Hlavní obsah

Severní Štýrsko - kraj pečlivě udržovaných tradic

Právo, Novinky, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodu Solné komory obdivoval už Sigmund Freund a ani místní zvyky se od té doby nezměnily. Nosí tu kožené kalhoty, z dýňových semínek vyrábějí skvělý olej a do wellness center lákají v každém lepším hotelu. Obyvatelé regionu Ausserland-Salzkammergut, který je zeměpisným středem Rakouska a nejseverozápadnější částí regionu Štýrsko, pečlivě udržují svoje tradice a kulturu.

Článek

"Měli jsme trochu problémy po válce - kožené kalhoty si lidé spojovali s nacismem, naštěstí to brzy přešlo," říká Ernst, ředitel místní turistické centrály.

Kožené kalhoty, které nechybějí při žádné kulturní akci, se tady dědí z otce na syna, jejich výroba je zdlouhavá a pořídit si je znamená i dost zatížit rodinný rozpočet. "Práci mám asi na rok dopředu. Naučil jsem se kalhoty šít od svého dědečka," vysvětluje turistům sedmatřicetiletý Kristian Reich z Bad Aussee s tím, že jeho tatínek dělal něco jiného, a teprve on se vrátil k této ruční práci.

Ostatně, bohatě se mu to vyplácí. Kristian je jedním z asi pěti takto specializovaných krejčí v Rakousku. Jedny kalhoty vážící kolem kilogramu, ozdobené knoflíky z jeleních parůžků a ruční výšivkou, prodává za tisíc až dva tisíce eur. Jako jeden z mála obchodníků prý ani nemusí svou práci propagovat na internetu. Turistické prohlídky ale neodmítá.

Dirndl je místní kroj

Ve vedlejší místnosti domku, který se podle vystavených dobových fotografií téměř nezměnil včetně záclonek na oknech, šije mamá Reichová místní kroje, tak zvané dirndly. Pro zdejší kraj jsou typické barvy zelená, růžová a černá, používá se len, hedvábí a bavlna.

Dirndl je tak oblíbený, že se v něm mnoho mladých dívek stále vdává. Ženich má pak samozřejmě slušivé kožené kalhoty. "Aby byl dirndl dobře prodejný, musí držet krok s módou," říká spolumajitelka rodinného obchodu Rastlových na náměstí v Bad Aussee a předvádí album plné fotografií šťastných novomanželů.

Šaty mnoha nevěst jen vzdáleně připomínají kroj - tu je zachovaný živůtek, jinde je jen lehce výšivkou přizdobená sukně. Veselé a hodně barevné dirndly jsou pro mladé dívky, bílé halenky s bohatým plisováním, které končí pod prsy, zase sedí úctyhodným ženám.

Proslavený dýňový olej

Kdo nechce na náměstí nakupovat oblečení, může rovnou zamířit do druhé provozovny Rastlových. Její nabídka odhalí další tradiční artikl Štýrska - jídlo a pití.

Není to vlastně nic, co by nemohl poskytnout i kraj zemí českých a moravských - dýně na tisíc způsobů, sýry, víno, šunka, med, proslavený perník. Opravdovou delikatesou je olej lisovaný z dýňových semínek, který se u nás prodává např. v bioprodejnách. Většinou bývá jako země původu uvedeno Rakousko, ale nikdy nechutná tak jako ten, který se přiveze přímo od výrobce.

U Rastlů olej stáčejí do připravených tmavých lahví, má zelenohnědou barvu a překvapivě chutná po ořechách. Vynikne sice na sýru nebo v salátech, ale nejlepší je kápnout si ho trochu na talířek a namáčet si do něj bílou veku.

Vyzkoušet je možné i některé z prodávaných vín. Štýrsko dlouho zůstávalo na okraji zájmu vinařů, ale teď se snaží prorazit např. s místní specialitou zvanou Schilcher. Mladé růžové víno má výraznější kyselinku a je určeno k rychlé konzumaci. Hodí se např. jako aperitiv, ale dá se pít i během jídla a odpovídá přesně známému spojení "zprvu trpké zdá se..."

Když je špatné počasí

Region Salzkammergut - Solná komora - v zimě láká milovníky bílé stopy do několika velmi slušně vybavených lyžařských center, v létě pak na procházky kolem horských ples a na jízdu na kole. Někdy se ale zkrátka počasí nevyvede. Pak je třeba turistovi vedle pití, jídla a tradic zajistit i aktivní odpočinek pro tělo a duši. Ten nabízejí hned tři proslavené lázeňské lokality.

Vedle Bad Ausse je to Altuasse a Bad Mittendorf. Lázně s rašelinou střídají termální prameny, a kde není ani jedno ani druhé, přihodí se do vody kousek solného krystalu. Dobře vybavené wellness centrum najdou hosté také v každém lepším hotelu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám