Hlavní obsah

OBRAZEM: Faerské ostrovy - krajina pro Pána prstenů

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro jako z filmové trilogie Pán Prstenů působí krajina Faerských ostrovů, které leží mezi Norskem a Islandem. Návštěvníkům se díky členitosti krajiny nabízí neobvyklé pohledy.

Článek

Ostrovy působí dojmem nedobytných pevností, což umocňují ostré skalní útesy, které jsou už navždy zakousnuté do pevniny. Souostroví je tvořeno 18 ostrovy o celkové rozloze 1 399 km2. Jeho tvar připomíná hrot šípu obrácený špičkou k jihu.

Na Faerských ostrovech byly za druhé světové války umístěny také britské letecké základny, a to kvůli strategické poloze této země. Největší jsou ostrovy Streymoy, Eysturoy a Vágar. Roku 1380 se staly součástí Dánska.

Od roku 1948 disponují poměrně rozsáhlou vnitřní autonomií (vlastní zákonodárný sbor, vlajka atd.).

Dokonalý duhový oblouk se klene nad ostrovem Eysturoy.  Foto: ČTK/AP

Domek na osrtůvku Streymoy s typickou "travní střechou". Ekolog by jistě zajásal, ale místní obyvatelé prostě pragmaticky ochraňují své příbytky před únikem tepla. Foto: ČTK/AP

Návštěvníci se plaví na člunu okolo ostrova Nólsoy. Foto: ČTK/AP

Turisty si podmaňuje zejména drsné kouzlo zdejší krajiny, zde si prohlížejí útesy Geituskorafles na ostrově Vágar. Foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám