Hlavní obsah

Náprstník je náruživý cestovatel

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světem se nejraději toulá svobodně a zcela po svém. Dravě se množí a libuje si i na nevábných místech. Vlastně bychom o náprstníku mohli směle prohlásit, že je to takový šmrncovnější plevel. Zbavit se ho ale určitě chtít nebudete.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Svícovité hrozny zvonkovitých květů se přidaly k červnovému průvodu růží a šalvějí. Výsledek je čarokrásný.

Článek

Náprstník fascinuje nejen temperamentní vůlí k životu, ale taky všestrannou použitelností. Ve stylu anglického džentlmena doprovází noblesní růže, lilie, denivky a se stejnou zdvořilostí navazuje známost i s prostými máky, kakosty, šalvějemi.

Zda s nimi vydrží ve svazku dlouho, anebo se nenápadně přesune o dům dál, záleží na tom, jestli je dvouletý či vytrvalý.

Náprstník červený (Digitalis purpurea)

Je typickou dvouletkou, takže si u zahradníka ověříme, jak staré jsou sazenice, abychom na květy v prvním roce, kdy není ničím víc než růžicí plstnatých listů, nečekali marně.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Náprstník červený (Digitalis purpurea) má nezkrotnou touhu objevovat nové destinace. Pokud mu to dovolíme, vytvoří nádherný kvetoucí lesík.

Ve druhém roce nakvétá od června do srpna hroznem zvonkovitých, často kropenatých květů, které se otevírají postupně odspoda nahoru ve všemožných odstínech růžové nebo v bílé, u moderních kultivarů také v krémově žluté či lososové barvě.

Na lodyze vysoké až 160 cm napočítáme i víc než sto květů! Není divu, že mu po odkvětu zbývají síly už jen na tvorbu semen, a poté odumírá.

Náprstník velkokvětý (D. grandiflora)

Rodák z Česka patřící ke krátkověkým trvalkám vesele mává na všechny, kdo na něj při troše štěstí narazí na létem vyhřáté pasece, lesní cestě nebo kamenité stráni.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Náprstník velkokvětý (D. grandiflora) je vzácným úkazem naší přírody, ale blýskne se i za plotem zahrádky.

Řídké hrozny velkých květů, zvenku citronově žlutých a uvnitř kaštanově skvrnitých, se pěkně vyjímají také na zahrádkách inspirovaných loukou či lesem. Kořenovými výběžky se rozrůstá do bohatých trsů vysokých až 1 m. Hojně vysemeňuje.

Náprstník žlutý (D. lutea)

Asi nejútlejší ze všech náprstníků je dalším pilným rozsévačem. Zajišťuje si tak zdárnou budoucnost, jelikož nevyniká dlouhou životností.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Náprstník žlutý (D. lutea) vládne záhonu s bílými růžemi. Že by podařenou kombinaci vymyslely něžné víly?

Bezlisté lodyhy poseté uzounce trubkovitými květy, které jako na povel hledí výhradně jedním směrem, propůjčují letním záhonům výšku 60 až 80 cm a jakoby nadpozemskou vílí křehkost. Díky vybledle žlutému odstínu je vidět i poté, co ostatní barvy zmizí ve tmě.

Náprstník Mertonův (D. x mertonensis)

Zahradní vytrvalec vznikl zkřížením náprstníku červeného a velkokvětého. Po rodičích podědil to nejlepší – hustě trsnatý vzrůst, robustnost a zploštěle zvonkovité květy, kam se pohodlně vejdou i nejvypasenější čmeláci. A ta barva! Jako by se vykoupaly v jahodovém smoothie.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Náprstník Mertonův (D. x mertonensis) má atraktivní květy i listy, jimiž okouzlil i noblesní denivku kvetoucí žlutě po jeho boku.

Jako poslední rozkvétají květy na vrcholku hroznu, usazené asi 90 cm nad trsem leskle zelených zoubkatých listů, které si v dekorativnosti nezadají s bohyškami.

Náprstník drobnokvětý (D. parviflora)

Nad tímto druhem ze Španělska zajásají milovníci neokoukaných trvalek. Z růžic smrkově zelených, kožovitých listů, podobných trochu listům jitrocele kopinatého, vyhání 50 až 70 cm dlouhé, přísně vztyčené stonky, ze všech stran hustě obalené chlupatými květy v bronzovém odstínu. Jsou tak úzké, že si je nenavlékneme ani na malíček, a na spodní straně mají přistávací plošku pro opylovače.

Po opylení uzrávají atraktivní plodenství, která vydrží dlouho do zimy.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Náprstník drobnokvětý (D. parviflora) zaujme nejen opylovače. Trvalka ze Španělska se chlubí neokoukanou barvou a přehustým květenstvím.

Křížem krážem zahradou

Svícovitá silueta náprstníku upoutá sólově i v davu, na otevřené pláni i v koutě pod stromy. Ideální je pro něj místo v polostínu s půdou obohacenou listovkou, která zlepšuje propustnost a zároveň dobře drží vláhu. V suchu ho ohrožuje padlí.

Setrvání na plném slunci podmiňuje nutností dodatečné zálivky. Pokud se náprstníkům dobře daří, spontánně vysemeňují.

Famózní magenta v jarních květech

Zahrada

Věděli jste, že jediný náprstník červený je schopný vytvořit víc než dva tisíce semen? Ta zrají ke konci prázdnin uvnitř tobolek. Jakmile plody puknou a dostaví se příznivý vítr, narostou semínkům neviditelná křídla a frr, vylétají jako písklata z hnízda. Cestují vzduchem až do vzdálenosti několika desítek metrů.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Růžový svůdník vyzval makovou panenku k tanci poté, co se náhodně potkali v záhonu, kde oba zplaněli.

Dorazí-li do správné destinace, vyklíčí. Ke klíčení potřebují světlo. Na nepříliš bujných záhonech či ve štěrkovišti může časem vytvořit kvetoucí lesík.

Pokud jste puntičkáři a nemáte rádi překvapení, musíte včas odstranit plodenství nebo semena sklidit dřív, než je schvátí cestovatelská vášeň.

Pozor jed!
Všechny náprstníky včetně těch, ze kterých se vyrábějí léky upravující srdeční činnost, jsou prudce jedovaté a v rukách laiků velmi nebezpečné!

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

S tařičkou rozkvete kamení i nálada

Když jaro vyzve tařičku (Aubrieta) ke květu, přižene se jako příboj a barvami zaplaví vše, co se jí připlete do cesty. Ponořte zrak do růžovofialových hlubin...

Vysejte si voskovku s květy v barvě borůvek

Máte chuť vnést do zahrady něco nového, ideálně neobvyklého, co se hned tak neokouká? Vysejte voskovku, která ze škatulky tuctových kytek vystupuje díky svým...

Chrpa horská potěší svými květy dvakrát

Kus nebe, chrpa zářivá se čtveračivě usmívá… Takto trefně skromnou květinu vylíčil Jaroslav Vrchlický v básni Polní kvítí. Stejně hravě a nenuceně jako polní...

Výběr článků

Načítám