Hlavní obsah

Ohlédnutí za podzimní zahradou plnou květin a zvířat

Várku nových snímků ze své zahrady na Přerovsku si pro nás přichystala naše čtenářka Jana, která je nadšenou milovnicí přírody a zároveň také vášnivou fotografkou. Její snímky jsou ohlédnutím za podzimem, který má ráda. Jak říká, je to období, kdy člověk nemusí ani číhat, protože vždy něco vyfotí.

Foto: Archiv čtenářky

Sojky nepohrdnou kousky masa ani kukuřicí.

Článek

Mnoho lidí nemá podzim rádo, protože se už prodlužují noci, přibývá sychravých dní a začíná to venku pomalu i studit. Mnohdy ale zapomínáme, že kromě toho všeho si pro nás příroda na toto období každoročně připravuje i spoustu krás k obdivování.

„Letos je moje zahrada snad nejpestřejší, co kdy byla, protože se vše rozrostlo. A díky tomu i hmyz měl velké hody,” hodnotí paní Jana. Letošní teplý podzim jí tak prý teprve předvedl, kolik hmyzu se v jejím království plném barev usadilo. Pravidelně na své zahradě pozoruje vážky, včely, motýly i čmeláčí matky.

„Hmyz a živočichy miluji a ráda je fotím, proto tu nechávám neposečené ostrůvky trávy. Nemám ale jen živou kvetoucí zahradu, kolem jsou i zeleninové záhony a různé druhy ovocných stromů a keřů. Na podzim dozrává třeba kiwi a pozdní maliny. Prostě je tu toho dost, aby bylo co zobat po celý rok,“ píše paní Jana.

Mistři zahrad: Z punkové neopečovávané zahrady zelená oáza

Zahrada

Za perlu své zahrady považuje jezírko, které láká k pobytu kromě jiných živočichů i žáby. Mezi nimi i otužilé skokany štíhlé. „Ti jsou vidět i v chladných dnech. A dokonce se množí i během teplejších zim,” hlásí paní Jana.

Velikou radost má ovšem i ze spousty ptačích druhů, které si její zahradu našly a zabydlely se v ní. Čtenářka přidává radu, jak na to: „Celoročně krmíme skromně, jakmile se ale ochladí a nastanou mrazy, krmíme naplno. Ptáci si zvyknou a pomáhají se škůdci. Vzácností je u nás káně, ani ta se ale teď už nebojí a sletí na odřezky masa. Pokud ji ovšem nepředběhnou sojky nebo straky...”

Anketa

Které roční období máte na své zahradě nejraději?
Jaro
52,8 %
Léto
12,9 %
Podzim
9,3 %
Zimu
0,7 %
Všechna
21,2 %
Nemáme zahradu
3,1 %
Celkem hlasovalo 443 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám