Hlavní obsah

Průvodce pro turisty možná nahradí do dvou let po celém světě malé počítače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informační systém, který chystá Praha pro turisty, bude do dvou let ve světě běžným standardem. Město, které bude chtít mezi turisty uspět, bude muset do tohoto systému investovat. Myslí si to analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Magistrát na systému pracuje několik měsíců, spustit by ho mohl zhruba za rok, řekl radní Milan Richter (ODS).

Článek

Díky systému si lidé budou moct rezervovat hotely, kulturní představení nebo plánovat prohlídku města. Získají zde i informace o jednotlivých památkách, součástí bude mapa a hlasový průvodce v různých jazycích.

Magistrát plánuje, že si lidé systém stáhnou buď do vlastních zařízení, nebo si na letišti či nádraží pronajmou malý počítač. Richter dodává, že záleží na penězích, jestli program bude fungovat v centru nebo na celém území Prahy.

Zatím není jasné, jakým způsobem bude projekt placen

"Čím dříve se projekt spustí, tím lépe," zdůrazňuje Beránek. "Je to stejné, jako bychom se před 100 lety bránili hodinkám nebo před 15 lety mobilům. Za pár let to bude trend," uvedl. Podle něj je podobný systém již v provozu v Paříži a chystá se v Londýně. "Největší problém při realizaci je sesbírat data a uložit je na server," řekl Richter.

Zatím není jasné, jakým způsobem bude projekt placen. Richter předpokládá finanční účast firem, které budou mít v systému reklamu. Zároveň budou nejspíš platit turisti za samotnou službu i zálohu za pronájem zařízení. Při procházkách po Praze můžete již dnes vidět mnoho turistů, kteří obcházejí památky s navigacemi.

Jak navigace fungují
Navigace naslouchají čtyřiadvaceti GPS družicím (Global Positioning Systém), které putují po oběžných drahách ve výšce asi 20 000 km nad zemským povrchem. Přístroje získávají informace o své poloze z GPS signálu, který satelity vysílají. Ze svého místa vidí navigace asi 6 až 12 družic – to bohatě stačí k určení polohy s přesností na několik metrů. Vysílaný GPS signál je však velmi slabý. Například v budovách či tunelech jej nelze zachytit, někdy se mohou objevit problémy s určením polohy pomocí GPS za velmi špatného počasí. Použití GPS je bezplatné.

Přenosné navigace zažívají boom

Výhodou přenosných navigací jsou malé rozměry, přijatelná cena, nabídka funkcí srovnatelná s vestavěnými přístroji v automobilech. Ve vozech se připevňují do držáku na čelní sklo nebo na palubní desku. Napájeny jsou z autozapalovače, díky vlastní baterii však fungují také několik hodin bez dobíjení.

Reklama

Související témata:

Související články

Seznam rozšiřuje svoji nabídku do mobilů

Nejrozšířenější portál Seznam.cz je opět o něco dostupnější. Po Vodafonu i další mobilní operátor T-Mobile umožňuje svým zákazníkům služby Seznamu přímo...

Ženy poslaly do vězení mobily ukryté v mýdle

Sokolovští kriminalisté vypátrali dvě ženy ze Sokolova, které chtěly do věznice v Kynšperku nad Ohří propašovat mobilní telefony. Ty ukryly v mýdle a ve třech...

Výběr článků

Načítám