Hlavní obsah

Jak nejlépe naložit s větvemi po jarním úklidu zahrady

Novinky, Dana Novotná

Každý majitel zahrady ví, že právě teď je čas myslet na prořez stromů i keřů, a tím pádem i na úklid zahrady. Ten právě teď na zahradách vrcholí.

Foto: Mountfield, .

Po prořezu stromů a keřů zůstává na trávníku spousta větví, které je potřeba odstranit a zpracovat.

Článek

Nezbytným pomocníkem pro takovou práci jsou zahradní nůžky nebo pilky, které zaručují přesný řez i silných větví a minimální zátěž pro rostliny. Ale co potom s tím vším, co zůstane ležet na trávníku? Zahradní odpad po delší době zahnívá a trávník pak nemůže dýchat. Většinou si s odpadem nevíme rady, a tak se ho zbavujeme například pálením nebo jiným nevhodným způsobem.

„Zkušení zahrádkáři doporučují větve i kůru zpracovat v drtiči nebo štěpkovači,“ říká Aleš Mostecký, specialista na zahradní techniku.

Proč drtič, proč štěpkovač?

Drtiče a štěpkovače vás starostí se zahradním odpadem zbaví navždy, navíc ekologicky. „Rozdíl mezi oběma stroji je ve způsobu zpracování odpadu a ve výsledném produktu. Drtící mechanismus zahradního drtiče strouhá a drtí vložený odpad až o průměru 4,5 cm.

„Drť se dá dobře zužitkovat například jako mulčovací materiál na obsypání záhonků a keřů nebo jako základ do kompostu,“ doplňuje Mostecký. Oblíbené jsou drtiče s průhledným plastovým boxem, který usnadňuje kontrolu naplnění i přepravu drti, a s praktickými koly pro jednoduché přemístění stroje.

Štěpky poslouží jako mulč i palivo

Hodí-li se vám spíš 2-3 centimetry velké kousky větví, které využijete jako mulč na pěšiny, do záhonů nebo do skalek, pak vám poslouží štěpkovač. Výrazně zlevnit si díky němu můžete i topení v kamnech nebo kotli. Uvnitř strojů je ozubené kolo, fréza, která automaticky vtahuje větve do vnitřního mechanismu stroje, čímž je láme na malé kousky.

Praktickou součástí drtičů a štěpkovačů je tzv. pěchovač, který slouží k posouvání a pohodlnému zatlačování větví do drtícího ústrojí, a pojistka proti znovuspuštění při výpadku proudu. Bezpečnostní pojistka zas zabraňuje spuštění stroje, není-li pod výstupem právě umístěn box, který usnadňuje kontrolu naplnění a transport štěpků i drti.

Co byste měli vědět …

„Tyto stroje by měly mít dobrou stabilitu. Za všech okolností musí stát pevně na zemi a nesmí se kývat,“ říká Aleš Mostecký. Kousky větví kolem sebe mohou občas šlehnout, proto je dobré pracovat s ochrannými brýlemi a pracovními rukavicemi pro zabránění poranění dlaní. Vybírejte prodejce, který vám poradí s výběrem a zaručí vlastní servis.

Reklama

Související články

Jak na krásný trávník na zahradě

Bez barvy a energie – tak po zimě vypadá většina trávníků. Jak je probudit k životu? Recept je jednoduchý a při dodržení správného postupu bude i váš trávník...

Kvalitní travní směs je základ

Těšíte se na to, až se budete moci opět dívat do sytě zeleného svěžího trávníku na vaší zahradě? Pak jistě víte, že základem každé dokonalé travní plochy je...

Jak vybrat správné hnojivo pro váš trávník

Základem zdravého a krásného trávníku je pravidelná péče o něj. A právě první jarní dny a rostoucí teploty jsou znamením, že je ten pravý čas začít...

Výběr článků

Načítám