Hlavní obsah

Čína zpřístupní pro turisty jadernou zbrojní základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čína odtajňuje a zároveň zpřístupňuje svou jadernou zbrojní základnu. V zařízení vznikaly první tamní atomové a vodíkové bomby. Číňané objekt vybudovali v roce 1958 v odlehlé části severozápadní provincie Čching-chaj. V 80. letech byl komplex uzavřen.

Článek

"Podzemní řídící středisko pro výzkum nukleárních zbraní a základna pro jejich výrobu vzbuzují u spousty lidí zvědavost. Nyní si mohou 'jaderné městečko' prohlédnout na vlastní oči," uvedl místní představitel Cuo Sü-min, jehož citovala agentura Nová Čína.

"Základna bude přetvořena ve významnou turistickou destinaci a dále podpoří patriotismus čínského národa," dodal.

Čína se stala jadernou velmocí v roce 1964. Otevření jaderné základny pro veřejnost v této zemi, jejíž definice státních tajemství je velmi obsáhlá, znamená mimořádný krok.

Ústředí základny sestává z několika místností, které se nacházejí více než devět metrů pod zemí a jejichž zdi jsou zpevněny betonem. V těchto prostorách, nyní prázdných a otevřených návštěvníkům, sídlilo původně velitelství, výzkumná laboratoř, telegrafní ústředna a výrobna elektřiny.

Nové muzeum zřízené v komplexu představuje staré stroje, ale také kupříkladu oblečení nebo jídelní lístky patřící dělníkům, kteří zde kdysi pracovali. V lokalitě ležící v regionu obývaném převážně tibetskou menšinou již prý rostou také hotely a restaurace.

Reklama

Výběr článků

Načítám