Článek
Za návštěvu jistě stojí i římské vykopávky Volubilis nedaleko historického královského města Meknes, dinosauří stopy u města Azilal nebo tajuplně tiché berbeské vesničky kolem města Imlil na úpatí hory Toubkal.
Každé město nabídne jiný zážitek
Historické centrum města Fés je známé svou architekturou, mešitou Karaouine a Univerzitou založenou v roce 859. V Marrákeši můžete během dne prozkoumávat hrobky Saadian a voňavé zahrady Marjorelle. V noci je lákadlem známé náměstí Djemaa El Fna plné stánků s jídlem, podomních obchodníků a pouličních bavičů. Informoval o tom magazín VIPmag.
Ve městě Casablanka je pak hlavní dominantou obrovská moderní mešita Hassan II. Vypadá, jakoby se při západu slunce rozpouštěla v moři.
Hotely jsou v Maroku často ve stylu tradičních riád. To jsou typické marocké domy s rajskými zahradami uprostřed, zdobenými prostory a jemným osvětlením svíček v noci. Nejlepší riády mají ještě vlastní „hammam“, což je honosná verze tradičních marockých veřejných lázní.
Velmi složitý jazyk
Přespat je možné i ve zrekonstruovaných budovách „kasbah“. V zemi jsou jich stovky a dříve sloužily jako pevnosti pro nejvlivnější rodiny. Některé jsou nyní opuštěné, jiné se proměnily v luxusní hotely. Ubytování se však dá najít i v levných hostelech a penziónech po celé zemi. Cena těchto zařízení se pohybuje i kolem pouhých 10 dolarů za noc (cca 156 korun).
Římských památek je na marockém území velké množství.foto: Profimedia
Hlavním jazykem tu je „derija“, což je marocký dialekt arabštiny. Od moderní arabštiny se však značně liší, takže s ním někdy mají problém i rodilí Arabové. Útěchou je, že je angličtina stále rozšířenějším jazykem a navíc se tu domluvíte francouzsky.
Speciality jako v arabském světě
Marocké kulinářské krásy však překlad poněkud potřebují. Den například začíná drobným pečivem od pouličních prodejců (z francouzštiny patisserie) za doprovodu „gehwa bil halib“, což je káva s mlékem a nechybí ani „aseir limun“, pomerančový džus. K obědu patří kuskus nebo tzv. tagine, což je název jak pro dušené maso, tak pro baňatý terakotový hrnec, ve kterém se tento pokrm připravuje. K večeři se pak podává „harira“, polévka s rajčaty a čočkou. Během celého dne se popíjí vyhlášený mintový čaj s cukrem. Čím více se blížíte k jihu, tím se frekvence pití tohoto nápoje zvyšuje.
Marocká krajina je pro Evropany zcela výjimečná.foto: Profimedia
Život v Maroku se řídí islámem. O hlavním náboženském dni, tedy pátku, se všechny obchody pravidelně zavírají na značnou část odpoledne. Je to i příležitost pro rodiny, aby se sešly u jednoho stolu a poobědvaly kuskus.
Na hory na podzim, k moři v létě
Ideální doba návštěvy závisí na vašem cestovním plánu. Pohoří Velkého Atlasu je nejkrásnější na jaře a na podzim. Pokud se chcete vydat směrem na jih k poušti, je nutné si uvědomit, že letní teploty tam dosahují nesnesitelných hodnot. Atlantický oceán je přes rok poněkud chladnější, ale pláže jsou příjemně teplé zejména v červenci a srpnu.
Na místech mnoha bývalých zahrad vyrostly v Maroku malebné bazény.foto: Profimedia
Cizinci přitahují pozornost zvláště v turistických oblastech, kde se mohou stát obětí dotěrných obchodníků. Ti jsou lační po obchodu a prodávají vše, od padělků přes suvenýry až po služby. Zvláště si libují ve smlouvání a jsou skutečně neodbytní.
Ženy by se měly oblékat střídmě
Nosit zde šátek přes vlasy a oblékat si tradiční hábit zvaný „djellaba“ není nutné, ale ženy by se přesto měly oblékat střídmě, aby respektovaly místní zvyky a nevystavovaly se případným nepříjemnostem.
Co se týče jídla a pití, turisté by si měli dát pozor na podezřelé pokrmy od pouličních prodejců a hlavně by neměli pít nebalenou vodu.