Hlavní obsah

Mráz dokáže v zimní zahradě vyčarovat úžasné obrazce i tvary

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdálo by se, že se v mrazem semknuté zahradě není na co dívat. Ale kdepak! Všelijaké krajkování, cukrování a ledování dokáže i v zimě vykouzlit skutečně malebný, na dojmy bohatý měsíc.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Podzimní hvězdice

Článek

Podzimní hvězdice

Ledovka na zahradních rostlinách vypadá senzačně. Pakliže jsme se nezbavili odkvetlých květů podzimních hvězdnic (Aster), narazíme na záhonu na tyto malé roztomilé „astronautíky“. Podobnými helmičkami budou po přistání ledovky vybavené všechny rostliny s malými zakulacenými semeníky, uschlými úbory a terčíky, tedy např. podzimní sasanky (Anemone), svatolina cypřišková (Santolina chamaecyparissus) nebo rudbekie čili třapatky (Rudbeckia).

Lístky ptačího zobu

Když v mrazivém dni vysvitne sluníčko, podíváme se na něj skrz zkřehlé rostliny. Neuniknou nám tak kouzelné obrázky, třeba karamelově zabarvené lístky ptačího zobu (Ligustrum ovalifolium Aureum) se sněhovým popraškem a stříbřitým lemováním.

Sluneční paprsky znásobují půvab zkřehlých plodenství ozdobnic (Miscanthus), které v zimní scenérii hrají nezastupitelnou roli.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Lístky ptačího zobu

Co podzim neuklidil

Pocukrované uschlé hlávky hlaváče hvězdovitého (Scabiosa stellata) jsou dalším dobrým důvodem, proč posezónní úklid v záhonech nechat až na jaro. Vyhodit na kompost takovou krásu by byla obrovská škoda!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hlaváč hvězdovitý

Podzimní „očistě“ by za oběť neměly padnout žádné z rostlin, které si svůj zajímavý vzhled uchovávají i po odkvětu. Květenství hortenzií, strbouly bělotrnů (Echinops) nebo semeníky třapatkovek (Echinacea) jsou jen zlomkem těch, kterým mrazivé čarování ohromně sluší.

Jemné korálky

Vlivem mrazu se některé rostliny mění v nádherné šperky. S trochou představivosti spatříme elegantní brože, luxusní náušnice nebo křehký náhrdelník z ledových perliček navlečených na šňůrkách z tenkých stébel ornamentálních trav.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Korálky krásnoplodky

Jako od klenotníka vypadají omrzlé trnité výhonky půdopokryvných růží, zelené osténkaté listy cesmíny nebo nádherně fialové svazečky „korálků“ krásnoplodky (Callicarpa).

Červené šípky

Barvami hýří i nejrůznější plody. Pěkně baculaté, zářivě červené šípky růže svraskalé (Rosa rugosa) vynikají dlouhou trvanlivostí. Jejich ojíněná krása nás potěší několikrát za zimu, dokud zcela nezhnědnou. Stejnou parádu nadělají zmrzlé plody skalníku (Cotoneaster), hlohyně (Pyracantha), cesmíny (Ilex) nebo okrasných jablíček (Malus).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Červené šípky

Ledové růže

Mráz jenom nepálí a nezebe. Dokáže také zakonzervovat barevnou krásu posledních růží. Pod tíhou ledového kabátku se výhony ohýbají tak, že květy vypadají jako malé zvonky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ledové růže

„Zatavené do skla“ úplně nejlépe vypadají v zimě kvetoucí rostliny, mezi něž patří čemeřice, sněženky, bramboříky nebo violky.

Reklama

Související témata:

Související články

Ochraňujeme rostliny před zimní vlhkostí

Nevlídné mrazivé zimní počasí bez slitování hubí choulostivé rostliny. Úplně v bezpečí ale nejsou ani některé spolehlivě mrazuvzdorné trvalky. Osudnou se jim...

Neobyčejné možnosti břečťanu

Břečťan si po staletí zachovává status mimořádně nenáročné a zároveň odolné rostliny. Nevtíravý vzhled této mnohostranné stálezelené rostliny půvabně...

Dopřejte si krásu orchidejí

Tropické orchideje se pomalu ale jistě stávají hitem mezi pěstovanými květinami v bytech. Tou opravdu nejčastěji pěstovanou bývá falenopsis neboli můrovec...

Výběr článků

Načítám