Hlavní obsah

Jeďte na výlet do Kutné Hory - klína stříbrných pokladů

Právo, Miroslav Urbánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydejme se na jedenáctikilometrový výlet po dobrých cestách, ale kopcovitým terénem, přes "horu tříhřbetou, jež ve svém klíně kryje po věky stříbra poklady..." (dle Libušina proroctví kopce Kaňk, Sukov a Kuklík). Přitom využijeme výhledy na Kutnou Horu a Čáslav.

Článek

Výchozím bodem bude autobusová zastávka v Přítokách. V roce 1141 byla obec připomínána jako majetek olomouckého biskupství. Při dvoře vznikla gotická tvrz, prvně uvedená v roce 1454. K její přestavbě došlo za Maternů z Květnice koncem 16. století do renesančního slohu (upravována byla ale i později).

Děkanský dvůr

V 80. letech 18. století ji získala kutnohorská jezuitská kolej a z tvrze udělala hospodářskou budovu s obydlím pro správce. Po parcelaci v 19. století se z budov staly obytné domy čp. 1 a 3. Kolem této tvrze půjdeme po žluté turistické značce od autobusové zastávky ve směru na Kaňk.

Další památkou na bývalý děkanský dvůr (čp. 15) je věžovitá budova s lucernou o několik desítek metrů dále. Ve stejném směru přejdeme u lesa kolem sochy sv. Jana Nepomuckého (dnes již bez hlavy) na svahu kopce Malý Kuklík.

Za Velkým Kuklíkem (356 m n. m.) se sejdeme se značkou naučné Stříbrné stezky (zelenobílý čtverec) a společně budeme pokračovat přes vrchol Kaňku. Vlevo mineme obec Gruntu (původně Grunta sv. Máří Magdaleny po starobylém gotickém chrámu, od 14. století dotovaném horníky z Kaňku).

Když v roce 1612 ves vyhořela, chátrající kostel byl v roce 1814 zbourán a na jeho místě byla postavena neobvyklá pseudorománská bazilika Nanebevzetí Panny Marie.

Nad Gruntou, po úbočí vrchu Sukov, dojdeme do obce Kaňk - původně hornické kolonie ze 13. století. Z pamětihodností zde můžeme vidět bývalou gotickou radnici (čp. 1) z roku 1526 přestavěnou renesančně a barokně v 18. století a naproti pozdně gotický kostel sv. Vavřince z roku 1492 od mistra Beneše s kazatelnou od Matěje Rejska z roku 1502.

Památka Kalvárie

V současné době je ale uzavřen pro nezpůsobilost a postupně se opravuje. Za oběma památkami si musíme však "odskočit" 300 m doleva, na náměstí. Žlutá značka nás pak zavede až na vrchol kopce Kaňk, kde je památník Kalvárie, připomínající nám husity svržené do šachet v letech 1419-24.

Pod vrcholem je ještě další památník, který dal postavit hrabě Rudolf Chotek, tehdejší majitel nedalekého zámku Kačina, který zase připomíná oběti hornických bouří a povstání několika tisíc havířů v letech 1494-96 vyvolaných jejich krutými životními podmínkami.

Povstání bylo potlačeno a deset rukojmí popraveno v srpnu 1496 u Poděbrad přes to, že poděbradský hejtman lživě sliboval beztrestnost. Dále na křižovatce žluté a modré značky uvidíme propadlinu hlubokou třicet metrů. Vznikla v roce 1969 propadnutím starých dobývek mezi doly Kříž a Vidrhol. Jsou zde patrné i chodby starého dolu.

Východně, čtyřicet metrů od propadliny, stojí u cesty středověký smírčí kříž, nazývaný Kamenná bába. Ještě dále, na jižním úbočí Kaňku, v horní části starého třešňového sadu, živoří pozůstatky stepní vegetace (ze vzácnějších druhů jsou to zběhovec, vrabečnice roční, kavyl vláskovitý Ivanův, žluťucha menší a další).

Rady na cesty

CESTA TAM (Z PRAHY)

Vlastním dopravním prostředkem po silnici č. 2 ("černokostelecké") 61 km z Prahy, nebo autobusem MHD č. 381 v 8 hod. od metra A - Depo Hostivař do Suchdola a dále (bez přestupu jako linka 240381) do zastávky Přítoky.

CESTA ZPĚT (DO PRAHY)

Vlastním dopravním prostředkem stejnou trasou, nebo autobusem, linkou 240381 v 16:23 hod. ze zastávky Kutná Hora, centrum do Suchdola a dále (bez přestupu jako autobus MHD č. 381) k metru A - Depo Hostivař.

OBČERSTVENÍ

Přítoky, rest. U Karbanů (otevř. od 10 hod., v neděli zavřeno); Kaňk, restaurace Na Pašince; Kutná Hora, hotel Mědínek, Palackého nám.

NÁROČNOST

11 km po dobrých cestách členitým terénem.

INFORMACE

V kostele Panny Marie v Gruntě se konají mše každou druhou neděli.

wiky.mapy.cz

Od zmíněného rozcestníku se vydáme po modré značce klesajícím terénem do Kutné Hory, na náměstí a odtud Husovou ulicí (stále po modré) do ulice Na valech, k autobusové zastávce Kutná Hora, centrum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám