Hlavní obsah

Ruských turistů přibývá, Česko zavedlo nový systém udělování víz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Fronty před českým konzulátem v Moskvě výrazně prořídly. České velvyslanectví totiž spustilo nový systém, v jehož rámci začalo žádosti o turistická víza přijímat nové servisní středisko specializované firmy. Toto vízové centrum se nalézá na druhém konci Moskvy než velvyslanectví a konzulát.

Článek

"Čekali jsme ve středu při otevření vízového centra nával. Žadatelé přišli ve dvou vlnách, ráno a po obědě, nicméně dohromady jich bylo okolo 150," uvedl zástupce české konzulky Aleš Vostatek. Žádosti tak bylo možné podávat okamžitě, bez dlouhého čekání u přepážek.

Až 2000 žádostí o vízum denně

V předchozích dnech museli pracovnice konzulátu vyřizovat až 2000 žádostí o česká víza denně, protože ruské turisty nejspíše vystrašila reklamní kampaň cestovních kanceláří, že cesty do Česka po zavedení nového systému vydávání víz podraží.

Loni v listopadu, před vrcholem turistické sezony, který v případě ruských návštěvníků připadá na novoroční svátky, se vydalo na 30 000 víz. Letos se stejné množství vydalo už v září i v říjnu.

Od čtvrtka mají žádosti o víza předkládat ve vízovém centru i turistické agentury, jejichž prostřednictvím putuje do Česka většina ruských návštěvníků. Právě cestovní kanceláře si v minulosti na potíže s obstaráním víz stěžovaly.

"Čekáme trošku větší nával, nicméně ve vízovém centru je mnohem více okének než na konzulátu, takže jsou s to obsloužit mnohem více lidí než my," poznamenal Vostatek. "Už při předvedení vízového centra zástupci několika cestovních firem děkovali za to, že se podařilo vytvořit daleko pohodlnější prostředí a že už nebudou muset před konzulátem v mrazu čekat dlouhé fronty," dodal.

Rusové si za služby vízového centra při obstarání českého víza připlatí jen 900 rublů (necelých 700 Kč). Samo vízum však bude stát stejně jako dosud (1330 rublů nebo dvojnásobek za expresní vydání).

Roste počet měst, kde je možné žádat o vízum

Ruské žádosti o víza prostřednictvím servisní firmy už zpracovávají velvyslanectví Francie, Británie, Itálie a některých dalších zemí Evropské unie. Česko tento způsob zkoušelo od letošního května v Jekatěrinburgu na Uralu. Nyní na řadu přišla Moskva. Další ruská města - nejprve zřejmě Rostov - mají následovat.

České velvyslanectví připouští, že než se nový systém zaběhne, může nejprve následovat pokles či stagnace počtu vydaných víz. V celkovém počtu ruských návštěvníků by se to však nemělo projevit a v budoucnu by počet turistů mohl ještě vzrůst.

Česko loni navštívilo 322 000 návštěvníků z Ruska (zhruba pět procent všech turistů), v letošním prvním pololetí jejich počet stoupl na 201 000 (6,5 procenta). Množství ruských turistů stoupá v posledních letech o 12 procent každým rokem.

Stav žádosti lze sledovat prostřednictvím internetu

Zatímco na konzulátu dosud přijímalo žádosti o krátkodobá víza šest přepážek, v novém centru jich je 28, a to 16 pro individuální žadatele a 12 pro cestovní kanceláře. Rady pro vyplnění formuláře bude možno obdržet na místě, na internetové stránce či na bezplatné telefonní lince.

Centrum je také otevřeno o čtyři hodiny déle než konzulát. Poplatky vybírá v rublech, a ne v eurech jako konzulát, a na místě je i automat pro pořízení fotografií. Osud žádosti lze sledovat prostřednictvím internetu.

O samém udělení víz nadále rozhoduje výlučně konzulát, kterému však odpadne práce s přenášením údajů do počítače. Uvolní se i kapacita pro zpracování dlouhodobých víz; na předložení žádosti dosud museli zájemci čekat i déle než dva měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Petrohrad: honosný sen Petra Velikého

Sídlo jménem Petrohrad bylo založeno na přání cara Petra I. Velikého v roce 1703. Záhy, v roce 1712, se stalo dokonce hlavním městem Ruska a zůstalo...

Výběr článků

Načítám