Hlavní obsah

Zahrada, kde voní růže, dýchá romantikou

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jich plná zahrada. „Růže mě fascinovaly už jako malou, kdy jsem k nim na babiččině zahrádce čichala celé prázdniny,“ vzpomíná naše hostitelka paní Blanka. Růže nás vítají hned u bíle natřených vrátek, kde se před působivě vystavěnou zídkou střídají růžové keřové růže s vanilkově žlutými pnoucími.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Posezení na terase zpříjemňují růže za zády a osázené nádoby.

Článek

S růžemi tu výborně ladí fialková perovskie a stříbrolistý čistec, lemující spolu s voňavou šalvějí a rozpínavým kakostem cestu do hlavní zahrady.

Čistě okrasně

Nezáživný nudlovitý tvar zahrady u řadového domku oživuje důmyslná výsadba a pečlivě zvolené prvky. „Hlavní zahrada má čistě okrasný charakter, najdete tu sice bylinky, ale jen jako doplněk k růžím,“ upozorňuje nás majitelka. Výhled na nejrůznější zákoutí umožňuje vyvýšená chráněná terasa navazující na dům.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vůně a květy růží se s návštěvníky vítají i loučí u malebné zídky s vrátky.

Zahradní dominanty

Romantický kamenný oblouk zdůrazňuje vstup na perfektně udržovaný trávník. Z terasy scházíme po schodech na štěrkovou cestu směřující k zahradnímu domku. Není to obyčejná cesta, dýchá z ní staroanglický charakter. Růže, stračky, okrasné česneky, barevné skleněné koule a přísně tvarovaný zimostrázový plůtek jsou jejími základními prvky. „Růže tu kvůli vrhanému stínu vykvétají o něco později,“ podotýká majitelka.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vedle kamenného oblouku našly místo zlatožluté čajovky a pestrolistá šalvěj.

Míjíme kamennou kašnu s hladinou pokrytou růžovými lístky, obejdeme zdařile zrekonstruovaný tzv. party domek, až se ocitneme na patiu se zahradním nábytkem, kde se s vůní růží mísí podmanivá vůně obrovských, sněhobíle kvetoucích bohyšek se zlatožlutými listy. Kvetou tu i hortenzie. Krémová odrůda vypadá zvláště dobře s keřem karmínově červených růží.

O několik týdnů dříve místu dominovaly modré kosatce a oranžové denivky, nad jejichž stále dekorativními listy se tyčí krmítko pro opeřence. Dvoumetrová koule vytvarovaná z ptačího zobu vysazená na rohu dlažby upoutává naši pozornost ze všech stran.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pečlivě tvarovaný zimostrázový plůtek odděluje štěrkovou cestu od trávníku.

Zděděný ovocný sad

Pohledem putujeme dále do spodní třetiny zahrady. Nádherně zelený pažit a ozdravené letité stromy – především jabloně a hrušně – dokonale zklidňují mysl. „Toho, že celý pozemek býval kdysi ovocným sadem, si nesmírně vážíme,“ podotýká paní Blanka. „Nebylo zapotřebí vylepšovat půdu a na stromy nemusíme dlouhá léta čekat. Snažili jsme se jich zachovat co nejvíce.“ Vzrostlé stromy tvoří potřebné vertikály, místu dodávají na zajímavosti, přidávají na věku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tvary a barvy hrají na této zahradě důležitou roli.

Plány do budoucna

Na pěšině z nášlapných kamenů vedoucí při hranici pozemku majitelka s nadšením popisuje své představy o dalších projektech. „Tady u těchto smrků bych ráda instalovala lavičku a okolo bludných balvanů vysázela nějaké rostlinky, kterým nevadí suchý stín, třeba škornici, paznehtník a kostival.“

Pokračujeme podél bílého laťkového plotu, po kterém šplhají růžové a fialové plaménky, kocháme se růžemi všech velikostí. „Tohle bude zanedlouho vodní říše s blatouchy, kypreji a vrbinou. Kromě zurčícího potůčku bych tu ráda slyšela žáby a pozorovala bujný život kolem vody,“ komentuje majitelka již připravenou jámu pro budoucí jezírko.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Za zahradním domkem se skrývá posezení s výhledem na zotavený sad.

Reklama

Související témata:

Související články

Vybarvěte svou skalku narůžovo

Potřebuje vaše skalka proměnu, třeba do růžova? Růžová má mnoho tváří, někdy je jemná, jindy energická. Mezi kameny se ale vždy krásně vyjímá. Které skalničky...

Výběr článků

Načítám