Hlavní obsah

Je libo čmelín, motýlovník či jiný hotýlek? Zahradě jen prospějí

Právo, Karolina Černá

Hmyzu často na dnešních až sterilních zahrádkách chybí prostory, do nichž by se mohl schovat, naklást larvy, případně přezimovat. Hmyzí a motýlí hotýlky nebo čmelíny a domky pro včelky samotářky taková útočiště nabízejí. Pozvěte je k sobě na zahradu, nebudete litovat!

Foto: Hornbach

Hotýlek z neošetřeného listnatého dřeva s vyvrtanými otvory, rákosem, stříškou je vhodný pro hnízdění divokých včel. Cena 229 Kč.

Článek

Včelky a čmeláci opylují zahrádku, slunéčka požerou mšice a svilušky, pozorovat můžeme zajímavé broučky. Hmyzí obydlí by mělo být z různorodých materiálů – ze dřeva, stébel a z rákosu, převrtaných bezových větviček a polínek.

Foto: Fler

Čmelín značky Dílna Hammer je skrýší pro čmeláky. Jeho konstrukci nevyužívá žádný jiný hmyz. Jde o vestavěnou chodbičku a výplň z ovčího rouna, ve které si čmelák vytvoří svoji dutinku. Čmeláci jsou aktivní a neagresivní opylovači. Cena 590 Kč.

Foto: Zelená domácnost

Domek pro včelky samotářky v retro designu starého sudu zavěsíme na strom v zahradě nebo na balkonu, nejlépe na slunné místo chráněné před větrem. Cena 669 Kč.

Dutinky by měly být vždy dost hluboké. Hmyzí ubytování nejen zpestří život na naší zahrádce, ale také podpoříme opylovače a zároveň se přirozenou cestou zbavíme některých škůdců.

Foto: Fler

Motýlovník z Dílny Hammer slouží motýlům a můrám přes rok jako bezpečná skrýš i odpočívárna a v zimním období jako prostor pro přezimování. Cena 590 Kč.

Foto: Zelená domácnost

Unikátní domek s odklápěcí střechou pro pozorování je konstruován pro včelky samotářky, lákají je otvory ve dřevě. Nevytvářejí roje, jsou bezpečné k dětem i k domácím mazlíčkům. Cena 795 Kč.

Anketa

Máte na své zahradě hmyzovník?
Ano, dávno.
36,1 %
Nedávno jsme ho vyrobili.
11,4 %
Ne, ale plánujeme ho.
35,3 %
Neznali jsme to, ale možná bychom to mohli zkusit.
14 %
Jen to ne! Kdo by o tu havěť stál?!
3,2 %
Celkem hlasovalo 4555 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Vytvořte si na zahradě vlastní oázu klidu

Balkon, terasa i malý dvorek lze přizpůsobit venkovnímu životu a my si můžeme užívat v zeleni. Počasí je příjemné, dny se prodloužily a mít vlastní oázu klidu...

Živý plot je ozdobou zahrad

Na jaře je čas na výsadbu živého plotu, protože do léta musí stihnout zakořenit. Pořiďte si buď sazenice, nebo rostliny v kontejneru. Ty mají tu výhodu, že je...

Výběr článků

Načítám