Hlavní obsah

Zakládáme zahradní jezírko

Právo, Sylva Svobodová

Voda je osvěžující, relaxační a uklidňující prvek v zahradě, vytváří souznění s přírodou. Přiláká ptáky, vodní živočichy, poskytne zázemí zajímavým vodním rostlinám. Zahradě sluší jezírko, které vykouzlí jedinečnou atmosféru.

Foto: Hornbach

Jednotlivé zóny osázejte vhodnými rostlinami. Okolí vodní plochy zkrášlete valouny, oblázky.

Článek

Důležité je najít pro vodní plochu správné místo. Preferujte klidný kout zahrady, bez listnatých stromů, kde je na jezírko hezký výhled. Velikost jezírka určí prostorové možnosti, celková hloubka je obvykle od 60 cm.

Platí: čím hlubší jezírko, tím spíše zůstane v létě chladné, ve vodě se udrží dostatek kyslíku a omezí růst řas.

Spád mezi jednotlivými zónami hloubek (jsou čtyři) by neměl být větší než 30º, jednotlivé přechody mají být pozvolné a plynulé.

Modelování hloubkových zón

Jáma pro jezírko se kope zvenku dovnitř a hloubka má být o 20-25 cm větší, než je plánovaná hloubka vodní plochy. Při kopání se modelují jednotlivé hloubkové zóny, okolo okraje se vytvoří příkop o hloubce 15 cm jako bariéra proti kapilární vzlínavosti. Důležité je, aby vnější okraje jezírka ležely přesně v rovině, což pravidelně kontrolujte.

Dno pokryjte vrstvou písku o síle 10 cm a vyložte netkanou textilií. Na tyto dvě vrstvy se rozprostře rybníčková fólie, která se přetáhne přes koryto jezírka. Přes jámu by měla přesahovat asi 50 cm, pracujte s ní za teplého počasí, bude poddajnější.

Foto: Hornbach

Dno jámy pokrývá písek a netkaná textilie, na ně patří rybníčková fólie, která se přetahuje přes koryto jezírka.

Okraje jezírka je důležité dostatečně zpevnit, aby se zabránilo jeho stržení. K tomu jsou vhodné obrubníky, dlažební kostky.

Zpevněný okraj musí zasahovat hlouběji pod vlastní okraj jezírka, aby voda mohla kontrolovaně přetékat.

Omezte vznik řas
V jezírku se někdy objevují nežádoucí řasy. Daří se jim zejména na slunci ve vápenaté vodě. Platí na ně omezení přísunu živin a stín. Dobré je také vysadit vodní rostliny a živočichy, které řasy hubí: např. šneky, rostliny s plovoucími listy, které udržují vodu chladnou a podvodní rostliny jako vodní mor nebo rožec, které skvěle zásobují vodu kyslíkem.

Jezírková technika

Mezi základní techniku patří: filtrace, čerpadlo, vzduchovadlo a topný plovák.

Hlavní funkcí filtrace je čištění vody, rozhodující pro výběr je objem vody v jezírku. Filtraci umístěte venku v blízkosti jezírka a nezapomeňte ji pravidelně udržovat (proplachujte ji ručně jezírkovou vodou). Každá filtrace má v sobě zabudovanou UV lampu, jež zabíjí škodlivé bakterie kalící vodu.

Koi kapři jsou pro Japonce klenot. A tak s nimi také zacházejí

Jak na to

Důležitými parametry pro výběr čerpadla jsou velikost jezírka, celkový objem a hloubka. Musíte vědět, v jaké hloubce bude čerpadlo uloženo, aby zvládlo vytlačit vodu do filtrace, tedy na hladinu.

Vhodné je ho v jezírku umístit na kámen, aby zbytečně nenasávalo nečistoty a bahno ze dna. Umístění mimo jezírko se provádí do tzv. čerpadlové šachty.

Foto: Hornbach

Kalové čerpadlo, výkon 670 W, tlak 0,8 baru. Cena 3550 Kč.

Vzduchovadlo či provzdušňovací čerpadlo je nutností, když jsou v jezírku ryby. Vodu provzdušňuje a pomáhá proti jejímu zamrznutí. Umístěte ho do sucha a nad vodní hladinu, aby se do přístroje nemohla dostat skrz hadice žádná voda.

Topení: vytápění jezírka je vhodné tehdy, když v něm žijí chovné ryby nevybavené na přezimování. K tomu se používají topné tyče, které se vloží do jezírka, ale i kompletní topné systémy částečně provozované solárními články. Jezírko by mělo dosahovat hloubky alespoň 1,5 m. Proti zamrznutí lze pořídit také topný plovák.

Sázení vegetace
Na dno se nasype tenká vrstva písku nebo štěrku, vyhloubenina se napustí vodou, dokud se nenaplní hloubková zóna 60 cm pod vodní hladinou. Dno jezírka se může zkrášlit použitím kořenů, oblázků, kamenů, osází se postupně jednotlivé rostliny. Podle typů zón se použijí koše nebo speciální tašky, které se naplní rostlinami a pomocí háků do země se upevní pod okraj jezírka. Po vytvoření přírodních okras se může jezírko kompletně naplnit vodou.

Rostliny volte podle hloubky

Při výsadbě rostlin do jezírka je podstatné respektovat různé zóny jezírka podle jeho hloubky.

Foto: Hornbach

Lekníny mají krásné květy v odstínech od červené, růžové, jemně žluté až po bílou. Patří do hloubkové zóny, na slunné místo jezírka.

První zóna je břehová a vytváří přechod mezi jezírkem a zahradou. Patří sem rdesno hadí kořen (Bistorta major), petrklíč (Primula).

Druhá je mokrá, hluboká je až 15 cm. Zde rostou rostliny, které nemají rády příliš hluboké umístění: orobinec širokolistý (Typha angustifolia), pomněnka bahenní (Myosotis palustris).

Foto: Deceuninck

V jezírku se voda čistí kořenovou čistírnou. Vlastní vodou je zásoben i celý dům.

Třetí bahenní zóna se pohybuje od 15 do 50 cm, zde se daří největšímu množství vodních rostlin, tato část je biologicky velmi důležitá. Oblíbené jsou mj. pryskyřník velký (Ranunculus lingua grandiflora) a rákos obecný (Phragmites australis).

Poslední zóna je hloubková, tedy 1 metr a více. Zde přezimují ryby, daří se tu leknínům a žijí tady drobní živočichové. Patří sem stulík žlutý (Nuphar lutea), morovinka hustolistá (Egeria densa), stolístek (Myriophyllum).

Anketa

Plánujete založit jezírko?
Ano, letos se do něj chceme pustit.
31 %
Ne, jezírko už máme.
42,4 %
Plánujeme je naopak zrušit.
4,9 %
Jezírko neplánujeme. Ani teď, ani do budoucna.
21,7 %
Celkem hlasovalo 812 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Biotop umocní kouzlo přírody v zahradě

Biotop, který dokonale splyne se zahradou, je lákavou představou pro nejednoho majitele rodinného domku či chalupy. Pokud byste se rozhodli tuto představu...

Jak udržet jezírko v kondici

Kalná voda a přebujelá houšť nesluší ani jezírku v zahradě, ani jeho zmenšenině na balkoně. Co máme udělat pro to, aby zůstalo křišťálově čisté a přinášelo...

Výběr článků

Načítám