Hlavní obsah

Kruhy v zahradě upoutají pozornost

Zákoutí, které vsadilo na magickou jednoduchost kruhu, snadno upoutává pozornost a vzbuzuje touhu mít v zahradě úplně stejné. Linky vykreslené podle kružítka nás okamžitě zaujmou v půdorysu utvářejícím strukturu zahrady. Umějí dokonce ošálit zrak a pozemku propůjčit kypřejší rozměry.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Patio s vykrouženým půdorysem působí úchvatně v kombinaci se sytou zelení. Barvu povrchu akcentuje plastika stojící uprostřed.

Článek

Hladce je promítneme do tvarů zahradních prvků, jako jsou schody, branky, jezírka.

Ladnost a líbivost kruhu se chlubí skvělými výsledky také při zápolení s nudou na jednolitých plochách zdí, trávníků a štěrkovišť.

Ostrov zářící v zeleni

Plocha vykreslená podle kružítka spojuje zahradní pěšiny, ale lze sem postavit i zahradní křesílka. Krásný povrch z oblázků odráží světlo a nechává zeleň, aby se v něm dokonale předvedla.

Oblázky se pokládají na maltové lože a spáry mezi nimi se vyhlazují, aby nehromadily vodu a chůze byla příjemná a bezpečná. Atraktivitu místa zvyšuje středový ostrůvek, akcentovaný glóbem na podstavci, kolem jehož základny laškují dlužichy s kapradím.

Hravě řešené stupínky

U kruhu se můžeme spolehnout na jeho hravé vyznění rezonující napříč prostorem. Dokazuje to nápaditě řešené schodiště, které se na výbornou popasovalo s nerovností terénu před vrátky umístěnými mezi zděnými ploty.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Hravě řešené schodiště z odolných cihel zvonivek zajímavě člení mírný svah v zahradě venkovského stylu.

Široké stupně s oblinami působí měkčeji než pravé úhly, proto dobře vycházejí s romantickým stylem venkovské zahrady. Při stavbě byly použité dvakrát pálené zvonivky, které odolávají vlhkosti a mrazu lépe než obyčejné cihly.

I letní zahrada ocení vaši péči

Zahrada

Jezírko s purpurovým límečkem

Obyčejný kruh nepůsobí ani trochu obyčejně, když v jeho náruči šplouchá voda. V tekutém zrcadle se zhlížejí stromy i pestré vážky a pod ním dovádějí zlaté rybky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Tekutý živel spoutaný v kruhu upoutává naše zraky i vážky. Lem z dlužich (Heuchera) elegantně maskuje jezírkovou fólii.

Aby v jezírku bujel život, nesmí se v něm rozpínat žabinec. A aby slyšelo samou chválu, nenecháme na březích vyčnívat fólii.

Okrajům sluší náhrdelník z kamenů nebo trvalkový lem. Dlužichy (Heuchera) jsou skvělou volbou: bohatě kvetou, okouzlují barvami a na zimu neprchají pod zem.

Kouzelná měsíční brána

Brána inspirovaná obrysem Měsíce – ba zdá se, že i jeho velikostí – je dominantou zahrady, kterou si každý se zaujetím prohlédne.

Konstrukci vyrobené na zakázku z ohýbaného dřeva záměrně chybějí dvířka. Cílem totiž nebylo schování se před okolním děním, nýbrž propojení dvou odlišných světů.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Brána z ohýbaného dřeva vytváří působivý předěl mezi formální zahradou a divočinou, kde to bez ustání bzučí, funí a cvrliká.

Stačí pár kroků a jako kouzlem se z úpravné travnaté plochy ocitneme v roklině ilustrující divokost přírody, kde se zabydlela spousta užitečných tvorů.

Užitečné pestřenky zafungují místo postřiků

Zahrada

Kukátko do jiného světa

Vítězné skóre si připisuje kruhový, vápencem vroubený průzor, jenž pokořil fádnost zdi a umožnil očím zamířit do partií, které se skrývají za ní.

Monolit z režných cihel zjemňují krajky kapradí a do smrkově zelené, na jaře bíle květované haleny ho obléká hortenzie řapíkatá (Hydrangea petiolaris).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kruhový půdorys oživuje zeď z režných cihel a odkrývá, co se skrývá za ní. Při dostatečné velikosti může být i průchozí.

Kolem otvoru je nutné bujnou popínavku stříhat, aby nepřekážela ptáčkům ani zahrádkáři, kteří si tudy občas zkracují cestu do sousední části zahrady.

Smaragdová vystřihovánka

Ornament z krušpánku (Buxus), obkroužený řadou zvonivek a pěšinou ze žulových kostek, je chloubou dvora a vizitkou navýsost pečlivého zahrádkáře, který si za předlohu pro složitý uzlový vzor zvolil tapisérii z 15. století.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Mistrovské dílko vystříhané z krušpánku (Buxus) je vrcholem zahrádkářského umu a suverénně vítězí nad fádností jednolitých zahradních ploch.

Jak vidno, ani textury, ani barvy nehrají tak zásadní roli jako tvar. K dřevinám vhodným pro tvorbu celoročně zelených vystřihovánek patří také dřišťál zimostrázový (Berberis microphylla) či cesmína vroubkovaná (Ilex crenata).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pažitka - voňavá kráska k nakousnutí

„Šnytlík zelený dá nám chutné koření a až rozkvete, včelkám hlavu poplete...“ Kdo by si tuhle lahodnou, zdravou, navíc krásnou a užitečnou bylinku nepřipsal na...

Právě vrcholí čas něžných orlíčků

Z luk a lesů následovaly člověka do šlechtitelské dílny. O křehký půvab však orlíčky nepřišly ani na vrozenou divokost nezapomněly. V zahradách, kde mají...

Černobílé hrátky v zahradě

V sólo postavení může černá a bílá působit okatě a jednotvárně, ale když si dají rande, rázem je z nich dobře sehraný tým, který sbírá body za prostou eleganci...

Výběr článků

Načítám