Hlavní obsah

Šalvěje nás provedou celým létem

Právo, Adéla Mclintock

Bujné, barevné, zářivé – takové je léto. Stejnou image šíří rozmanité šalvěje při svých vystoupeních na záhonech a v květináčích.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

K zulíbání krásná. Šalvěj drobnolistá (S. microphylla) Hot Lips vnáší do záhonu hravost a vtip.

Článek

Okouzlující průvodkyně nejžhavější částí roku jsou spolehlivé a nehrozí, že bychom s nimi na cestě ke krásné zahradě zabloudili.

Krom záhonů můžeme se šalvějemi zamířit k moři z travních stébel, na louku, mezi bylinky, na ostrůvek s keři i do balkonových výšin. Všude tam se tyhle rozmanité slunomilné trvalky postarají o nezapomenutelné letní zážitky.

Jedno jméno, mnoho tváří

Rod šalvějí (Salvia) je pokladnicí, ve které kromě prastaré léčivky šalvěje lékařské najdeme spoustu druhů pěstovaných bez zřetele na užitek. Jejich krása je v barvách a hodnota v množství květů a nadčasovosti.

Nekomplikovaná, převážně hroznatá či klasnatá květenství oči neunaví, naopak se k nim vracejí, aby se nabažily detaily legračně pyskatých květů, které jsou pro čeleď hluchavkovitých, kam šalvěje patří, typické.

Dvě tváře kosa černého

Zahrada

Tyhle dlouho kvetoucí trvalky a letničky ale zaujmou i rozličnými výškami nebo třeba tím, že některé kvetou ve dvou vlnách. Jaké druhy určitě nemineme bez povšimnutí?

Sexy šalvěj drobnolistá (S. microphylla) Hot Lips

Rozpustile špulí rtíky. Aspoň tak působí malinově červený spodní pysk, zářící na bílém podkladu delikátních květů.

Chceme-li trvalku s nejistou odolností vůči mrazu zakomponovat do záhonu, kde zabere asi 60 cm, zapustíme ji do země i s květináčem, který před zimou snadno vyjmeme a přeneseme pod střechu. (Foto na začátku článku)

Tajuplná šalvěj lesní (S. x sylvestris) Mainacht

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Barevné hrátky. Šalvěj lesní (S. x sylvestris) Mainacht si krom růžové lupiny rozumí s každou jinou barvou.

Dominuje okolí temnou fialovomodrou barvou. Je skvělým doprovodem pro křiklavě růžové lupiny, azurový len, stříbrolistý pelyněk a vůbec pro všechno, co nás napadne.

Designéři ji milují s rozevlátými trávami. Nakvétá už v květnu. Když květní hrozny po uvadnutí seřízneme, nahradí je po pár týdnech nové.

Ztepilá šalvěj muškátová (S. sclarea)

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Dvouletý obr. Šalvěj muškátová (S. sclarea) vykvétá až v druhém roce po výsevu. Ohromuje velikostí i vůní.

Na svou přítomnost upozorňuje intenzivní vůní a mamutím vzrůstem. Stonky vysoké okolo 1 m se vidličnatě větví do bohatých květenství s krémovými až fialkovými květy a trvanlivými lila listeny.

Dopřejeme-li této dvouletce ze Středomoří dostatek místa, slunce a propustnou půdu, bude se k nám ráda vracet ze semen.

Nepřehlédnutelná šalvěj zářivá (S. splendens)

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Plameny v květináči. Šalvěj zářivá (S. splendens) kvete jen jednu sezonu, zato bohatě a bez ustání.

Za pravidelnou dávku vody a živin se odměňuje nepřetržitou záplavou květů barvy tekuté lávy, která v nás zažehne touhu mít ji v každém květináči.

Nevysoká letnička se osvědčila také v balkonových truhlících po boku modrých lobelek a v záhonových bordurách, kde zazáří třeba nad bílou kobercovou tařicovkou.

Sněhová královna šalvěj hajní (S. nemorosa) Schneehügel

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Čím víc, tím líp. Šalvěj hajní (S. nemorosa) Schneehügel se nejlépe prosazuje ve velkých skupinách.

Holuba hřivnáče ze zahrady nevyhánějte

Zahrada

Barvou konkuruje prašanu, ale chladně rozhodně nepůsobí, jinak by si tak dobře nerozuměla s přírodním kamenem. Husté kompaktní polštáře se při pročísnutí mezi prsty pěkně rozvoní. Jeden trs příliš nezaujme, síla téhle houževnaté krásky tkví v množství. Po sestřihu remontuje a kvete do podzimu.

Zasněná šalvěj zelená (S. viridis) Pink Sunday

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Růžový sen. Šalvěj zelená (S. viridis) Pink Sunday vypadá kouzelně na záhonu i v květinových vazbách.

Upoutá ani ne tak bílými kvítky jako spíš nápadnými žilkovanými listeny, které odkoukaly něžnou barvu od cukrové vaty. Asi 40 cm vysokou letničku vyséváme od konce dubna ven přímo do volné půdy.

Uprostřed léta může působit unaveně, po sestřihnutí o třetinu opět ožije. Hodí se k řezu do vázy i k sušení.

Mlynářova dcerka šalvěj pomoučená (S. farinacea) Strata

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vydařené představení. Šalvěj pomoučená (S. farinacea) Strata se na letní scéně objevuje po boku dochanů, sporýšů a jiřinek.

Patří k nejzajímavějším jednoletým rostlinám. Druhové jméno si vysloužila kvůli stonkům a květním kalichům pokrytým bělavou plstí, která je hebká na dotek a nechává vyniknout levandulové barvě květů.

V úchvatné partě s jemným dochanem, sporýšem argentinským a hrnkovými jiřinkami vydrží až do října.

Něžná víla šalvěj luční (S. pratensis) Pink Delight

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Záhonová něha. Šalvěj luční (S. pratensis) Pink Delight tančí nad listy pomněnkovce Dawson's White.

Uloupí srdce milovníků divočiny a květin z časů našich babiček. Do rabátek a lučních porostů vnáší zasněnou náladu a spoustu opylovačů, jimž servíruje nektar z nápadně přilbovitých bledorůžových květů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pohádková kombinace vzniká přidáním modrokvětých jirnic a bělopestrého pomněnkovce Dawson's White.

Reklama

Související témata:

Související články

S tařičkou rozkvete kamení i nálada

Když jaro vyzve tařičku (Aubrieta) ke květu, přižene se jako příboj a barvami zaplaví vše, co se jí připlete do cesty. Ponořte zrak do růžovofialových hlubin...

Vysejte si voskovku s květy v barvě borůvek

Máte chuť vnést do zahrady něco nového, ideálně neobvyklého, co se hned tak neokouká? Vysejte voskovku, která ze škatulky tuctových kytek vystupuje díky svým...

Chrpa horská potěší svými květy dvakrát

Kus nebe, chrpa zářivá se čtveračivě usmívá… Takto trefně skromnou květinu vylíčil Jaroslav Vrchlický v básni Polní kvítí. Stejně hravě a nenuceně jako polní...

Výběr článků

Načítám