador je však také – a hlavně – přístavním městem. Však ho také kdysi chránily dvě desítky pevností, z nichž některé se dochovaly na pobřeží nebo na malých ostrůvcích kousek od břehu do dnešních dnů.

Rady na cestu
Na vlastní pěst se do Brazílie pravděpodobně vydají jen ostřílení cestovatelé. Většina – nejen našich, ale i zahraničních – využívá služeb cestovek. Je to jednak kvůli snadnější organizaci a orientaci a také možná z důvodů bezpečnosti.
Držitelé českých pasů nepotřebují pro turistické cesty do Brazílie vízum. (Na rozdíl od Američanů, kteří musejí podstupovat stejně komplikovanou a nedůstojnou proceduru, jako Brazilci, cestující do USA.)
Ten, kdo má v úmyslu cestovat do odlehlejších oblastí Brazílie a pohybovat se i mimo obvyklé turistické cesty, by se měl informovat na příslušné hygienické a epidemiologické stanici na vhodnost či nutnost očkování.
Dnes jsou na našem trhu k mání zájezdy s charterovými lety na východní pobřeží Brazílie. S portugalskou společností TAP lze letět z Prahy přes Lisabon (s případnou krátkou zastávkou či přespáním) do všech velkých brazilských měst. Podle cílového místa trvá let přes Atlantik deset a více hodin.
Brazilskou měnou je real (BRL), jehož kurz je zhruba deset korun za 1 BRL.
Když je u nás poledne, v Brazílii je osm hodin ráno (v létě sedm).
www.mzv.cz – stránky ministerstva zahraničí, na nichž jsou spojení na české zastupitelské úřady v Brazílii, praktické rady a doporučení na cestu
Před cestou je velmi užitečné uzavřít kvalitní cestovní pojištění.

Reklama

Související témata:

Související články

Belize: podmořský i pozemský ráj

Belize je poměrně malou zemí, ležící na východním pobřeží Střední Ameriky. Sousedí s Guatemalou, Mexikem a také s Karibským mořem. Hlavní turistickou atrakcí...

Výběr článků

Načítám