Hlavní obsah

Vysavač nepatří jen do obýváku

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne vysavač, většina z nás si představí pravidelné luxování celého bytu. Ale stejně dobře se dá stroj, který dokáže doslova „slupnout“ vše, co na dané místo nepatří, využít i na zahradě. Řeč je totiž o zahradním vysavači.

Článek

Podzim je ve znamení barev. Nejrozmanitějšími valéry se ovšem přestaneme dojímat ve chvíli, kdy vám dojde, že někdo všechny ty krásné lístečky musí uklidit. Kdo má zahradu s listnatými stromy, nebo mu je vítr přináší ze sousedství, dobře ví, o čem je řeč.

Bojovat při takovém úklidu s větrem o každý list jen hráběmi, třebaže jsou dokonale ergonomicky tvarované a odlehčené, je pro slabé nátury skličující. Ale proč taky, když si na pomoc můžeme vzít zahradní vysavač, který zároveň slouží jako fukar.

S kabelem či bez?

Všechny zahradní vysavače jsou uživatelsky velmi přívětivé. Mají jednoduchou obsluhu, nic moc neváží, takže s nimi může pracovat prakticky každý. Je na vás zda zvolíte model s elektrickým nebo spalovacím motorem. Než se pro jeden z nich rozhodnete, je dobré si promyslet, kde všude plánujete listí, větvičky a ostatních drobných nečistoty uklízet. Stroje s elektrickým motorem mají tichý chod a jsou ideální pro využití kolem domu. Ale při každém použití musíte myslet na to, že potřebujete mít v blízkosti zdroj elektřiny, ke kterému budete připoutání kabelem. Naproti tomu se stroji s benzínovým motorem můžete pracovat kdekoliv.

Z kouta do pytle

Práce s vysavačem je velmi jednoduchá. Nejprve si nafoukáte listí někam do kouta zahrady nebo k domu, aby vám ho vítr nerozvál. Pak jen stačí změnit funkci nebo přehodit nástavec, to podle modelů a rázem je ze stroje vysavač. Ten vše vysaje do objemného vaku, který má obsluha na rameni. Do toho se vejde skutečně mnoho, protože moderní vysavače jsou vybaveny rozmělňovacím zařízením. Silný proud vzduchu v nich žene listí přes speciálně upravené lopatky ventilátoru, takže je rozmělněno. Výsledkem je, že je objem zredukován o 90% a do vaku se tak vejde podstatně víc. Na jemno nasekaný zahradní odpad nevyhazujte, protože ho můžete velmi dobře zužitkovat v kompostéru.

Nezahálí ani v zimě

Zahradní vysavače se ovšem nehodí jen na podzimní úklid. Stejně dobře vám během celého roku pomohou odklízet například piliny po řezání v dílně nebo s nimi můžete vytáhnout do boje se zimou. Ušetří vám zametání chodníků, protože se velmi dobře hodí k odfoukání čerstvě napadaného prašanu.

Reklama

Související články

Aby byl podzimní úklid hračkou

Zahrada, která nás celou sezonu těšila krásou i obdařovala plody, si na podzim zaslouží důkladnou přípravu na zimní odpočinek. Usnadnit vám podzimní práce jsou...

Hrábě a košťata na zahradě

Při podzimním úklidu a úpravě zahrady se neobejdeme bez košťat a hrábí. Víte, jaké zvolit, aby práci co nejvíc ulehčily?

Když začne zlátnout listí

Vzpomínáte si? V loňském roce se stromy a keře v zahradách na velké části území republiky prohnuly pod první vydatnou dávkou sněhu již v polovině října....

Výběr článků

Načítám