Hlavní obsah

Podle čeho nakupovat trvalky, aby dlouho vydržely

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V této době se už konají nejrůznější veletrhy pro zahrádkáře. Příležitost, jak si můžeme pořídit kvalitní a zdravé sazenice trvalek. Dokážeme ale rozpoznat, zda kupujeme správně? Čeho si máme při nákupu všimnout, abychom později nelitovali?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jen zdravé trvalky zaručují bezproblémové pěstování a záplavu krásných květů.

Článek

Rostlina s podezřelými příznaky může uhynout během několika dnů. Jestliže se nám nějaké chudinky přece jen zželí a myslíme si, že ji můžeme vypiplat, zažádáme o slevu. Nemáme-li chuť nic riskovat ani zachraňovat, pak pečlivě zkontrolujeme následující:

Kontejner

Už samotná nádoba může leccos prozradit. Protržený obal prozrazuje špatné zacházení nebo fakt, že je v něm rostlina příliš dlouho a snaží se dostat ven. Kořeny jsou často příliš nahlučené, trpí nedostatkem prostoru, kyslíku, nemohou přijímat živiny, a tudíž se optimálně vyvíjet.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Prorůstání kořenů odtokovým obalem ještě neznamená, že není rostlina v pořádku.

Je velice pravděpodobné, že si rostlina z takového „traumatu“ ponese následky. Může trvat mnohem déle, než začne růst, nebo bude náchylnější k nemocem a snadnějším terčem pro napadení škůdci. Kořeny

Kořeny jsou pro rostlinu absolutním základem. Je-li to možné, zkontrolujeme stav kořenového balu přímo na místě. Neměl by to být problém, ale budeme opatrní a s rostlinou zacházíme šetrně, abychom ji nepoškodili! Zdravý kořenový systém má dostatek čerstvých bílých kořínků a drží pěkně pohromadě. Odumřelé kořeny jsou načernalé nebo hnilobně vodnaté, hnědé. Nežádoucí jsou kořeny několikrát omotané a přehuštěné. Je-li kořenový bal v pořádku, a přesto některé z kořenů prorůstají skrze odtokový otvor, stačí je zastřihnout.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ideální stav – zdravé, silné kořeny, optimálně vlhký bal se nerozpadá a nadzemní část je pěkně hustá.

Substrát

Stav substrátu otestujeme prstem. V ideálním případě by měl být přiměřeně vlhký. Přílišné mokro nebo naopak sucho rostlinu stresuje. Kvalitu půdy zjistíme i čichem. Zdravá pěkně voní, nepříjemný zápach svědčí o napadení houbami či plísní. Povrch zeminy musí být čistý, bez plevelů, mechů, řas a jatrovek, které rostlinu ochuzují o živiny. Takto zarostlý povrch prozrazuje špatnou péči nebo to, že je rostlina stará a mohla by mít problém s uchycením.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Povrch porostlý jatrovkami svědčí o tom, že je rostlina stará nebo dlouhodobě přemokřená.

Listy a výhony

Nadzemní část trvalek by měla být hustá, bez zjevných známek chorob, s pevnými výhony, pěkně vybarvenými listy a zdravými pupeny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Listy kontrolujeme i zespodu. Vykazujíli příznaky nemoci, rostlinu nekupujeme.

Špatně rostoucí trvalka je řídká, nevyvinutá, vytáhlá, má bledé, svěšené listy s ožerky, dírkami, povlakem, viditelnými škůdci, stonky jsou slabé nebo polámané, pupeny opadávají nebo jsou seschlé.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dobrou kondici musí vykazovat i květní pupeny trvalek.

Rostlina v takto bídném stavu by byla jen pro zlost, a proto ji do nákupního košíku rozhodně nevkládáme.

Reklama

Související témata:

Související články

Skalníky - zahradě sluší nejen na podzim

Skalníky nemusejí být jen porost problematických míst, se kterými si jinak nevíme rady. Nejkrásnější jsou na podzim, ale vypadají hezky i na jaře.

Ozdobné ozdobnice

Jsou krásné, dlouhověké a nenáročné. Zahrada s nimi vypadá úchvatně, proto by v každé měl být aspoň jediný exemplář.

Výběr článků

Načítám