Hlavní obsah

Trenčianské Teplice - zářivá perla Karpat

Novinky, Marek Damm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za dávných časů, mezi zalesněnými svahy Strážovských vrchů hledal kulhavý pastýř zatoulanou ovci. Našel i horký, ze země vyvěrající pramen. Začal do těchto míst chodit a časem si všiml, že když se některá z jeho ovcí zraní, nechá si na ránu téct horkou vodu páchnoucí po síře. „Co je dobré pro ovce, neuškodí ani mně!“ řekl si a učinil totéž. Za pár týdnů se úplně uzdravil.

Foto: Marek Damm, Právo

Hotel Most slávy – synonymum toho nejvyššího luxusu. Zde bydlí hvězdy a celebrity, když se koná festival Art Film.

Článek

Dnes se zde nacházejí jedny z nejhezčích a nejpopulárnějších západoslovenských lázní – Trenčianské Teplice, které mají ve znaku pastýře, ovci a stylizovaný pramen. Půvabné městečko hojně navštěvují pacienti trpící problémy s pohyblivostí kloubů nebo bolestmi v zádech.

Pestrá historie

Horké léčivé prameny skryté v hustých lesích si zřejmě oblíbili už ve druhém století římští legionáři a první písemná zpráva o nich pochází z roku 1247. O rozkvět Trenčianských Teplic se zasloužily dva významné rody. Od konce 16. století až do roku 1835 vlastnil a obhospodařoval pět pramenů rod Illésházyů, který založil lázeňský park. Pak je koupil bohatý vídeňský bankéř Juraj Sina. On a jeho potomci získali další okolní pozemky, na nichž postavili krásné patrové vily pro bohatou klientelu.

.: Interiér hammanu evokuje kouzlo dalekého Orientu. Stejnou stavbu měl egyptský král, který dovolil Ifigenii d'Harcourt vytvořit v Trenčianských Teplicích přesnou kopii.foto: Právo/Marek Damm

Výrazně se do dějin lázní zapsala nejmladší ze čtyř dcer Šimona Siny – Ifigenie d'Harcourt. Nechala vybudovat vodovod a kanalizaci a také asi nejkrásnější a nejznámější zdejší stavbu – Hammam (z arabštiny – lázeň či koupel).

V Trenčianských Teplicích stojí dokonce kopie originálního projektu, kterou pražský architekt F. Schmorantz vypracoval v maurském slohu pro egyptského vladaře. Ifigenie d'Harcourt viděla model této stavby na světové výstavě v Paříži a tak se jí zalíbil, že požádala egyptského panovníka o povolení postavit kopii jeho hammamu v malém západoslovenském lázeňském městečku.

Od roku 1888 stojí v Teplicích nádherná, pro Evropu neobvyklá budova, v níž své bolavé klouby léčila už nejedna významná osobnost.

Hammam – cesta k uvolnění

Návštěva hammamu je nezapomenutelným zážitkem. Hned u vchodu dostanete bederní roušku – muži menší, ženy o něco větší. Svléknete se ve výklenku zakrytém zavěšenou plachtou. Pak 20 až 30 minut relaxujete v bazénu naplněném 39 stupňů horkou sirnou vodou, vyvěrající z pramene, jenž se nachází přímo pod bazénem. V bazénu je zakázáno plavat. V tak horké vodě by totiž intenzivní plavání mohlo způsobit srdeční potíže.

Po koupeli se vrátíte do „svého“ výklenku, kde dalších zhruba 15 až 20 minut odpočíváte zabaleni do obrovského prostěradla a teplé deky. Následuje masáž celého těla, v jejímž závěru uchopí masér lněný sáček napuštěný mýdlovou pěnou, prudkým mávnutím vykouzlí oblak bohaté pěny. Napění vás a opláchne vlažnou pramenitou vodou.

.: Před hotelem Most slávy, kde v době konání festivalu Art film bydlely filmové hvězdy jako Belmondo či Ornella Muti, stojí pomník zobrazující Charlieho Chaplina.foto: Právo/Marek Damm

Kompletní procedura je nádhernou cestou k uvolnění. Podstoupíte-li takovýchto lázní alespoň sedm osm, budete se cítit jako znovuzrození. Vyzkoušet zdejší hammam mohou i ti, kteří se v Trenčianských Teplicích neléčí. Stačí si ho zaplatit (stojí 220 SK) v kanceláři nacházející se v nejstarší lázeňské budově, známé jako Kaštiel' čili Zámek.

Umělci a celebrity

Kaštiel‘ je kousek od hammamu a rovněž stojí za návštěvu. Už před sto lety se v něm nacházelo lázeňské centrum, v němž se scházeli a diskutovali pacienti z vyšších kruhů. Jezdívali sem i boháči až z Vídně i řada celebrit. Ve 30. letech minulého století tu žil a pracoval jako lékař otec Karla a Josefa Čapkových – MUDr. Antonín Čapek. Syn Karel za ním často jezdíval a právě tady napsal řadu svých děl, například Továrnu na Absolutno, Loupežníka, R.U.R. a první kapitoly románu Krakatit.

Lázeňské procedury, zejména bahenní zábaly, se v půvabné jednopatrové nejstarší budově provádějí dodnes.

Celebrity neopustily Trenčianské Teplice ani dnes. Nejen že se tu léčí. Slavní herci a režiséři se sem sjíždějí od roku 1993 vždy na počátku léta, kdy se koná mezinárodní filmový festival Art Film. Na něm se promítá řada významných hraných zahraničních filmů a skoro každý doprovází filmová delegace.

Díky tomu už lázně navštívili mj. filmové superhvězdy jako Isabelle Huppertová, Jean-Paul Belmondo, Franco Nero, Ornella Mutiová nebo Geraldine Chaplinová. Obvykle bydlí hned u rozlehlého parku – v hotelu Most slávy, před nímž jsou na zábradlí nad říčkou umístěny upomínkové desky hvězd. Vévodí jim pomník Charlie Chaplinovi.

Svezte se električkou

foto: Právo/Marek Damm

Pokud se vám bude chtít, můžete přijet do Trenčianských Teplic raritou! A sice elektrifikovanou úzkorozchodnou železnicí, která byla zprovozněná bezmála před sto lety – 27. července 1909. Elektríčka, jak ji místní familiérně nazývají, byla první veřejně provozovanou elektrifikovanou železniční tratí na území Slovenska. Je dlouhá pět a půl kilometru, vede z Trenčianských Teplic do Trenčianské Teplé a udělá po cestě čtyři zastávky.

Co (možná) nevíte...

● Trenčianské Teplice jsou nazývány perlou Karpat.

● Slavný léčivý pramen má teplotu kolem 39 stupňů Celsia a vyvěrá ze země s obrovskou silou 22 litrů za sekundu.

● Pití této vody, která obsahuje hodně síry, sodíku, hořčíku a vápníku, výrazně pomáhá při léčení dny, cukrovky, při chronických infekcích močových cest, reguluje tvorbu žluče a pankreatických enzymů.

● Koupele pomáhají při léčení chorob pohybového aparátu, stejně jako zábaly do dalšího zdejšího léčivého produktu – do sirného bahna.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenské lázně jsou stále oblíbenější

Velmi oblíbené jsou v posledních několika letech pobyty ve slovenských lázních a v termálních komplexech. Řada z nich prošla radikální obnovou a byla...

Výběr článků

Načítám