Hlavní obsah

Lincolnovo sídlo se poprvé otevře pro veřejnost

Novinky, VIPmag

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Dům vzdálený pouhé tři míle od Bílého domu, zůstal až doposud veřejnosti víceméně neznám. Pouze pár místních o jeho existenci na půdě washingtonského armádního domova důchodců vědělo. Turisté, vyhledávající pamětihodnosti spojené s Lincolnem, se daleko spíše zastavili u Lincolnova pomníku nebo ve Fordově divadle, kde byl 16. prezident zavražděn.

Článek

Na konci 90. let minulého století byl Národní společností pro záchranu památek dům znovu objeven a v roce 2000 jej prezident Clinton prohlásil za národní památku. Nyní, po sedmi letech a rekonstrukci za 15 miliónů dolarů, je poprvé dům připraven ukázat se veřejnosti – 18. února, na Den prezidentů.

Podle prezidenta společnosti je to jedno z těch míst, která jsou na první pohled skryta, a přesto se jedná o významné historické objekty. Tak jako ostatní obdivovatelé Lincolna, i on se dočetl o letním válečném sídle prezidenta v několika historických knihách, ale domníval se, že bylo dávno zničeno. Pak mu přítel v roce 1998 domek ukázal; v jeho zachovalých zdech byly umístěny kanceláře domova pro veterány.

Lincolnův letní dům vystavěli na rozlehlém pozemku, odděleném stromy od okolního světa a obklopeném farmami. Byl to skromný dvojposchoďový dům o čtyřech ložnicích, postavený z cihel a pokrytý štukem. Podle historiků využívala Lincolnova rodina letní dům po několik let prezidentského úřadu, včetně let Občanské války.

Šachy nesměly v Lincolnově sídle chybět. Foto: www.lincolncottage.org

Historie se skládala jako puzzle

Vzhledem k nedostatku informací ve vládních spisech nebylo až do nedávna známo nic o tom, co se v domě odehrávalo. A tak se historie domku poskládala z diářů, dopisů a novinových článků. Mnoho z těchto údajů publikoval historik Matthew Pinsker v roce 2003 v knize Lincolnovo útočiště: Abraham Lincoln a domov pro vojáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám