Osoby, které trpí alergií na pyly a roztoče, mívají alergie na potraviny častěji než běžná populace. Často jde o tzv. zkřížené alergie, kdy se u pacienta objeví klinické projevy alergie po kontaktu s jiným alergenem než tím, proti kterému si už vytvořil protilátky, pokud jsou si tyto alergeny svým složením podobné.

K nejčastějším patří alergie na korýše

K nejčastějším potravinovým alergiím, která může zkazit pobyt u moře pacientům alergickým na roztoče a šváby, patří alergie na korýše. Ta může způsobovat reakce přímo ohrožující život.

Ilustrační fotografie.: Středomořské delikatesy mohou vyvolat těžké alergie. Ilustrační fotofoto: Korzo

"Je-li jedinec alergický na jeden druh korýšů, je 75% pravděpodobnost, že se objeví reakce i na jejich další druhy. Hlavním alergenem korýšů je bílkovina tropomyosin, ktera je odolná vůči teplotě, nízkému pH a trávicím enzymům," vysvětluje MUDr. Ivana Šetinová z imunologického centra společnosti Synlab.

Tropomyosiny v různých korýších vykazují vzájemnou podobnost, což vede ke značné zkřížené reakci v rámci korýšů. Pokud jste tedy alergičtí na roztoče a šváby a chystáte se na dovolenou k moři, vyhněte se raději lahůdkám z "mořských potvor", aby se vaše dny odpočinku neproměnily v noční můru.