Hlavní obsah

Češi bohatnou, na dovolenou do kempů už nechtějí

Do tuzemských kempů jezdí v létě stále méně lidí. Ubývají jak zahraniční návštěvníci, tak lidé z Česka. Podle odborníků za to může i jejich vzrůstající životní úroveň. Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur uvádí, že Češi vždycky rádi do kempů jezdili, teď se ale začíná ukazovat, že hlavním důvodem byla dřív hlavně nízká životní úroveň – kempy pro nás byly cenově výhodné.

Článek

V prvním pololetí letošního roku tak přespalo v kempech na území České republiky 132 249 Čechů, to je o 18,3 % méně než ve stejném období roku předcházejícího. Zahraničních turistů zamířilo do našich kempů 37 520, což je meziroční pokles o 13,1 %.

Méně lidí přijelo i do autokempu u přehrady Olešná, který patří k největším zařízením svého druhu v Moravskoslezském kraji. „Pokles byl už v červenci, ale to bylo ovlivněno také nepříznivým počasím. Úbytek je ale vidět i v srpnu, odhadoval bych to asi na patnáct procent. Jezdí stále méně karavanů a ubývá také počet zájemců o stanování. Asi opravdu dávají přednost ubytování pod střechou,“ řekl správce kempu Richard Chudík.

Návštěvnost kempu mohou zlepšit jednorázové akce

Ani jeden z největších kempů na Českolipsku, Autokemp Klůček, který se nachází v blízkosti Máchova jezera, nemůže letos hovořit o vydařené sezóně. Situaci částečně vylepšují turisté, kteří pod Bezděz přijedou pouze na víkend. Výjimku také tvoří jednorázové akce, při kterých jindy poloprázdný kemp doslova praská ve švech.

„Díky pátečnímu festivalu Mácháč 2008 jsme měli všechny chatky zamluvené už dlouho dopředu. Teď máme plně obsazeno,“ dodal Jiráček. Kemp umístěný v borovém lese má kapacitu až dva a půl tisíce návštěvníků, kteří se mohou ubytovat pod stany v karavanech nebo ve dvou-, tří- a čtyřlůžkových chatách.

Podle Okamury špatnou situaci kempů v Česku může zachránit jen radikální proměna: „Je třeba změnit současnou strategii. Kempy dosud platily za nejlevnější typ ubytování, Češi však z důvodu stále stoupající životní úrovně už mají zájem o kvalitnější služby."

"Alespoň tříhvězdičkové ubytování a samozřejmě doprovodné služby, například možnost využít dětský bazének, dětské atrakce, zapojit se do kulturního programu, pravidelného grilování, posedět u táboráku. Restaurace a lepší sociální a hygienické zázemím by mělo být samozřejmostí,“ dodává Okamura.

V cizině platí přísnější pravidla

V cizině bývají kempy velmi přísně bodované, ty, které mají v názvu předponu auto, hodnotí např. národní automotokluby. Podle německého automotoklubu tak mezi nejlepších v Evropě patří mimo jiné i autokemp Caravan Park Sexten v jižním Tyrolsku.

Zákazníci tu najdou nejen různě velká místa na zaparkování, včetně standardního napojení na elektřinu, možnosti vyprázdnit si chemickou toaletu nebo použít sociální zařízení, ale také obchod, apartmány, wellnesscentrum a restauraci.

Celý areál funguje celoročně, hned za jeho branami je místo pro venčení čtyřnohých miláčků. Kempy mají také sprchu pro pejsky – v létě si tady očistí tlapky od písku, v zimě od soli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám