Hlavní obsah

Krkonoše nestojí v koutě za Alpami

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špindlerův Mlýn přitahuje 25 km sjezdovek a běžeckým rájem s 80 km upravovaných tratí Sjezdovky Krkonoš nikdy nedosáhnou délky bílých dálnic francouzského Val d’Isere či rozlohy rakouského Kitzsteinhornu. Nejvyšší české hory ale mají co nabídnout. Především služby oceněné certifikacemi, které uděluje Společnost Fitour a Svaz provozovatelů lanovek a vleků.

Článek

Krkonoše řadou každoročně nových, především mimolyžařských možností, kterých Špindlerův Mlýn přezdívaný Svatý Mořic východní Evropy nabízí okolo čtyřiceti, ve stínu Alp nestojí.

Turisté zde najdou mimo jiné zavedený ubytovací a relaxační komplex Aquaparku s letos novou prostornější restaurací a specializovanou agenturu na volnočasové, mimo jiné adrenalinové aktivity Yellow point. „Věřím, že na rozdíl od loňska zima letos vyjde a budeme moci sáhnout hlavně po aktivitách na sněhu, jako jsou sněžné skútry, skijoring, snowtubing, mushering nebo sáně,“ přiblížil šéf Yellow pointu Aleš Kočí.

Nejžádanější je celodenní skipas „Aquapark vytvořil s přilehlými penzióny druhé centrum Špindlerova Mlýna,“ dodává spolumajitelka společnosti Aquapark Soňa Cejnarová. Špindl ale v zimě přitahuje hlavně 25 kilometry sjezdovek a běžeckým rájem s osmdesátikilometrovou upravovaných tratí.

Krkonoším dávají přednost cizinci

Cena nejžádanějšího celodenního skipasu vyjde v hlavní sezóně na 750 Kč, do 21. prosince na 550 Kč. „Ceny zůstaly na loňské úrovni. Návštěvníci Skiareálu, kteří si koupí celosezónní skipas, získají letos padesátiprocentní slevu na permanentku v partnerském středisku St. Moritz/Engadin,“ dodal Jiří Beran, ředitel špindlerovského Skieareálu. Ten letos získal TOP certifikát reprezentovaný v Krkonoších bezkonkurenčními šesti hvězdičkami kvality.

Příměry perfektní Alpy pomalu za stejné peníze jako podprůměrné Krkonoše lze přesto stále slýchat z úst českých turistů. „Poslouchám to dnes a denně. Nakonec jeden z lyžařů argumentující zaklínadlem Alp zničí turniket čipovou kartou, která je v Krkonoších běžnou záležitostí. Kartu tam namísto jednoduchého přiložení na čtečku strčil,“ kroutí hlavou šéf lanovky z Velké Úpy Jaroslav Fidler.

Otázkou zůstává, proč podobně jako desetitisíce naopak vesměs spokojených Němců, Nizozemců nebo Dánů tráví řada Čechů zimní dovolenou raději v Krkonoších a cenově příznivějších Orlických Horách namísto ve vychvalovaných Alpách.

Za nesrovnatelně menší peníz přímo u nosu

Odpověď je jednoduchá. Pobyt v Alpách vyjde v zimě na minimálně dvakrát tolik. „Desetidenní pobyt v hotelu ve Špindlerově Mlýně nás společně s manželkou přišel na necelých osm set eur. Proti podobné dovolené strávené v lepším hotelu v domovském Německu je to zadarmo. Ani v podstatě nevím, že jsem za dovolenou něco utratil,“ prohlašuje zcela vážně Valerii Winter z Wiesbadenu.

„Byt si popravdě řečeno mohu bez problémů koupit v jakémkoliv alpském středisku. Volil jsem Špindlerův Mlýn, kde jsem z Prahy za dvě hodiny a všechno, co potřebuji, mám pořád za nesrovnatelně menší peníz u nosu. A lyžovat za 550 nebo v nejhorším případě za 750 korun, což je v Česku nejčastější, je pořád výhodnější než v nejlepším případě za 35 eur,“ konstatuje jeden z novodobých lufťáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám