Hlavní obsah

Loď Queen Elizabeth 2 naposledy zamávala Anglii

Právo, DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní loď Queen Elizabeth 2 se v uterý 11. listopadu po téměř 40 letech služby rozloučila s domovským jihoanglickým přístavem Southampton a vydala se na svou poslední cestu do arabské Dubaje, kde bude přebudována na plovoucí hotel, muzeum a turistickou atrakci.

Foto: ČTK/AP, ČTK

Queen Elizabeth 2 na jedné ze svých posledních cest přes oceán.

Článek

Na rozloučení s Anglií byl vedle tisíců Britů ohlášen rovněž manžel královny Alžběty II. princ Philip. „Žij blaze!“ volali za lodí mávající diváci, někteří se slzami v očích.

Ještě před posledním zakotvením v Southamptonu loď však postihla malá nehoda, když se nedaleko přístavu v prudkých poryvech větru poněkud odchýlila od stanoveného kurzu a najela na mělčinu.

Malá nehoda před posledním zakotvením

„Nechtěla zřejmě do přístavu, protože se nechce loučit a odjet do Dubaje. A my také nechceme, aby její služba skončila. Nebyla to žádná velká rána, jenom nás to poněkud nešetrně vyhodilo z postelí,“ reagovala pasažérka Mary Baldwinová na nezvyklé probuzení okolo páté hodiny ráno. Cestující Bunty Milliardová k tomu podotkla, že na lodi strávila za poslední léta jedenatřicet rekreačních jízd a nikdy neměla strach.

Queen Elizabeth 2 s tisícičlennou posádkou a 1700 cestujícími se tímto nezvyklým způsobem vrátila z poslední patnáctidenní jízdy po Středozemním moři.

Jak sdělilo rejdařství Cunard, jemuž plavidlo patří, „najetí na mělčinu nebylo nic vážného“. Podle britské pobřežní stráže „stačilo počkat půl hodiny na příliv a pak pět vlečných člunů loď nasměrovalo do přístavu. Nikdo nebyl raněn, zpoždění činilo 15 minut proti plánovanému přistání“.

Dopravní křižník pětadvacetkrát na cestě kolem světa

Přepychový dopravní křižník se známou zkratkou QE2 o výtlaku 70 327 tun a délce 293 metrů vykonal od roku 1969 přes Atlantik mezi Southamptonem a New Yorkem a zpět osm set šest plaveb. Pětadvacetkrát se vydal na cestu kolem světa.

Po čtyřiceti letech má za sebou téměř šest miliónů námořních mil, což je světový rekord pro plavidlo s cestujícími. Převezl při tom více než dva a půl miliónu osob.

Během britsko-argentinské války o Falklandy v roce 1982 sloužila Queen jako dopravní loď pro vojenské jednotky.

Loni byla Queen prodána za 100 miliónů dolarů (asi dvě miliardy korun) státní společnosti Nacheel ve Spojených arabských emirátech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám